Η ενεργειακή κρίση μπορεί να έκανε τη διεθνή αγορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να «δουν με άλλο μάτι» την πυρηνική ενέργεια τείνοντας τα τους αποδώσουν πράσινα διαπιστευτήρια στην Ταξινομία αλλά η περαιτέρω συμβολή τους στο ενεργειακό μείγμα θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις.
Η πυρηνική ενέργεια τείνει να ενταχθεί στις βιώσιμες επενδύσεις στον προτεινόμενο κατάλογο που θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιανουαρίου, μία εξέλιξη την οποία υποστηρίζει μεγάλο μέρος της διεθνούς αγοράς και φορέων από τον κλάδο της ενέργειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, μιλώντας στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal Du Dimanche, θα χρειαστεί μια «κολοσσιαία» επένδυση στην πυρηνική ενέργεια τα επόμενα 30 χρόνια για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.
Οι υφιστάμενοι πυρηνικοί σταθμοί απαιτούν επενδύσεις ύψους 50 δις. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ τα νέα έργα που θα υλοποιηθούν από τώρα μέχρι το 2050, θα απαιτήσουν επενδύσεις 500 δις. ευρώ.
Ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια σε συνδυασμό με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ταξινομία είναι απαραίτητη για την ικανότητα του κλάδου να προσελκύει κεφάλαια, είπε.
«Για να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα, είναι πραγματικά απαραίτητο να αλλάξουμε ρυθμούς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στην Ευρώπη», επεσήμανε ο Μπρετόν.
Τα σχόλια του Γάλλου Επιτρόπου έρχονται μετά την αποκάλυψη σχεδίων της ΕΕ να επιτρέψει σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες επενδύσεις. Όπως είναι γνωστό, το προτεινόμενο σύστημα Ταξινομίες δέχεται πυρά από νομοθέτες των Πρασίνων και από περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάποιους φορείς της αγοράς.
Όπως υποστηρίζουν, η ταξινόμηση των έργων φυσικού αερίου ή πυρηνικής ενέργειας ως πράσινα θα έβλαπτε ολόκληρο το εγχειρίδιο κανόνων για τις βιώσιμες επενδύσεις.
Ο Γερμανός Michael Bloss, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πρόσφατα ότι με τον τρόπο αυτό προσφέρεται ένα «ψεύτικο επιχείρημα» προκειμένου να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε ακριβά και παλαιά επιχειρηματικά μοντέλα ενώ τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σκαλοπάτι για το υδρογόνο
Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν θα καλύψει μόνο τα κενά στην προμήθεια αλλά θα συμβάλει και στην ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία υδρογόνου, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς.
Η συμπερίληψη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ταξινομία θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας οικονομίας υδρογόνου σε ολόκληρη την ήπειρο, δήλωσε η ένωση Hydrogen Europe στην S&P Global Platts.
Οι χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα εξαρτηθούν από άλλες κλιματικά ουδέτερες τεχνολογίες στο μεσοδιάστημα για να μπορέσουν να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν υδρογόνο στα ενεργειακά τους συστήματα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης
Ο Χατζημαρκάκης τόνισε τον μεταβατικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας ενώ σημείωσε ότι «το ανανεώσιμο υδρογόνο θα έρθει χύμα σε μια συγκεκριμένη στιγμή», είπε. «Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη χρήση ορισμένων εφαρμογών υδρογόνου. Πρέπει να το κάνουμε, και επομένως αυτή η πυρηνική πτυχή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σημαντική ως τεχνολογία μετάβασης».