Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα ανοικτά μέτωπα που απομένουν μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα ανοικτά μέτωπα που απομένουν μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Τώρα οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κατά το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 - Μάιος του 2016)

Κλείνουν ένα-ένα τα «μέτωπα» των διεκδικήσεων των συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις τους, όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο για εκείνους που προέρχονται από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έβαλε «ταφόπλακα» στις διακδικήσεις 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, χαρακτηρίζοντας ως συνταγματική την περικοπή των δώρων τους (και τους επιδόματος αδείας) από το 2013 κι έπειτα.

Αντίθετη είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που έχει κρίνει την περικοπή αντισυνταγματική. Τώρα οι εν λόγω συνταξιούχοι αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για την επιστροφή των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κατά το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 - Μάιος του 2016).

Μένει να φανεί αν ενδεχόμενη θετική απόφαση για τους συνταξιούχους ισχύσει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει δικαστικά, ή οριζόντια για το σύνολο των συνταξιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση το δημοσιονομικό κόστος ίσως έφτανε και στα 2,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε αναμονή είναι επίσης χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων τους με τους νόμους 4051/2021 και 4093/2012, καθώς και του χρόνου παραγραφής (διετής ή πενταετής) των αξιώσεων που έχουν εγείρει. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 15/9/2021.

Τονωτική ένεση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Η κυβέρνηση για να διασφαλίσει ένα τμήμα από το κόστος (επιστροφών στους συνταξιούχους) που συνεπάγονται οι επόμενες δικαστικές αποφάσεις, σπεύδει να εγγράψει το απαραίτητο κονδύλι στον Προϋπολογισμό του 2022.

Για τον λόγο αυτόν, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αναφέρεται πως ένα μέρος του 0,5% του ΑΕΠ – ετησίως – που προβλέπεται για την κάλυψη δαπανών κοινωνικής προστασίας, «θα πηγαίνει για την κάλυψη και συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων».

Το συνολικό πόσο που θα εξοικονομείται φτάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ και εκτός από την εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων, θα καλύπτει – σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθετικής διάταξης – και «άλλες δαπάνες κοινωνικής προστασίας».

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση εξασφαλίζονται επιπλέον 724 εκ ευρώ, ποσό το οποίο, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κοινωνικού Προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους για το έτος 2022, θα διατεθεί για την χρηματοδότηση της δαπάνης εφαρμογής των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το ποσό των 724 εκατ. ευρώ εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2022 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεγκτικό Συνέδριο: Απόφαση-«βόμβα» κρίνει νόμιμη την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Αναδρομικά συνταξιούχων: «Μαξιλάρι» 900 + 724 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ το 2022 για το επιπλέον κόστος

gazzetta
gazzetta reader insider insider