Ψηφιακή συμμαχία για 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακή συμμαχία για 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Tο κενό που παρατηρείται στην αγορά Πληφορορικής τόσο στην Ελλάδας όσο και στην Ευρώπη, έρχεται να καλύψει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, που στόχο έχει να δημιουργήσει ή να εξειδικεύσει νέους προγραμματιστές.

Η Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα προωθεί την ταχύρρυθμη εκπαίδευση υποψηφίων σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες και την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας σε θέσεις προγραμματιστών. Απώτερος στόχος είναι να εκπαιδευτούν 500.000 νέοι προγραμματιστές μέσα στην επόμενη δεκαετία οι οποίοι θα καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα η υλοποίησή του φιλοδοξεί να έχει σημαντική αναπτυξιακή επίπτωση και να μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης για επενδύσεις με τεχνολογικό υπόβαθρο, καινοτόμο δράση και διεθνή προσανατολισμό.

Την επανειδίκευσή θα αναλάβει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το CEPIS (Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ενώσεων Πληροφορικής) και το HePIS (Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής).

Το 1ο Coding Bootcamp αποτελεί την πρώτη δράση της Συμμαχίας και θα εκπαιδεύσει σε 12+2 εβδομάδες (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2016) 40 συμμετέχοντες στον προγραμματισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών. Οι συμμετέχοντες (με υπόβαθρο θετικών επιστημών) θα προσληφθούν από εταιρείες-χορηγούς του προγράμματος.

Οι εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν το 50% του κόστους φοίτησης και το άλλο 50% θα καλυφθεί από τον υποψήφιο, ο οποίος έχει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εξασφαλισμένη θέση εργασίας.

«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του προγραμματιστή. Να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Η επανειδίκευση των νέων είναι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας», τόνισε ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος του CEPIS. «Η ικανότητα ανάπτυξης λογισμικού είναι σήμερα για έναν νέο ο ασφαλέστερος τρόπος να αποκτήσει δουλειά», επισήμανε από πλευράς του ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Editor in Chief IEEE Software).

«Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής αναπτύσσονται ραγδαία, όπως επίσης και οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων και της αγοράς αυξάνονται συνεχώς. Πιστεύοντας ότι ο συνδετικός κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι οι άνθρωποι, είμαστε σίγουροι ότι το όραμα των 500.000 θέσεων είναι εφικτό», τόνισε ο κ. Ν. Φαλδαμής, πρόεδρος της HePIS ενώ ο καθηγητής, κ. Γιώργος Δουκίδης, διευκρίνισε πως «το Alliance είναι ανοικτό σε όλες τις εταιρίες και οργανισμούς που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ποιοτικά/ πρακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα ή/ και να βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας στους εκπαιδευόμενους».

Όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση του προγράμματος βάση μελέτης που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Α.Βύρωνα Νικολαΐδη, Προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ALBA Graduate Business School και το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS)., το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στο πεδίο της πληροφορικής είναι διεθνές, με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι έχουμε σήμερα 350.000 κενές θέσεις για υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες (e-skills) στην Ευρώπη. Αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 800.000 το 2020. Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και εκτός Ευρώπης σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι κενές θέσεις προγραμματιστών θα είναι 1,2 εκατ. το 2020, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Καναδάς, η Αυστραλία, ακόμη και η Ινδία. Στην Ελλάδα, ενώ το 2012 σε μία αγγελία για θέση προγραμματιστή μία εταιρία λάμβανε περίπου 90 βιογραφικά, το 2016 λαμβάνει μόλις 26, ενώ οι αγγελίες για προγραμματιστές έχουν περισσότερο από διπλασιαστεί (στοιχεία kariera.gr).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης επαγγελματιών προγραμματιστών, Coding Bootcamps, λειτουργούν με επιτυχία όχι μόνο στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Αγγλία, Γαλλία) αλλά και στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Εσθονία, Ρουμανία, Σερβία

Όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τη Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα, εταιρίες που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν προσωπικό και υποψήφιοι που θέλουν να παρακολουθήσουν το Bootcamp μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider