Η αισιοδοξία επιστρέφει για τους Έλληνες εργοδότες, καθώς έπειτα από 1,5 χρόνο της υγειονομικής κρίσης, ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον και ετοιμάζονται να ενισχύσουν το ανρθώπινο δυναμικό των επιχειρήσεών τους.
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, 601 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν ικανοποιητικές προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο.
Με το 27% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 5% να προβλέπει μείωση και το 68% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +22%. Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων.
Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται και στους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών (+27%). Στιβαρές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/ Παραγωγής (+25%).
Οι εργοδότες στο Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και στην Πρωτογενή Παραγωγή αναμένουν σταθερή αύξηση της απασχόλησης, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +19% και +17% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών αναμένουν μέτριο ρυθμό προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +9%, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα του Τουρισμού ανέρχονται σε +4%.
«Όπως παρατηρούμε οι προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο είναι αισιόδοξες για την αγορά εργασίας, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν η σταθεροποίηση της πανδημικής κρίσης και η εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Οι ισχυρότερες προσλήψεις προβλέπονται στους κύριους τομείς των Κατασκευών, των Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και της Βιομηχανίας/Παραγωγής. Παρόλο αυτά, το παγκόσμιο φαινόμενο της Έλλειψης Ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους οργανισμούς. 8 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολία να καλύψουν ρόλους πρωτίστως όσους σχετίζονται με την Πληροφορική.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν αυτή την δυσκολία καθώς και τις προσεχείς τάσεις του 2021, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των ταλέντων με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ευημερία των εργαζομένων και παράλληλα ενισχύοντας τον ψηφιακό τους επιχειρηματικό μετασχηματισμό», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.
Έλλειψη Ταλέντων
Παρά τις βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων, η πρόσφατη έρευνα Έλλειψης Ταλέντων της ManpowerGroup που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2021 καταγράφει την 10η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της περιφέρειας ΕΜΕΑ, στην δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού.
Σε ποσοστό 80% οι εργοδότες- αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008- αναφέρουν την πρόκληση κάλυψης των ταλέντων. Οι 4 ρόλοι με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με:
- Πληροφορική/Δεδομένα (31%),
- Βιομηχανία/Παραγωγή (21%),
- Εφοδιαστική αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και
- Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%).
Ενώ οι 4 προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%),
Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).
Επιστροφή στο γραφείο
Επιπρόσθετα, παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας – σε σύγκριση με το 30% των απαντήσεων το προηγούμενο τρίμηνο.
Το 68% των εργοδοτών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας. Σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό το τρίμηνο οι εργοδότες ρωτήθηκαν επίσης για το πώς ο οργανισμός τους προβλέπει τα επίπεδα προσλήψεων καθώς και πως πιθανότατα θα ανταποκριθεί.
Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο από ό,τι πριν από την COVID-19 εντός των επόμενων 9 μηνών, ενώ μόνο το 13% αναμένει πως δεν θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων.