Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας όσοι δανειολήπτες «κοκκίνησαν» έως το τέλος του 2018 και δεν είναι κορονόπληκτοι.
Αυτό υπογραμμίζει στο insider.gr o Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης. «Όσοι δεν έχουν λάβει ενίσχυση λόγω της πανδημίας covid-19 αλλά έχουν οφειλές που συνδέονται με πρώτη κατοικία, θα πρέπει εκκινήσουν τη διαδικασία αυτές τις ημέρες, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς εκπνέει στο τέλος του μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΓΔΙΧ, συνολικά έχουν υποβληθεί 5.000 αιτήσεις στον έναν χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας,δηλαδή 20-30 αιτήσεις την εβδομάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, οι αιτήσεις εκτοξεύτηκαν στις 100, γεγονός που οφείλεται στην οριστική εκπνοή του ευνοϊκού πλαισίου που ισχύει για όλους τους οφειλέτες.
Ο κ. Κουρμούσης εξηγεί ότι, δεδομένου ότι η διαδικασία υποβολής της αίτησης διαρκεί 10 μέρες κατά μέσο όρο, όποιος δεν υποβάλει αίτηση αυτή την εβδομάδα «θα χάσει οριστικά την ευκαιρία για προστασία της πρώτης κατοικίας του». Τονίζει δε ότι το πλαίσιο προστασίας θα είχε λήξει ήδη από το τέλος Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι από την 1η Μαΐου θα είχαμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο λόγος που δεν έγινε αυτό ήταν η πανδημία, η οποία έδωσε μια ανάσα στους οφειλέτες με την παράταση του νόμου 4605/2019.
Αυστηρά κριτήρια ζητούν οι Θεσμοί για το πρόγραμμα-γέφυρα
Τα δεδομένα αλλάζουν για όσους δανειολήπτες έχουν λάβει ενίσχυση λόγω της πανδημίας και θέλουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη «σκληρά παζάρια» μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών, μετά τις άκαρπες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συζήτηση έχει μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο και πηγές με γνώση των πληροφοριών αναφέρουν ότι «οι δανειστές δεν καίγονται να ψηφιστεί το πλαίσιο-γέφυρα εγκαίρως ώστε να ισχύσει από 1η Αυγούστου». Αυτή είναι η βούληση της ελληνικής πλευράς, ωστόσο, οι Θεσμοί ζητούν να εφαρμοστούν τα κριτήρια του νόμου 4605 και στην περίπτωση των κορονόπληκτων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν είναι δυνατό ο οφειλέτης να έχει πολυτελές αυτοκίνητο, σκάφος ή καταθέσεις και κινητές αξίες και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία του. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να υποχωρεί η ελληνική πλευρά, ωστόσο, όλα θα κριθούν από την περίμετρο που τελικά θα συμφωνηθεί.