COP26: Περισσότερες από 80 χώρες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
COP26: Περισσότερες από 80 χώρες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030
«Το μεθάνιο είναι ένα από τα αέρια που μπορούμε να μειώσουμε το ταχύτερο δυνατόν» και η μείωσή του «θα μπορούσε να επιβραδύνει αμέσως την υπερθέρμανση», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Περισσότερες από 80 χώρες, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της COP26 για το κλίμα να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2020, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το μεθάνιο είναι ένα από τα αέρια που μπορούμε να μειώσουμε το ταχύτερο δυνατόν» και η μείωσή του «θα μπορούσε να επιβραδύνει αμέσως την υπερθέρμανση», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας ότι το αέριο αυτό ευθύνεται για το «σχεδόν 30%» της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

«Το μεθάνιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βεβαιώνοντας ότι οι υπογράφοντες αυτές τις δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ανακοινώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι εργάζονται από κοινού σε αυτό το σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο εντάχθηκαν έκτοτε δεκάδες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Αργεντινή.

Το μεθάνιο (CH4) που εκπέμπεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα, είναι το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την ανθρωπινή δραστηριότητα μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Παρότι οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο γι αυτό, η επίδρασή του στην υπερθέρμανση είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του CO2 σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών.

Η μείωση των εκπομπών συνιστά λοιπόν μια «σημαντική ευκαιρία» να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση «βραχυπρόθεσμα» και να «βοηθήσουμε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των υφιστάμενων τροχιών και αυτών που είναι συμβατές με μια υπερθέρμανση κατά +1,5 βαθμό Κελσίου ή 2 βαθμούς Κελσίου, υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) σε σχέση με τις εκπομπές.

Με «στοχευμένα τεχνικά μέτρα που ήδη είναι διαθέσιμα», αυτές οι εκπομπές μπορεί να μειωθούν κατά 30% έως το 2030, εκ των οποίων το 20% με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση. Και ένα επιπλέον 15% θα μπορούσε να προέλθει από άλλα μέτρα όπως η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι διατροφικές αλλαγές.

Συνολικά, μια τέτοια μείωση κατά 45% του μεθανίου που προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής θα επιτρέψει να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται στη συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με άλλη έκθεση του PNUE και του Συνασπισμού για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα (CCAC).

Από μόνο του, αυτό το μέτρο θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση του πλανήτη κατά σχεδόν 0,3°C έως τη δεκαετία του 2040, σύμφωνα με το κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider