Οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο είναι στην καλύτερη περίπτωση ασυνεπείς, με τους αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Morningstar και της JPMorgan να βλέπουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εταιρείες όπως η Vanguard Group και η State Street εξηγούν τους στόχους τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές. Ωστόσο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές υπογραμμίζουν την ανάγκη για επείγουσα δράση και ως εκ τούτου υπάρχει λίγος χρόνος για τον χρηματοοικονομικό κλάδο να πειραματιστεί με διαφορετικά μοντέλα για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα.
Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει φαινόμενα όπως πυρκαγιές, ξηρασία και ανθρώπινες απώλειες σε μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να μην είναι κατάλληλες.
«Ελπίζω ότι αυτό που βλέπουμε θα επιταχύνει τη δράση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί απαραίτητα», δήλωσε ο Jean-Xavier Hecker, συνεπικεφαλής της έρευνας ESG στην JPMorgan, σε συνέντευξή του.
«Όσο περισσότερο αναλωνόμαστε μιλώντας για μεθοδολογίες και δεδομένα, τόσο περισσότερο καθυστερούμε τη δράση», δήλωσε ο Hortense Bioy, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας βιωσιμότητας της Morningstar η οποία ζητά μεγαλύτερη τυποποίηση των μεθόδων για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.
«Το παράθυρο ευκαιρίας για ανάληψη ουσιαστικής δράσης για το κλίμα κλείνει», εκτιμά.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America τα μετοχικά κεφάλαια ESG με έδρα την Ευρώπη έχουν αυξήσει τις συμμετοχές τους σε εταιρείες ενέργειας όπως η Shell, η Repsol SA και η Aker BP ASA τους τελευταίους μήνες. Ενώ πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμίσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων με τους στόχους ουδετερότητας άνθρακα, ορισμένες μεγάλες εταιρείες επενδύσεων έχουν υιοθετήσει ποικίλες στρατηγικές καθαρών μηδενικών εκπομπών, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και τη μέτρηση του αντίκτυπου στον πραγματικό κόσμο.
Η πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers
Η πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, η οποία αντιπροσωπεύει εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία 61 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέπει στα μέλη να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις μεθόδους για τον υπολογισμό του κατά πόσο τα χαρτοφυλάκια τους είναι ευθυγραμμισμένα με έναν καθαρό μηδενικό στόχο. Η λογική είναι ότι οι διευθυντές χρειάζονται ευελιξία για να προσαρμόσουν διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας.
Και τελικά όλο αυτό καταλήγει ένα συνονθύλευμα αποτελεσμάτων. Η Axa Investment Managers έχει δεσμεύσει το 65% των περιουσιακών της στοιχείων σε καθαρές μηδενικές εκπομπές και έχει θέσει στόχο έντασης άνθρακα, ένα μέτρο των εκπομπών σε σχέση με τα έσοδα, στο 50% έως το 2030. Η BlackRock Inc., η μεγαλύτερη διαχείριση χρημάτων στον κόσμο, χρησιμοποιεί διαφορετικό δείκτη και λέει ότι αναμένει «τουλάχιστον» το 75% των εταιρικών και κρατικών περιουσιακών στοιχείων να επενδυθεί «σε εκδότες με επιστημονικούς στόχους ή ισοδύναμα» μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση του NZAM τον Μάιο.
«Η διατύπωση της BlackRock ξεχωρίζει γιατί δεν είναι μια καθαρή δέσμευση αλλά περισσότερο μια προσδοκία» για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών , δήλωσε ο Hugo Dubourg, συν-επικεφαλής της έρευνας ESG στην JPMorgan. Βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις της BlackRock που θα πετύχουν πρώτα τους στόχους τους.
Τα μέλη του NZAM είναι επίσης ελεύθερα να αποφασίσουν τι μέρος από τα χαρτοφυλάκια τους θα δεσμευτούν για τους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποκλείσουν βιομηχανίες υψηλής ρύπανσης.
«Για αυτόν τον λόγο, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία από μόνη της δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως απόδειξη μιας αξιόπιστης δέσμευσης», δήλωσε η Katie Stewart, ανώτερη ερευνήτρια στο ShareAction.
Η NZAM ανέφερε σε ένα email ότι η προσέγγισή της αναγνωρίζει ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. «Αυτοί οι αρχικοί στόχοι είναι απλώς κάποια σημεία εκκίνησης των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων», είπε ο όμιλος. Το σχέδιο της NZAM είναι να προσφέρει περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο υποβολής εκθέσεων, ιδιαίτερα για ιδιωτικά μετοχικά, παράγωγα, περιουσιακά στοιχεία υποδομής και προϊόντα που συνδέονται με δείκτη.
Στα χαρτιά, η BlackRock είναι πολύ μπροστά από την State Street και την Vanguard, με το 77% των περιουσιακών της στοιχείων να είναι στενά ευθυγραμμισμένα με τον καθαρό μηδενικό στόχο της. Αυτό συγκρίνεται με το 14% των περιουσιακών στοιχείων για την State Street και το 4% για την Vanguard, σύμφωνα με τα στοιχεία του NZAM.
Η διαφορά για τις τρεις εταιρείες που είναι περισσότερο γνωστές για τα κεφάλαια παρακολούθησης δεικτών έγκειται στις μεθοδολογίες καθαρών μηδενικών εκπομπών. «
Ο στόχος της State Street να φτάσει το καθαρό μηδέν μέχρι το 2030 βασίζεται στην ικανότητά της να μειώσει την ένταση εκπομπών του Πεδίου 1 (από άμεσες λειτουργίες) και την ένταση εκπομπών Πεδίου 2 (από αγορασμένη ενέργεια) στο μισό, με περικοπές στην ένταση εκπομπών του Πεδίου 3 (που συνδέεται με την ευρύτερη αλυσίδα αξίας) που θα ενταχθούν αργότερα.
Εν τω μεταξύ, ο καθαρός μηδενικός στόχος της BlackRock για το 2030 βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να αποδώσουν οι επενδύσεις της. Η BlackRock αρνήθηκε να σχολιάσει σε σχετικό αίτημα του Bloomberg. Σε προηγούμενες δηλώσεις, έχει δηλώσει ότι πελάτες με επενδύσεις αξίας 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ήδη αναλάβει δεσμεύσεις καθαρού μηδενισμού, οι οποίες θα βοηθήσουν τη BlackRock να πετύχει τον δικό της καθαρό μηδενικό στόχο.
Η Vanguard, από την πλευρά της, περιορίζει το εύρος των καθαρών μηδενικών φιλοδοξιών της σε κεφάλαια ενεργά διαχειριζόμενα. Στοχεύει τουλάχιστον το ήμισυ της αγοραίας αξίας των κεφαλαίων να προέρχεται από εταιρείες που στοχεύουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.