Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον κοροναϊό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον κοροναϊό
Διαβάστε τους τρόπους προφύλαξης και τα συμπτώματα του κοροναϊού, καθώς και τα νοσοκομεία αναφοράς στην ελληνική επικράτεια.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες σε όλη τη χώρα να προφυλαχθούν και να μην αμελήσουν να ενημερώσουν για τυχόν συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πόσο μάλλον με μόλις ένα κρούσμα σε όλη την επικράτεια. Η ψυχραιμία σε συνδυασμό με τους κανόνες υγιεινής και την υπευθυνότητα του κάθε ένα ξεχωριστά για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επικοινωνίας με γιατρό ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Ο κίνδυνος του πανικού είναι μεγαλύτερος από τον κοροναϊό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London, Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως «δεν θεωρώ πως είναι κάτι βαρύτερο από την εποχική γρίπη».

Διαβάστε τους τρόπους προφύλαξης και τα συμπτώματα καθώς και τα νοσοκομεία αναφοράς στην ελληνική επικράτεια.

Νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019–nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή, ενώ σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η πηγή προέλευσης του κοροναϊού στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει πως μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πως τα ζώα συντροφιάς και τα κατοικίδια, όπως σκύλοι και γάτες, μεταδίδουν τον COVID-19.

Αναφορικά με τη χρήση προστατευτικών μασκών, φαινόμενο που τελευταία είναι σε... έξαρση λόγω πανικού, ο καθηγητής Μόσιαλος αναφέρει πως: «οι μάσκες μπορεί να κάνουν και κακό, δεν χρειάζεται να τις φοράμε όλοι, μόνο όσοι έχουν κρυολόγημα ή οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Δεν θα μας προστατεύσουν από τον κοροναϊό».

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως η χρήση της μάσκας «μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης κοροναϊού ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης».

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019–nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: Τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά του 2019–nCoV, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την καταπολέμησή του και είναι ασφαλής η λήψη δεμάτων από περιοχές με κρούσματα.

Τα άτομα που νοσούν από 2019 – nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Μέτρα προστασίας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει τις εξής συμβουλές:

  • Τακτικό πλύσιμο χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
  • Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον ενός μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider