Αυξήσεις μισθών ζητούν οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια - Μία στις 2 προσλήψεις είναι part time

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξήσεις μισθών ζητούν οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια - Μία στις 2 προσλήψεις είναι part time
Οι νέες προσλήψεις αφορούν κυρίως ευέλικτη εργασία (σε ποσοστό τουλάχιστον 52%), με αποδοχές που υπολείπονται ακόμα και του κατώτατου μισθού

Μισθοί που προσεγγίζουν το... επίδομα εργασίας και κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας, η οποία έδειξε μεν μεγάλες αντοχές μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας, ωστόσο τα «τραύματα» παραμένουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που διατηρεί ο ΕΦΚΑ, οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να είναι στην...πρέσσα, καθώς αυξάνονται δραματικά οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Ένας στους τρεις, λαμβάνει μηνιαίο μισθό 543 ευρώ μεικτά (440 ευρώ καθαρά), δηλαδή τον μέσο μισθό με μερική απασχόληση.

Η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές εργασίας, γενικότερα, εμφανίζουν σταθερά αυξητική τάση. Από τα 2.105.783 ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, οι 1.348.817 εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ περίπου 790.000 με μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Οι νέες προσλήψεις αφορούν κυρίως ευέλικτη εργασία (σε ποσοστό τουλάχιστον 52%), με αποδοχές που υπολείπονται ακόμα και του κατώτατου μισθού.

Δεδομένου μάλιστα του κύματος ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προιόντα αλλά και στην ενέργεια που προβλέπεται για τον φετινό χειμώνα, ο κόσμος της εργασίας αγωνιά για το αν θα τα βγάλει πέρα και ζητά αύξηση των κατώτατων απολαβών.

Σε έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, οι εργαζόμενοι που δηλώνουν μηνιαία αμοιβή έως 500 ευρώ δηλώνουν κατά 100% ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση από το κύμα της ακρίβειας που άρχισε να δείχνει τα δόντια του. Όσο μεγαλώνει το εισόδημα των εργαζόμενων τόσο μειώνεται και η ανησυχία τους, καθώς σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 19% όσων αμοίβονται από 1.500 ευρώ και πάνω, δηλώνει ότι αναμένει πολύ μεγάλη επιβάρυνση.

Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 48% των ερωτηθέντων επιλέγει την αύξηση του μισθού και του κατώτατου μισθού και το 43% την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης. Υπάρχει και ένα 3% που επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι για να διασφαλιστεί το βιοτικό τους επίπεδο είναι αναγκαίο να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς τους που κατά μέσο τις προσδιορίζουν στο 25% (με διαφοροποιήσεις ανάλογα τα εισοδήματά τους).

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η νομοθετημένη αύξηση του κατώτατου μισθού (2%) να εφαρμοστεί από φέτος αναδρομικά και από 1/1/ 2022 να εφαρμοστεί νέα αύξηση.

«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από 10 χρόνια λιτότητας βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο επικίνδυνο μείγμα αστάθειας, αφού το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών», τονίζει.

Ρart time εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία (Μάιος 2020) του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των ασφαλισμένων μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 18,10%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 13,13%, μέσα σε ένα έτος.

Τουλάχιστον ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές 471,62 ευρώ.

Ο μέσος μεικτός μισθός με πλήρη απασχόληση, κυμαίνεται στα 1.203 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ανησυχούν οι εργαζόμενοι για τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και είδη διατροφής - Ζητούν αύξηση μισθών

Πώς το κοινωνικό μέρισμα θα οδηγήσει σε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider