Σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η αγορά υγρών αποβλήτων η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το 2023 καθώς τα κράτη συμμορφώνονται με τους στόχους της κυκλικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Spherical Insights & Consulting, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης υγρών αποβλήτων αναμένεται να αυξηθεί στα 126,93 δισεκατομμύρια δολάρια το 2032, από 96,30 το 2022, καταγράφοντας σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.
Η Ευρώπη προβλέπεται να αναπτυχθεί με υψηλότερο CAGR (περίπου 3,7%) κατά την προβλεπόμενη περίοδο λόγω των πιο αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών.
Οι ευρωπαϊκές χώρες εστιάζουν σε προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας και αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον, το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλική οικονομία δίνει έμφαση στην αποδοτικότητα των πόρων και στη μείωση των αποβλήτων, δημιουργώντας ευκαιρίες για καινοτόμες λύσεις διαχείρισης υγρών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η δέσμευση της περιοχής για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, σε συνδυασμό με την καλά εδραιωμένη υποδομή και τις ισχυρές δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης, τοποθετούν την Ευρώπη σε σημαντική ανάπτυξη στην αγορά διαχείρισης υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με την έκθεση.
Η σύνθεση της αγοράς διαχείρισης υγρών αποβλήτων
Η διαχείριση υγρών αποβλήτων περιλαμβάνει την συλλογή, την επεξεργασία και τη διάθεση υγρών αποβλήτων από διάφορες πηγές, όπως νοικοκυριά, βιομηχανίες και εμπορικές εγκαταστάσεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή, τον διαχωρισμό και τη μεταφορά υγρών αποβλήτων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας όπου εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι όπως οι φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες για την απομάκρυνση των ρύπων. Στόχος είναι, όπως έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις, η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, η ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον και η προώθηση της βιωσιμότητας.
Με βάση την πηγή, η παγκόσμια αγορά διαχείρισης υγρών αποβλήτων χωρίζεται σε οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές. Ο εμπορικός τομέας καταγράφει σημαντική ανάπτυξη κατά την προβλεπόμενη περίοδο και αυτό οφείλεται στην επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων, των γραφείων, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερο όγκο παραγωγής υγρών αποβλήτων. Καθώς αυτές οι εμπορικές εγκαταστάσεις προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και να διατηρήσουν βιώσιμες πρακτικές, η ζήτηση για επαγγελματικές υπηρεσίες διαχείρισης υγρών αποβλήτων αυξάνεται. Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ωθεί τους εμπορικούς οργανισμούς να αναζητήσουν αποτελεσματικές λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Αναγνωρίζουν τη σημασία της σωστής διάθεσης υγρών αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση των πόρων και τη διατήρηση μιας θετικής δημόσιας εικόνας. Επιπλέον, οι αυστηρότεροι κανονισμοί και η επιβολή από τις αρχές σχετικά με τη διάθεση υγρών αποβλήτων ενθαρρύνουν τις εμπορικές εγκαταστάσεις να επενδύσουν σε αξιόπιστα συστήματα και υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών συλλογής, διαχωρισμού, επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων.
Με βάση τον κλάδο της βιομηχανίας, η παγκόσμια αγορά διαχείρισης υγρών αποβλήτων κατακερματίζεται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, χαρτί, σίδηρο και χάλυβα, αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και άλλα. Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (το 2022 ξεπέρασε το 32,4%),κάτι το οποίο μπορεί να αποδοθεί στον σημαντικό όγκο υγρών αποβλήτων που παράγονται από τη βιομηχανία κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εξερεύνησης, παραγωγής και διύλισης. Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγει διάφορους τύπους υγρών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων υγρών γεωτρήσεων, παραγόμενου νερού και λυμάτων διυλιστηρίων, τα οποία απαιτούν σωστή διαχείριση για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επιπλέον, οι αυστηροί κανονισμοί και τα βιομηχανικά πρότυπα υποχρεώνουν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να υιοθετούν αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Το σημαντικό μερίδιο αγοράς του κλάδου οφείλεται στον συνδυασμό της υψηλής παραγωγής αποβλήτων, της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και της αναγνώρισης από τον κλάδο της σημασίας των πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.