Tip of the Day

Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AI είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους

22-08-2024 | 12:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AI είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους

Σε νέο μέλος της κοινωνίας μετατρέπεται η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας της Kaspersky με τίτλο «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει νέους ρόλους σε τομείς όπου μπορεί να επιτύχει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας καλύτερος ηγέτης από τους ανθρώπους λόγω της αμεροληψίας της. Η συντριπτική πλειοψηφία (57%) είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των καθημερινών της υποχρεώσεων, ενώ το 31% θα χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για την ανεύρεση ερωτικού συντρόφου μέσω εφαρμογής γνωριμιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη στις ζωές των ανθρώπων

Με βάση στατιστικά στοιχεία από το Similarweb, το ChatGPT, ένα από τα πιο δημοφιλή chatbots στον κόσμο, από τις 153 εκατ. επισκέψεις τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του, τον Νοέμβριο του 2022, ξεπέρασε τις 2 δισ. επισκέψεις τον Απρίλιο του 2024. Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η Kaspersky πραγματοποίησε μια εκτεταμένη μελέτη για να κατανοήσει πόσο εμπιστεύονται οι άνθρωποι αυτή τη νέα τεχνολογία. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε διάφορους τομείς, από τις επιχειρήσεις μέχρι την προσωπική ζωή.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας, η μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο ως εργαλείο αλλά και ως μέλος της ομάδας, με το 34% να πιστεύει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας πιο δίκαιος προϊστάμενος.

Ένας άλλος τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο είναι η εκπαίδευση. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) προβλέπουν ότι σύντομα η εικονική εμπειρία και τα metaverses θα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διδασκαλία των παιδιών.

Για τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα (50%) η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη καταστεί αναπόφευκτο μέρος της ζωής τους, με το 43% να εκτιμά θετικά τις δυνατότητές της να δημιουργήσει πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες και να βελτιώσει το μέλλον. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό 62%, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει αξιόπιστα έργα τέχνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να θεωρηθεί αξιόπιστος σύντροφος και βοηθός στην καθημερινή ζωή. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) θα ήθελαν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να διαχειρίζονται την καθημερινή τους ζωή πιο αποτελεσματικά.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ένα AI chatbot για να συνομιλήσουν στο διαδίκτυο, ενώ το 31% θα το χρησιμοποιούσε για να τους βοηθήσει να βρουν το σωστό σύντροφο σε μια εφαρμογή γνωριμιών. Στην πραγματικότητα, το 48% πιστεύει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις θα αλλάξουν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, εάν οι εικονικοί χαρακτήρες αρχίσουν να αντικαθιστούν τους πραγματικούς συντρόφους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εισχωρεί όλο και περισσότερο στη ζωή μας, ως ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς. Πέρα από τις εφαρμογές της σε παραδοσιακά πεδία, όπως η επεξεργασία και η ανάλυση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, μαθαίνουμε και ακόμη και αγαπάμε. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, η ικανότητά της να προάγει την καινοτομία και να βελτιώνει τις ανθρώπινες εμπειρίες γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος συνοδεύεται και από απρόβλεπτους κινδύνους και νέες απειλές, όπως η υπερβολική εξάρτηση από τις συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης, το AI-generated phishing, τα deepfakes και την κλοπή ταυτότητας. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν αντιμετώπιση σε πολλαπλά επίπεδα», σύμφωνα με τον Vladislav Tushkanov, Research Development Group Manager της Kaspersky.

Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του AI

Προκειμένου να προστατεύσει τους χρήστες από απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Kaspersky προτείνει:

-Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση κυβερνοασφάλειας που μπορεί να προστατεύει από AI-enhanced phishing, εντοπίζοντας κακόβουλες σελίδες και αποτρέποντας την αλληλεπίδραση με αυτές. Αυτή η λύση θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την αποτροπή κακόβουλων emails και ιστοσελίδων που στοχεύουν στην κλοπή προσωπικών δεδομένων.

-Για να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους από τα deepfakes, αποφύγετε να εμπιστεύεστε αμέσως αιτήματα για δεδομένα ή χρήματα, ακόμα και αν φαίνονται να προέρχονται από γνωστά πρόσωπα. Είναι σημαντικό να επαληθεύετε τη γνησιότητα του αιτήματος μέσω άλλων τρόπων επικοινωνίας.

-Χρησιμοποιήστε έναν διαδικτυακό έλεγχο απορρήτου για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και να περιορίσετε την έκθεση σε AI-enhanced κλοπή ταυτότητας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την ποσότητα προσωπικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, καθιστώντας πιο δύσκολη την εκμετάλλευσή τους από κακόβουλους παράγοντες.

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» είναι διαθέσιμη μέσω του παρακάτω συνδέσμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:07

Σε χρόνο – ρεκόρ η ταξινόμηση λεωφορείων του ΟΑΣΑ από την Περιφέρεια Αττικής

14:01

Παπαστράτος: Αύξηση 10% στον μικτό τζίρο – Επενδύει στην εξωστρέφεια

13:54

Κικίλιας: Οι πυροσβέστες δίνουν επικίνδυνες μάχες, δεν κάνουν σχέδια επί χάρτου

13:47

Mpox: Η Ταϊλάνδη επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους του ιού στην Ασία

13:41

Διπλωματική «ασπίδα» των Βρυξελλών στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Επιστολή της Κομισιόν

13:30

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Optima - Έρχεται νέο re-rating

13:28

Ανακοίνωση Συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ ΑΕ σε Σώμα

13:22

Ποιος ήταν ο Βρετανός μεγιστάνας που ανασύρθηκε νεκρός στο ναυάγιο της Σικελίας

13:06

Κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου

13:02

Γεραπετρίτης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Ρουμάνα ομόλογό του Odobescu

12:57

Ιός του Δυτικού Νείλου: 12 θάνατοι από τις άρχές του έτους

12:32

Γάζα: Η σπαζοκεφαλιά της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

12:23

Θεοδωρικάκος: Να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το Thess Intec

12:22

Eurobank Equities: Υποβαθμίζει σε hold από buy την Coca Cola - Στα 33,50 ευρώ η τιμή στόχος

12:17

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένες αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Ιούνιο

12:10

Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το AI είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους

11:56

Τα νησιά του Ειρηνικού δεν φταίνε για την κλιματική αλλαγή αλλά κινδυνεύουν να αφανιστούν

11:46

Ερυθρά θάλασσα: Εξουδετερώθηκε μη επανδρωμένο σκάφος που απειλούσε το τάνκερ Sounion

11:37

Σκυλακάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

11:32

Πυρκαγιές στην Αττική: Ρύθμιση και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες

11:12

Σικελία: Ανασύρθηκε ο πέμπτος νεκρός - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον έκτο αγνοούμενο

11:10

Εθνική Τράπεζα: Δίπλα σε δανειολήπτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

11:10

Ευρωαγορές: Σε θετικό τέμπο χάρη στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed

10:52

Η δολαριοποίηση επιστρέφει στην Τουρκία και θέτει σε επιφυλακή τους επενδυτές

10:24

Σταϊκούρας: Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για 300 λεωφορεία με leasing – Τη Δευτέρα τα πρώτα 30 στους δρόμους

10:23

ΥΠΕΘΟ: Διαψεύδει τα περί διακοπής του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55 έως 67 ετών

10:15

Ισραήλ: Σκότωσε ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Φάταχ στον Λίβανο

10:10

Swiss Re: Αύξηση 17% στα καθαρά κερδη για το α' εξάμηνο

09:59

Συνέχεια απαξίωσης στο Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις σε τράπεζες

09:57

Με νέους προορισμούς υποδέχεται τη χειμερινή σεζόν η Sky Express