Κρυφούς φόρους φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυφούς φόρους φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Κίνητρα αλλά και κρυφές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Όσοι δεν πιάνουν το απαραίτητο όριο δαπανών μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο καθώς το πόσο που δεν δαπανήθηκε θα προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, αρά οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν φόρο για έσοδα που ποτέ δεν είχαν.

Ειδικά για φέτος θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις με μετρητά που έχουν κοπεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος του έτους θα μετράνε αποκλειστικά και μόνο οι δαπάνες που έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζών και καρτών. Του χρόνου θα μετράνε μόνο οι δαπάνες που πληρώνονται με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν μαζευτεί αποδείξεις ή/και να έχουν πληρωθεί με κάρτα δαπάνες ίσες τουλάχιστον με το 10% του εισοδήματος, δηλαδή 1.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το 15%, δηλαδή από 1.500 ευρώ έως 3.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό φτάνει το 20%, δηλαδή από 4.000 έως 8.000 ευρώ. Τέλος για εισοδήματα από 40.001 ευρώ και πάνω χρειάζεται το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 12.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν «πιάσει» το απαραίτητο όριο δαπανών θα φορολογείται για το ποσό που απομένει. Για παράδειγμα αν ο φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ή να δαπανήσει μέσω τραπεζικού συστήματος τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος συγκεντρώσει 1.000 ευρώ τότε θα φορολογηθεί για τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ που λείπουν σαν να ήταν εισόδημα.

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν αυτό το εισόδημα θα φορολογείται αυτοτελώς ή αν θα προστίθεται στο εισόδημα του φορολογουμένου. Στην πρώτη περίπτωση ο φορολογούμενος του παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει άλλα 440 ευρώ (2.000 ευρώ επί 22%) στην εφορία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιβάρυνση θα είναι σημαντικά υψηλότερη καθώς το συνολικό εισόδημα θα φτάσει τα 22.000 ευρώ με αποτέλεσμα να αλλάξει η φορολογική κλίμακα από 22% σε 29% οπότε ο επιπλέον φόρος θα είναι 580 ευρώ.

Ένα ακόμη θέμα που θα αποσαφηνιστεί από το νομοσχέδιο είναι το ποιες δαπάνες θα μετρούν για να υπολογίζονται οι αποδείξεις ή οι συναλλαγές μέσω τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα μετρούν όλες οι δαπάνες που γίνονται για αγορά προϊόντων και πληρωμή υπηρεσιών, δηλαδή αγορές από supermarket, η πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ακόμη και η πληρωμή τόκων από δάνεια.

Σημειώνεται ότι από τα μέτρα αυτά σε σχέση με το πλαστικό χρήμα αναμένεται να εξαιρεθούν ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χωριά κάτω των 3.000 κατοίκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider