Ταξινομία: Στα μέσα Ιανουαρίου η «δεύτερη πράξη» για φυσικό αέριο και πυρηνικά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταξινομία: Στα μέσα Ιανουαρίου η «δεύτερη πράξη» για φυσικό αέριο και πυρηνικά
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες στη ΕΕ για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να παρουσιάσει τον πολυαναμενόμενο κατάλογο με τις δραστηριότητες που θεωρούνται βιώσιμες και εντάσσονται στην λεγόμενη «Ταξινομία» η οποία θα δίνει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τις πράσινες επενδύσεις.

Μέχρι στιγμής έχει καθιερωθεί ένα πρώτο σύνολο τεχνικών κριτηρίων ελέγχου με σκοπό να καθοριστούν οι δραστηριότητες που συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη δύο περιβαλλοντικών στόχων (οι οποίοι είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για υποχρέωση γνωστοποίησης για τις επιχειρήσεις και τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, «αγκάθι» στις συνομιλίες, οι οποίες για άλλη μία φορά απέβησαν άκαρπες την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί η ένταξη ή μη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον εν λόγω κατάλογο με τα ευρωπαϊκά κράτη να εξακολουθούν να είναι διχασμένα ως προς την οριστικοποίηση της λίστας.

Ένας σημαντικός κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, τάσσονται υπέρ της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας στους κανόνες προτάσσοντας το επιχείρημα ότι είναι μια τεχνολογία χαμηλών εκπομπών που είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε αυτό αντιδρούν περιβαλλοντικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι το φυσικό αέριο δεν είναι «πράσινο» ενώ θωρούν ότι η πυρηνική ενέργεια παράγει τοξικά απόβλητα. Η Συμμαχία Net-Zero Asset Owner Alliance, που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και αντιπροσωπεύει περιουσιακά στοιχεία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι θα ήταν αντίθετη σε μια απόφαση ένταξης της πυρηνικής ενέργειας στις πράσινες επενδύσεις.

Το «κλίμα» πάντως που επικρατεί στην ΕΕ όλους αυτούς τους μήνες, μαρτυρά ότι το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά βαίνουν προς ένταξη στον πολυσυζητημένο κατάλογο, κάτι που επιβεβαίωσε πριν από μία ημέρα και Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στις βιώσιμες επενδύσεις πράσινης ενέργειας στον προτεινόμενο κατάλογο που θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιανουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, σε συνέντευξή του στη Die Welt.

Το φυσικό αέριο δεν είναι μια «ιδανική» πηγή ενέργειας, αλλά είναι καλύτερη από τον άνθρακα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους. Γι’ αυτό εμείς στην Επιτροπή υπολογίζουμε στην παρουσίαση μιας ταξινόμησης που θα περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο».

Η αντίθετη άποψη

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών στις Βρυξέλλες την ίδια άποψη. Τρία μέλη του ευρωκοινοβουλίου, η Γαλλίδα Michèle Rivasi, ο Αυστριακός Andreas και η Γερμανίδα Cornelia Ernst, σε σχετική δημοσίευση αναφέρουν ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους η πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση που αναπτύχθηκε από την αρχική ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής. Η έκθεση 1.5 της IPCC δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί νέα υποδομή ορυκτών καυσίμων εάν θέλουμε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θερμοκρασίας».

Αναφερόμενοι στην πυρηνική ενέργεια, σημειώνουν ότι πρόκειται για «μια πολύ επικίνδυνη, σπάταλη και ακριβή ενέργεια που δεν μπορεί να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα στις περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Οι τρεις ευρωβουλευτές εστιάζουν στους κινδύνους που ενέχει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας και επικαλούνται καταστροφές που έχουν προκληθεί στο παρελθόν.

«Μέσω της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας έχουν ήδη συσσωρευτεί 300.000 τόνοι ραδιενεργού υλικού σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα περιβαλλοντικό βάρος που θα κληροδοτήσουμε σ τις μελλοντικές γενιές για πολλές χιλιάδες χρόνια. Οι μόνοι υφιστάμενοι χώροι απόρριψης (Asse στη Γερμανία και WIPP στις ΗΠΑ) θέτουν πολύπλοκα τεχνικά και διοικητικά προβλήματα για τις αρχές και αποτελούν μεγάλη επιβάρυνση για το τοπικό περιβάλλον και τον πληθυσμό. Η πυρηνική ενέργεια είναι μια δαπανηρή τεχνολογία, αργή στην ανάπτυξη και υπόκειται σε μεγάλες καθυστερήσεις, όπως φαίνεται από το έργο Flamanville EPR στη Γαλλία», επισημαίνουν αναφερόμενοι στις υποδομές της πυρηνικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες η Ταξινομία - Τι φοβάται η αγορά

Έκκληση προς την ΕΕ να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στην Πράσινη Ταξινομία

Μακρόν: Γαλλία και Γερμανία επιδιώκουν συμβιβασμό για το αέριο και την πυρηνική ενέργεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider