Τον κίνδυνο απομόνωσης της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «βλέπει» ο πρόεδρος της ιταλικής εμβληματικής εταιρείας καφέ, Illycafé, Αντρέα Ίλι, μιλώντας σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Welt. H πρώτη ερώτηση που του απηύθυνε ο Γερμανός δημοσιογράφος ήταν γιατί κοστίζει τη μισή τιμή ο εσπρέσσο στην Ιταλία έναντι της Γερμανίας, όπου η απάντηση ήταν απλή. Λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, αφού υπάρχουν πάνω από 130.000 καφέ στην Ιταλία, 1 ανά 400 κατοίκους.
Μιλώντας για την έκρηξη στις τιμές του καφέ, ο 58χρονος Ιταλός επιχειρηματίας από την Τεργέστη, που από το 1994-2016 ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος βιώνει τόσο υψηλές ανατιμήσεις όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Οι τιμές για τη μεταφορά, τη συσκευασία, την ενέργεια, αλλά και για τους κόκκους καφέ από την Βραζιλία «έχουν εκτοξευτεί». Η Illycafé το αντιμετώπισε με άνοδο των τιμών και περιορισμό κόστους. Παράλληλα επεσήμανε πως κατάφεραν να αντέξουν στην πανδημική κρίση χάρη στο λανσάρισμα κάψουλας για οικιακή χρήση, αλλά και την αλλαγή στην επικοινωνιακή τους στρατηγική, παρά το γεγονός ο κλάδος των καφέ και της εστίασης είχε πληγεί από τα lockdown. Μάλιστα επισήμανε πως για το 2022 αναμένει υψηλότερα κέρδη από το προπανδημικό επίπεδο των 19 εκατ. ευρώ του 2019.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορούν να συμβαδίσουν η ανάπτυξη της εταιρείας με την έμφαση στο περιβάλλον, ο Ίλι εξήγησε πως για αυτό πρέπει να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση. Άλλωστε η εταιρεία του έχει θέσει ως στόχο να γιορτάσει μηδενικούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της το 2033. Συνέχισε λέγοντας πως για να επιτευχθεί η μετάβαση υπάρχουν τρία στάδια: το πρώτο είναι η μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το δεύτερο η μετάβαση από συμβατική γεωργία σε αναγεννητική γεωργία και τρίτον η μετάβαση σε κυκλική οικονομία, όπου όλα θα ανακυκλώνονται. Υπογράμμισε πως η Illycafé οδεύει στο δρόμο αυτό, καθώς η βασική μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην Τεργέστη έχει μηδενικούς ρύπους, χρησιμοποιεί αποκλειστικά ΑΠΕ και για τις συσκευασίες χρησιμοποιούν τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Επίσης προσφέρουν υποστήριξη (και οικονομική) στους παραγωγούς καφέ με τους οποίους συνεργάζονται για να προβούν σε μεθόδους αναγεννητικής γεωργίας.
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, ο Ίλι δήλωσε πως οι τρεις πρόσφατες κρίσεις, αυτές της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αυξήσει το προφίλ κινδύνου της Ιταλίας. Σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος και τη μικρή ανάπτυξη στην παραγωγικότητα, δημιουργείται μίγμα «που αντανακλάται σε κοινωνικούς κινδύνους». Το μίγμα αυτό συν ζητήματα όπως η αδικία, η ανεργία και το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με «μεγάλη σοφία» και «όχι μόνοι μας». Το ζήτημα της αλληλεγγύης της ΕΕ είναι κεντρικής σημασίας για την αντιμετώπιση όλων αυτών. «Η κυβέρνηση της Μελόνι αποτελείται από μη έμπειρους ανθρώπους, που είναι νέοι στην εξουσία. Αλλά ελπίζω να μπορούν να μάθουν γρήγορα. Και τότε θεωρώ πως μπορούμε όλα αυτά να τα έχουμε αφήσει πίσω μας σε έναν χρόνο».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Welt τόνισε πως ο Ίλι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, καθ'όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, στη δέσμευση της εταιρείας σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.