Νέα πρόστιμα και μέτρα-φωτιά για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα πρόστιμα και μέτρα-φωτιά για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος είναι να γίνουν πιο εύκολες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ενώ ενεργοποιείται και η δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλό-οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήδη επεξεργάζεται τη σχετική λίστα που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει περισσότερους από 15.000 οφειλέτες. Η δημοσίευση των ονομάτων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Στη λίστα θα αναφέρεται ο οφειλέτης με τη δημοσιοποίηση του επωνύμου του, του ονόματός του, του ΑΦΜ του και του ονόματος του πατέρα του.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα προωθηθούν εντός του έτους και έχουν να κάνουν με ταχύτερους και ευκολότερους πλειστηριασμούς ακινήτων φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων. Ακόμη, το οικονομικό επιτελείο θέλει να εκσυχρονίσει τη νομοθεσία για την καταπολέμσηση της φοροδιαφυγής μέσω τον offshore.

Αυξημένα πρόστιμα και λουκέτο για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Ειδικά για τον ΦΠΑ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αυξήσει ξανά τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, καθώς οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές. Στόχος είναι οι αλλαγές να γίνουν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η αποφυγή ΦΠΑ κυρίως στις τουριστικές περιοχές που το φαινόμενο είναι πιο έντονο, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών για οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων. Για παράδειγμα βάσει όσων ισχύουν σήμερα, αν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ένα εστιατόριο διαπιστωθεί ότι για έναν λογαριασμό αξίας 200 ευρώ δεν εκδόθηκε απόδειξη, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ, δηλαδή μόνο 23 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλλαν υπέρογκα πρόστιμα που ξεκινούσαν από τα 250 ευρώ για μια τυπική παράβαση.

Εκτός από τα πρόστιμα που θα αυξηθούν, αν και όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δεν θα φτάσουν το ύψος των παλιών, θα ενεργοποιηθούν και άλλα μέτρα όπως η επιβολή προσωρινού «λουκέτου» σε όσες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο δημόσιο να κλείσει μια επιχείρηση έως και για 30 ημέρες. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και θα κλείνουν επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά για 24 ή και 48 ώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider