Απαραίτητο το κινητό τηλέφωνο για τις ηλεκτρονικές αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαραίτητο το κινητό τηλέφωνο για τις ηλεκτρονικές αγορές
Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αγορά σε e-shop χωρίς το smartphone ή το wearable το καταναλωτή.

Αδύνατες είναι, πλέον, οι αγορές μέσω Internet χωρίς τη χρήση smartphone, αφού για να χρεώσει κάποιος την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου που ισχύει η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη στις ηλεκτρονικές αγορές, το κινητό μας είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε αγορά με κάρτα εκτός φυσικού καταστήματος. Στόχος των ευρωπαϊκών αρχών ήταν να καταπολεμήσουν τις απάτες στο e-commerce όπου εντοπίζονται το 80% των κρουσμάτων απάτης στο Internet.

Αυτό που ουσιαστικά άλλαξε είναι ότι προστέθηκε ένα ακόμη βήμα ταυτοποίησης του πελάτη. Συγκεκριμένα ζητούνται δύο από τα παρακάτω στοιχεία:

  • Κάτι που μόνο εσείς γνωρίζετε – π.χ. το 4-ψήφιο PIN με το οποίο συνδέεστε στο Eurobank Mobile App ή τον Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε με SMS.
  • Κάτι που μόνο εσείς έχετε – π.χ. το κινητό σας ή κάποιο smart wearable.
  • Κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό σας – π.χ. δακτυλικά αποτυπώματα ή χαρακτηριστικά προσώπου.

Αυτό σημαίνει, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για την αγορά τους τον κωδικό που θα λάβουν με sms στο κινητό τους -ή το έξυπνο ρολόι τους- ή να ακολουθήσουν τη διαδικασία της ειδοποίησης ώθησης (push notification) χρησιμοποιώντας κάποιο φυσικό τους χαρακτηριστικό, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Αυτό σημαίνει, ότι εάν θέλει κάποιος να κάνει αγορά σε e-shop και δεν έχει μαζί του το κινητό τηλέφωνο, ή κάποιο wearable, δεν θα μπορεί να την πραγματοποιήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider