Tip of the Day

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

22-06-2024 | 00:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο υιοθετεί γρήγορα νέες τεχνολογίες. Μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις είναι η άνοδος των deepfakes - παραποιημένες εικόνες, ήχος ή βίντεο που δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται απολύτως πραγματικά - τουλάχιστον με γυμνό μάτι. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό τελευταία, καθώς τα εργαλεία για την παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει αυξανόμενη ανάγκη για τεχνολογίες για την προστασία των προσωπικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από συνεχώς εξελισσόμενες απειλές που τα θέτουν στο στόχαστρο. Θα εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την καθημερινή ζωή. Αυτή η εξάρτηση θα εισαγάγει έναν νέο φορέα επίθεσης, προσελκύοντας εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευπάθεια. Αυτό πιθανότατα θα αναγκάσει τους χρήστες να επενδύσουν στην προστασία της προσωπικής τους τεχνητής νοημοσύνης από επιθέσεις.

Ειδικοί από την Kaspersky και την ευρύτερη κοινότητα κυβερνοασφάλειας συγκεντρώθηκαν στην ετήσια εκδήλωση Kaspersky NEXT στην Αθήνα και προέβλεψαν μια διττή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών από τα deepfakes. Τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμβαδίζουν με διεξοδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους χρήστες, ώστε να κατευθύνουν τους ανθρώπους στον τρόπο εντοπισμού των κινδύνων που ενέχουν τα deepfakes και οι κακόβουλοι παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Marco Preuss, Deputy Director Global Research & Analysis Team (GReAT) της Kaspersky, προβλέπει: «Το μέλλον, όπως το παρατηρούμε, όχι μόνο θα απαιτήσει από εμάς να βρούμε τεχνολογικές λύσεις σε συνεχώς εξελισσόμενες νέες απειλές, αλλά θα απαιτήσει και αλλαγή νοοτροπίας. Σε αυτήν τη χρυσή εποχή της δημοσιογραφίας, όπου η ποιότητα των ειδήσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ, πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκπαίδευση των χρηστών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας από την παραπληροφόρηση και παρόμοιες απειλές».

«Έχουμε τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία για να προστατεύσουμε το ψηφιακό μας μέλλον, αλλά αυτό που θα είναι εξίσου σημαντικό είναι μια αλλαγή νοοτροπίας», σχολίασε ο Dan Demeter, Senior Security Researcher, GReAT, στην Kaspersky. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, καθώς τα όρια μεταξύ online και offline γίνονται όλο και πιο θολά. Το να παραμένουμε ασφαλείς από τις απειλές της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, όσο και με το πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση θα είναι κρίσιμοι ακρογωνιαίοι λίθοι σε συνδυασμό με μια ισχυρή λύση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Πώς να προστατεύσετε τις εταιρείες από εξελισσόμενες απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

- Κατανοήστε τις εγκληματικές δραστηριότητες του κυβερνοχώρου στο darkweb, προβλέψτε πιθανούς κινδύνους και διαρροές κατά την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το Kaspersky Digital Footprint Intelligence προσφέρει ολιστική παρακολούθηση του dark web για τον γρήγορο εντοπισμό παραβιασμένων διαπιστευτηρίων και τον μετριασμό πιθανών επιθέσεων.
- Εφαρμόστε ένα εξελιγμένο σύστημα κυβερνοασφάλειας, το οποίο όχι μόνο προστατεύει αλλά και αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ασφάλειας και του εντοπισμού.
- Επενδύστε σε εκπαιδευτικά μαθήματα κατάρτισης και πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας και ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων. Εφαρμόστε εκπαιδεύσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών ασφάλειας AI και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εσωτερικών περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
- Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες πληροφόρησης απειλών για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις, προκειμένου να προστατεύσετε τα συστήματα υπολογιστών από αναδυόμενες απειλές,
- Συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς. Εκτός από τις τεχνολογικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για τον μετριασμό των κινδύνων, απαιτείται επίσης ρύθμιση. Σε πολλές ρυθμιστικές προσπάθειες, επισημαίνεται ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε κυβερνοεπιθέσεις και οι ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν για καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης και υδατογράφησης μέσων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:06

Κικίλιας: Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές

21:49

Σ. Αραβία: Η Saudi Aramco υπέγραψε συμβόλαια για τη δεύτερη φάση επέκτασης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Τζαφούρα

21:36

Κασσελάκης: Το έγκλημα στην Πάτρα έχει εκατοντάδες ηθικούς αυτουργούς

21:17

Γάζα: Τουλάχιστον 37.877 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη του πολέμου

21:02

Γαλλία exit polls: Πρωτιά Λεπέν - Στην τρίτη θέση ο Μακρόν

20:51

Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;

20:44

Sunday Times: «Πάμε για Εργατικούς»

20:38

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

20:24

Παπουτσάνης: Δεν κινδυνεύουν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα

20:20

Παρατείνεται έως 31 Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης στο IRIS για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

20:10

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο

19:59

Υπό την προεδρία Κυρ. Μητσοτάκη συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

19:40

Σε ύφεση η φωτιά στην Πλάκα Κερατέας - Αναζωπύρωση του μετώπου στο Μαρκάτι

19:25

Βουλγαρία: Ο φιλορώσος Δανιήλ νέος πατριάρχης

19:07

ΠΣ: Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο

19:01

Αγρίνιο: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Αγγελόκαστρο – Μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση προς Σταμνά

18:26

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αερίου σε σε εστιατόριο στην πόλη Τόρμπαλι

18:19

Γαλλία: Στο ποσοστο ρεκόρ του 59,39% η συμμετοχή τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

18:03

ΠΑΣΟΚ: Και ο Π. Γερουλάνος στην κούρσα της ηγεσίας

17:55

Ακρίβεια: Οι στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές – Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

17:08

Νοσοκομείο Μεταξά: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι

17:00

Καύσιμα: Γεμίζουν οι Έλληνες παρά τις τιμές – Αυξήσεις αναμένονται τον Ιούλιο

16:52

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα- Ένας νεκρός από ανακοπή

16:43

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

16:26

Δούκας: Δεν κρύβομαι, ζητώ της στήριξή σας

16:20

Βορίδης: Τη 2η τετραετία η χώρα μας θα πρωταγωνιστήσει

16:10

ΣΥΡΙΖΑ: Απορίας άξιο πώς ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για δήθεν βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της διαφθοράς

16:07

Πυρκαγιά στην Άνδρο σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου

15:36

Συρεγγέλα: Η ανάγκη για αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι το σημαντικότερο μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση στην κάλπη

15:17

Θεοδωρικάκος: Μαζί με την κοινωνία για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών