Βιώσιμη Ανάπτυξη: Παλιά σιταποθήκη στη Χαλκιδική γίνεται υπερσύγχρονος φούρνος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Παλιά σιταποθήκη στη Χαλκιδική γίνεται υπερσύγχρονος φούρνος
ΦΟΥΡΝΟΣ ΛΕΜΟΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Μια παλιά σιταποθήκη στη Χαλκιδική ανακατασκευάστηκε σε έναν σύγχρονο φούρνο. Παράδειγμα στρατηγικής ESG από η τοπική επιχείρηση της Βορείου Ελλάδας.

Μια πετρόκτιστη αποθήκη σιτηρών του 1950, η οποία παρέμενε κλειστή εδώ και 33 χρόνια, ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο φούρνο στην Άθυτο Χαλκιδικής αποτελώντας τόπο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας και προσφέροντας παράλληλα εργασία σε πάνω από 200 άτομα αυτό το καλοκαίρι, το πρώτο καλοκαίρι λειτουργίας του.

Το κτίσμα εμβαδού 180 τ.μ αποτελεί επένδυση της εταιρείας Λεμονής, η οποία συνδυάζει την επιχειρηματική καινοτομία με τη βιώσιμη ανάπτυξη αποδεικνύοντας ότι μια επιτυχημένη στρατηγική ESG δεν αποτελεί προνόμιο ή δυνατότητα μόνο των μεγάλων πολυεθνικών.

Την τελευταία πενταετία η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη του δικτύου της και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού της αλλά ακολουθεί μια ιδιαίτερη στρατηγική καθώς κάθε project είναι απόλυτα συνυφασμένο με την παράδοση, το τοπίο και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

ΦΟΥΡΝΟΣ ΛΕΜΟΝΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Αυτό είναι το ένατο κατάστημά της, το οποίο αποτελεί την τέταρτη προσθήκη στο δίκτυό της από το 2016 και έπειτα. Η ανακαίνιση, διάρκειας ενός εξαμήνου, εγκεκριμένη από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, περιλάμβανε τη διατήρηση όλων των παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου, όπως την ανακατασκευή της ξύλινης σκεπής με παρόμοια υλικά και την ενίσχυση των τοίχων με μπετό, οι οποίοι είχαν φτιαχτεί με ντόπια πέτρα.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της εταιρείας, που σχεδιάζει τα καταστήματά της με σκοπό να αποτελούν σημείο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών, ο νέος χώρος διαθέτει εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα με φόντο το Δημοτικό Σχολείο και είναι κατάλληλος για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Λεμονής: Παρά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης και την πανδημία, το ένατο κατάστημα επιβεβαιώνει τη σταθερή αναπτυξιακή μας πορεία

«Στοχεύουμε όλες μας οι δραστηριότητες να δημιουργούν αμοιβαία αξία στην τοπική κοινωνία, να την ενισχύουν οικονομικά και να την εξελίσσουν πολιτισμικά. Ήταν στρατηγική επιλογή να δώσουμε ζωή σε μια κλειστή αποθήκη σιτηρών και να συγκροτήσουμε μια νέα γειτονιά στο γραφικό χωριό της Αθύτου» δήλωσε ο Μιχάλης Λεμονής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Παρά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης και την πανδημία, το ένατο κατάστημα επιβεβαιώνει τη σταθερή αναπτυξιακή μας πορεία. Επιμένουμε να επενδύουμε σε ανθρώπους, καταστήματα και εξοπλισμό ώστε να αναβαθμίζουμε συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και συνήθειες».

ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΗ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΦΟΥΡΝΟΣ

Το κτίριο της οικογένειας Κατσάνη για περίπου σαράντα χρόνια χρησίμευε για τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την εμπορία δημητριακών. Το 1989 η επιχείρηση μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, οπότε οι αποθήκες έμειναν αναξιοποίητες. Τη μελέτη του έργου εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Γιάννης Βαλασάκης και Νίκος Μίκος, την στατική του επάρκεια ο Μηχανικός Αλέκος Οικονόμου και την υλοποίησή του ο εργολάβος Δημήτρης Λειβαδιώτης.

Στο κατάστημα θα απασχολούνται δέκα μόνιμοι υπάλληλοι και είκοσι εποχικοί, με τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων της εταιρείας να ξεπερνάει τους διακόσιους αυτό το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακύκλωση χρυσού: Προκλήσεις πολλών... καρατίων για την κυκλική οικονομία

Κυκλική οικονομία: Τι κρύβει ο βυθός των ελληνικών θαλασσών

Έρευνα ICAP CRIF: 6 στις 10 επιχειρήσεις δαπάνησαν υψηλότερα ποσά για τις πρακτικές ESG το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider