Έρχονται τα «φουσκωμένα» ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τα «φουσκωμένα» ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Την επόμενη Πέμπτη 18 Αυγούστου θα ξεκινήσει να αποστέλλεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ στους περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στόχος, όπως, και πέρσι είναι να εισπραχθούν από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έσοδα περίπου 2,65 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο κομμάτι εκ των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί φέτος ανέρχεται στα 3,344 δισ. ευρώ. από 3,342 δισ. πέρσι. Από αυτά υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν περίπου 2,65 δισ. ευρώ από περίπου 6.399.632 φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία περίπου το 10% των φορολογουμένων (γύρω στους 690.000) θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρο σε σύγκριση με πέρυσι από 10 ευρώ και πάνω. Περίπου το 21% (1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι) θα επιβαρυνθούν σε σύγκριση με πέρυσι από μερικά λεπτά του ευρώ ως 10 ευρώ. Αντίθετα, το 34% ή περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν μικρότερο ποσό, ενώ για το 34% ο φόρος θα παραμείνει ίδιος.

Από τους πολίτες που θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε σύγκριση με το 2015, οι 270.000 θα πληρώσουν παραπάνω φόρο 50 ευρώ και άνω, ενώ οι 420.000 θα πληρώσουν περισσότερο φόρο από 10 ως 50 ευρώ.

Από την στιγμή που τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ανέβουν στην ιστοσελίδα του Taxisnet οι φορολογούμενοι μπορούν να τα αναζητήσουν με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν για να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σημειώνεται πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί πως σε όσους έχει υπολογιστεί επιστροφή φόρου εισοδήματος και έχουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πρώτα θα γίνει συμψηφισμός της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με το επιστρεφόμενο ποσό και στη συνέχεια θα επιστραφεί όποιο υπόλοιπο περισσέψει. Αν το ποσό της επιστροφής δεν φτάνει για να καλύψει τον ΕΝΦΙΑ, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει κανονικά τις υπόλοιπες δόσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στο Ε9 ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια τετραγωνικού μέτρου η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν και να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο ΕΝΦΙΑ. Ομως θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 50 ευρώ για όποια εκπρόθεσμη αλλαγή αφορά την ακίνητη περιουσία τους από το 2010 και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider