Έρχεται νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων - Φοροαπαλλαγές ζητούν οι φορείς, κανόνες θέτει το υπ. Εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων - Φοροαπαλλαγές ζητούν οι φορείς, κανόνες θέτει το υπ. Εργασίας
H περαιτέρω ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης θα αποφέρει νέα κεφαλαιακά αποθέματα στον 2ο πυλώνα που μπορεί να ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ μακροχρόνια.

Στη συμπληρωματικότητα μεταξύ των 3 πυλώνων ασφάλισης και την ενίσχυση της εποπτείας των Επαγγελματικών Ταμείων μέσω της σύστασης ενιαίου σημείου εισόδου (single entry point) αναφέρθηκαν φορείς και πολιτεία, στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) στην οποία παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ για την Επαγγελματική Ασφάλιση.

Σύμφωνα με την κλαδική μελέτη, η περαιτέρω ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης θα αποφέρει νέα κεφαλαιακά αποθέματα στον 2ο πυλώνα που μπορεί να ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ μακροχρόνια, ενώ σε ετήσια βάση ο τζίρος της οικονομίας μπορεί να είναι υψηλότερος έως και 2,7 δισ. ευρώ.

Πλέον και με την επίσημη ίδρυση του ΤΕΑ της Eurobank τα επαγγελματικά ταμεία ανέρχονται σε 25.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία και τον κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, τόσο για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, όσο και για την αύξηση των αποταμιεύσεων που χρηματοδοτούν επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συνολικά. H συγκυρία για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα είναι πολύ καλή. Όμως δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στον «αυτόματο πιλότο», αλλά εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το Υπουργείο Εργασίας όπως η ενοποίηση και η ενίσχυση των φορέων εποπτείας και η δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» επεσήμανε –μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Σε όλο τον κόσμο ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα – δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει» ανέφερε ο υφυπουργός.

Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ

Η μελέτη «Επαγγελματική Ασφάλιση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές» που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή του ΟΠΑ Νίκο Βέττα και τον Επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών ΙΟΒΕ Γιώργο Γατόπουλο.

Το ΙΟΒΕ προτείνει μέτρα πολιτικής σε 4 άξονες:

  • μέτρα στην κατεύθυνση της ενοποίησης και ενίσχυσης των φορέων εποπτείας και απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των ΤΕΑ,
  • παρεμβάσεις σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΑ στην κατεύθυνση ενός περισσότερο ευέλικτου οργανωτικού σχήματος, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών ΙΕΣΠ-ΤΕΑ,
  • οικονομικά κίνητρα σε ασφαλισμένους και εργοδότες που θα επιτρέπουν την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης - ενδεικτικά, σε αντιστοιχία με τις διεθνείς πρακτικές, προτείνεται να διατηρηθούν φορολογικά κίνητρα ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές αλλά σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθολικών, θεσμικά κατοχυρωμένων ορίων, ευρύτερες παρεμβάσεις πέρα από την επαγγελματική ασφάλιση, που αφορούν την τόνωση της συμπληρωματικότητας αυτής με τον πρώτο και τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, καθώς και με την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Το ΙΟΒΕ προτείνει μεταξύ άλλων την διατήρηση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τις συνταξιοδοτικές παροχές. Στην περίπτωση των εφάπαξ παροχών, προτείνεται η διατήρηση του αφορολόγητου υπό ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο καθολικά ορισμένων προϋποθέσεων, καθώς και η εφαρμογή κλιμακωτού φορολογικού κινήτρου, όταν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα, θα μπορούσε να εξεταστεί, κατά αναλογία και επιλογή, η εισαγωγή ενδεχομένως ηπιότερων φορολογικών κινήτρων στις παροχές με τη μορφή περιοδικής σύνταξης.

Επιπρόσθετα, την θέσπιση καθολικών, νομικά κατοχυρωμένων ορίων στην εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων για τις εφάπαξ παροχές. «Η χώρα χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα ασταθές φορολογικό πλαίσιο, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από αυτό εντάθηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία λόγω της κρίσης και των αλλεπάλληλων αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία. Σε αντιστοιχία με τις διεθνείς πρακτικές (χώρες του ΟΟΣΑ), προτείνεται να διατηρηθούν τα φορολογικά κίνητρα ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές αλλά σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορίων. Η διατήρηση των φορολογικών κινήτρων κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να ενισχυθεί η συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση των νοικοκυριών, αλλά και προκειμένου να κινητοποιηθούν εργοδότες και εργαζόμενοι αναλαμβάνοντας μακροχρόνιες δεσμεύσεις ως αυτές που δημιουργούνται μέσα από την
επαγγελματική ασφάλιση» τονίζεται στην μελέτη.

Τέλος προτείνεται η θέσπιση νέων οικονομικών κινήτρων (μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης) στην εργοδοτική πλευρά για τη δημιουργία και λειτουργία των ΤΕΑ (για την κάλυψη του διαχειριστικού κόστους δημιουργίας τους).

Τι ζητούν οι φορείς

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α Χρήστος Νούνης, αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη του θεσμού την τελευταία 5ετία και στην ανάγκη για ουσιαστικές στοχευμένες παρεμβάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του. «Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας σύστασης πολύ-εργοδοτικών ΤΕΑ και η παροχή ισχυρών κινήτρων για μακροχρόνια αποταμίευση που προτείνονται στη μελέτη, φαίνεται να αποτελούν τον ασφαλή εμπειρικά δρόμο προς ένα καλύτερο και βιώσιμο ασφαλιστικό μέλλον» επεσήμανε στην ομιλία του.

Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις και σύλλογοι εργαζομένων σχεδιάζουν την δημιουργία νέων ΤΕΑ, με διπλό όφελος για τους εργαζόμενους

- Από τις εισφορές των εργοδοτών τους

- Από την πλήρη φορολογική απαλλαγή των δικών τους εισφορών στα ΤΕΑ.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Κρις Αίσωπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επαγγελματικά Ταμεία: Πάνω από 200.000 οι ασφαλισμένοι τους - Σε τροχιά αδειοδότησης 6 νέα καταστατικά

Χρήστος Νούνης: Απαιτείται ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων - Προ των πυλών 10 νέα επαγγελματικά ταμεία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider