Το lockdown δίνει παγκόσμια ώθηση στους ποδηλατόδρομους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το lockdown δίνει παγκόσμια ώθηση στους ποδηλατόδρομους

Σιδηροδρομικές γραμμές που έχουν υποπέσει σε αχρησία, έρημοι δρόμοι ακόμη και πεζόδρομοι δελεάζουν τις εθνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές να αναζητήσουν τρόπους βελτιστοποίησης της χρήσης τους και να μετατρέψουν τις ιδέες σε νέες υποδομές και ευφάνταστα έργα. Αυτή είναι μία από τις θετικές όψεις της πανδημίας, η οποία θέτει υπό αναθεώρηση τις αστικές διαδρομές.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το Great American Rail-Trail στις ΗΠΑ, το οποίο εκτείνεται σε 6.000 χιλιόμετρα και διασχίζοντας 12 πολιτείες και επιτρέπει στους ποδηλάτες, τους πεζοπόρους και τους αναβάτες να διασχίσουν ολόκληρες πολιτείες.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, η διαδρομή θα συνδέσει τελικά περισσότερες από 145 υπάρχουσες διαδρομές και μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 3.200 χιλιόμετρα.

Το project υλοποιείται από το Rail-to-Trails Conservancy (RTC), το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και θα εξυπηρετήσει 50 εκατομμύρια

«Αυτή η χρονιά έχει αποδείξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι έργα όπως το Great American Rail-Trail για τη χώρα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας», δήλωσε ο Ryan Chao, πρόεδρος της RTC.

Στα "φόρτε" της η ποδηλασία

Ενώ τα μονοπάτια πολλαπλών χρήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε από τζόγκινγκ έως ... ιππασία , η ποδηλασία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια του lockdown τόσο ως μορφή άσκησης όσο και ως μέθοδος μεταφοράς. Οι πωλήσεις ποδηλάτων αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο καθώς οι πολίτες προσπάθησαν να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η ποδηλασία θεωρείται επίσης ένας τρόπος αντιμετώπισης των επιπέδων ρύπανσης μετά την πανδημία και προς αυτή την κατεύθυνση όλο και περισσότερες πόλεις αναδιαμορφώνουν το δίκτυο μεταφορών τους.

Το Παρίσι σχεδιάζει να γίνει «πόλη 15 λεπτών», όπου όλα όσα χρειάζεται κανείς είναι σε ακτίνα 15 λεπτών με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Το Μιλάνο εφαρμόζει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, ενώ το Μπουένος Άιρες παρουσίασε δωρεάν προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων.

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το Great North Trail των 1.300 χλμ ενώ στη βελγική επαρχία Limburg, το μονοπάτι Cycling Through Water επιτρέπει στους ποδηλάτες να περνούν από τις λίμνες του Bokrijk.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ποδηλατικές υποδομές από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider