HSBC: Πιέσεις από τους μετόχους για φρένο στο δανεισμό για ορυκτά καύσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Πιέσεις από τους μετόχους για φρένο στο δανεισμό για ορυκτά καύσιμα

Οι κύριοι μέτοχοι της HSBC καλούν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης να εντείνει τη δέσμευσή της να μειώσει το δανεισμό που συνδέεται με τα ορυκτά καύσιμα και να μετατρέψει τις κλιματικές «φιλοδοξίες» της σε στόχους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η τράπεζα είχε δηλώσει τη φιλοδοξία της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αυτή η υπόσχεση επικρίθηκε καθώς δεν γινόταν σαφής αναφορά για το δανεισμό προς τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές, οι οποίοι διαχειρίζονται συλλογικά περιουσιακά στοιχεία 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέβαλαν σχετικό ψήφισμα στη γενική συνέλευση της HSBC.

Η HSBC έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη σαφή φιλοδοξία μας να κατευθύνουμε σε μηδενική βάση τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές ολόκληρου του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου μας στο μηδέν έως το 2050 ή νωρίτερα, είχε δηλώσει εκπρόσωπος της τράπεζας.

Ωστόσο, μετά από μια τετραετή περίοδο συνεργασίας με την HSBC, οι επενδυτές υπό την καθοδήγηση του επενδυτικού ομίλου ShareAction καθώς και του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, Amundi, δήλωσαν ότι ήθελαν να δουν την τράπεζα να προχωρήσει περισσότερο.

«Ως η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος χρηματοδότησης εταιρειών ορυκτών καυσίμων, η HSBC έχει τη μοναδική ευκαιρία να οδηγήσει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς δεσμεύσεις που ευθυγραμμίζονται με το Παρίσι και όχι απλές φιλοδοξίες», δήλωσε ο Jason Mitchell από την Man Group.

Οι επενδυτές θέλουν η HSBC να θέσει βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν το ψήφισμα είναι το βρετανικό hedge fund Man Group, η σουηδική ασφαλιστική εταιρεία Folksam και η βρετανική Brunel Pension Partnership, μαζί με 117 μεμονωμένους μετόχους.

Προκειμένου να εγκριθεί, το ψήφισμα της HSBC, θα πρέπει να λάβειτο 75% των ψήφων.

Η ShareAction είχε προβάλει αντίστοιχες διεκδικήσεις και για την Barclays με παρόμοια κίνηση τον Μάιο, η οποία "κόπηκε" καθώς συγκέντρωσε το 24% των ψήφων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider