Ένας νέος κωδικός έρχεται να προστεθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης. Ένας κωδικός που οδηγεί σε μείωση φόρου την οποία θα δουν μόνο όσοι προχώρησαν το 2020 στην επισκευή ή ανακαίνιση του σπιτιού τους και διαθέτουν τα τιμολόγια για τις εργασίες που έγιναν τις οποίες μάλιστα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα.
Οι φορολογούμενοι που θα συμπληρώσουν φέτος το συγκεκριμένο κωδικό θα κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει έως 1.600 ευρώ. Το φορομπόνους 40% για τις εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων είναι ένα μέτρο που ισχύει από πέρυσι αλλά ουσιαστικά ενεργοποιείται φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης που έγινε για επισκευή ή ανακαίνιση του ακινήτου και μοιράζεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2020 για ανακαίνιση του του σπιτιού του μέσα στο 2020, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 1.200 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε 4 χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2021, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2023 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2024.
Οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ ωφελούνται περισσότερο από το φορομπόνους καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση φόρου των 6.400 ευρώ, που αποτελεί το μέγιστο ποσό της έκπτωσης η οποία κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και αφορά μόνο τη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους. Βέβαια για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα έπρεπε να είχε ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης και να τους έχει πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής του φορομπόνους ώστε οι λογιστές να γνωρίζουν πως θα συμπληρώσουν τον καινούργιο κωδικό που θα προστεθεί στο έντυπο Ε1.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η απόφαση αυτή, έχει καθυστερήσει πάνω από 1 χρόνο αφού η επέλαση του κορωνοϊού «πάγωσε» τη διαδικασία.
Η απόφαση
Με βάση τις νέες διατάξεις οι οποίες θα εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση:
1. Οι δαπάνες που πραγματοποιούν από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους για τα επόμενα τέσσερα έτη. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 4 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη.
2. Το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών.
3. Δεν μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης 40% όσοι έχουν υπαχθεί στις πρώτες φάσεις του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ή όσοι σχεδιάζουν να υπαχθούν στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ».
4. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 6.400 ευρώ που οδηγεί σε μέγιστη έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.600 ευρώ τον χρόνο.
5. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών ανακαίνισης αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.