Μηνιαία τα ραντεβού με την εφορία από τα τέλη Ιουλίου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηνιαία τα ραντεβού με την εφορία από τα τέλη Ιουλίου

Ραντεβού με την εφορία κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν οι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο. Από αυτό τον μήνα ξεκινούν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει, μετά την τελευταία παράταση που πήρε, στις 15 Ιουλίου και από και κει και πέρα ξεκινά το μπαράζ πληρωμών.

Στις 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του νέου –και φουσκωμένου- Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ταυτόχρονα λήγει και η προθεσμία για τη δεύτερη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος.

Στις 27 Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Στις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος και η τρίτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τέλος στις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. για το 2017.

Ο… παράγων ΕΝΦΙΑ

Το παραπάνω ημερολόγιο πληρωμών μπορεί να ανατραπεί αν ο ΕΝΦΙΑ εκκαθαριστεί μέσα στον Ιούλιο. Σε αυτή τη περίπτωση οι δόσεις θα γίνουν πέντε από τέσσερις αλλά η πληρωμή θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2015. Πάντως, φοροτεχνικοί με τους οποίους επικοινώνησε το insider.gr θεωρούν σχεδόν αδύνατο αυτό το ενδεχόμενο.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στους Θεσμούς την επέκταση των δόσεων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017. Το σκεπτικό είναι πως, όπως φαίνεται και από τις παραπάνω ημερομηνίες, οι υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους είναι δυσβάστακτες και μπορεί να υπάρξει «άτυπη στάση» πληρωμών από νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν. Μένει να φανεί αν οι Θεσμοί θα εγκρίνουν το σχετικό αίτημα.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Ανατροπές θα υπάρξουν και στα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σχέδια για το πώς θα μπορέσουν να εισπραχτούν έσοδα 1,2-1,3 δισ. ευρώ φέτος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων που φορολογούνται μέσω της παραλαβής των πινακίδων από χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι λόγω της υψηλής φορολογίας είχαν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους.

Ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή του υπουργείου είναι να γίνεται ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους και για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από το 2007 αντί για το 2010 και έπειτα που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει πως για πολλά οχήματα 10ετίας και μεγάλου κυβισμού τα τέλη θα μειωθούν, ενώ για τα οχήματα 10ετίας και μικρού κυβισμού θα αυξηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider