Η αυξανόμενη ζήτηση για μέταλλα στις αναδυόμενες οικονομίες και η ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση της αγοράς για βιώσιμη διαχείρισή τους ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης μετάλλων.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ανακύκλωσης μετάλλων αποτιμήθηκε σε 229,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,85% από το 2022 έως το 2030 και να φτάσει περίπου στα 384 δισεκατομμύρια δολάρια με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να αναδεικνύεται στην περισσότερα υποσχόμενη αγορά.
Η ανακύκλωση μετάλλου αποτελεί κρίσιμη διαδικασία τόσο για τη βιομηχανία όσο και για το περιβάλλον και περιλαμβάνει την ανακύκλωση των μεταλλικών απορριμμάτων και την επανάχρησή τους. Ο ανοξείδωτος χάλυβας, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο μόλυβδος, το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος είναι τα μέταλλα που ανακτώνται συχνότερα, αν και η βιομηχανία ανακύκλωσης μετάλλων περιλαμβάνει και πολλά άλλα μέταλλα.
Η αυξανόμενη ζήτηση για μέταλλα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για την επέκταση της αγοράς, η οποία αναμένεται να οδηγηθεί από την αυξανόμενη προβολή της ανακύκλωσης μετάλλων λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης σχετικά με την εξάντληση των αποθεμάτων μετάλλων.
Σε συνδυασμό με την έμφαση στη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τη διεύρυνση της αγοράς. Με την ανακύκλωση μετάλλων, οι κατασκευαστές μπορούν να αποκτήσουν πρώτες ύλες για την παραγωγή τελικών προϊόντων χωρίς να υποβαθμίσουν τις ιδιότητες των ίδιων των πρώτων υλών. Αυτό τους προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενώ η δευτερογενής παραγωγή του μετάλλου μπορεί να γίνει με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή του μετάλλου.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα έσοδα. Ο πρωταρχικός παράγοντας που οδηγεί στην ανάγκη για ανακύκλωση μετάλλων στην περιοχή αυτή είναι η αυξανόμενη ζήτηση για μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο λόγω της ταχείας εκβιομηχάνισης και αστικοποίησης σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Μαλαισία.
Λόγω αυτής της ιδιότητας του αλουμινίου, έχει γίνει το υλικό επιλογής για ανακύκλωση σε διάφορες βιομηχανίες τελικής χρήσης, ιδιαίτερα σε αυτές που ασχολούνται με δοχεία και συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά. Ο χάλυβας έχει υψηλότερο ποσοστό ανακυκλωσιμότητας από το αλουμίνιο αλλά το αλουμίνιο έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως το χαμηλότερο ποσοστό εκπομπών, η υψηλότερη απόδοση, το μικρότερο βάρος και η εύκολη μεταφορά που του δίνουν προβάδισμα σε σχέση με τον χάλυβα σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες. Ως άμεση συνέπεια αυτού, υπάρχει επί του παρόντος μια αύξηση της ζήτησης για επιπλέον ανακυκλωμένο αλουμίνιο.