ΕΦΚΑ: Ασφαλιστική ενημερότητα στους μικροοφειλέτες - Τι ισχύει για όσους χάνουν τις ρυθμίσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Ασφαλιστική ενημερότητα στους μικροοφειλέτες - Τι ισχύει για όσους χάνουν τις ρυθμίσεις
Πλέον οι μικροοφειλέτες του ΕΦΚΑ θα μπορούν να λάβουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ακόμη κι αν χρωστούν ποσά από τις τρέχουσες εισφορές αρκεί να υπολείπονται των 100 ευρώ.

Απεγκλωβίζονται πάνω από 100.000 μικροοφειλέτες του ΕΦΚΑ που χρωστούν ποσά μικρότερα των 100 ευρώ, συχνά χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με νέα διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Πλέον οι μικροοφειλέτες του ΕΦΚΑ (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ) θα μπορούν να λάβουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ακόμη κι αν χρωστούν ποσά από τις τρέχουσες εισφορές αρκεί να υπολείπονται των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, επιχειρείται η επίλυση προβλημάτων του λογισμικού για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά και την «επικοινωνία» μεταξύ ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, που είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους, που ακόμη κι αν ξεχρέωναν άμεσα κάποια μικρή οφειλή, αυτό φαινόταν στο σύστημα πολλές μέρες ή ακόμη και μήνες μετά.

Τι ισχύει για τις ρυθμίσεις

Η ευνοϊκή διάταξη δεν ισχύει για όσους απωλέσουν πάνω από δύο δόσεις κάποιας ρύθμισης προς τα πρ. Ταμεία, ακόμη κι αν το ποσό είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για την ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά την περίοδο της πανδημίας, έχει δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μετά δε και την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι οφειλέτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τα χρέη τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Η ρύθμιση προβλέπει την τμηματική καταβολή της οφειλής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει την αποπληρωμή του χρέους του σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, τότε θα το εξοφλήσει άτοκα. Για επιλογή περισσότερων δόσεων και έως 72, υπάρχει έντοκη εξόφληση, με 2,5% επιτόκιο ανά έτος. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα κορονοχρέη

Χρέη πανδημίας: Έρχεται παράταση για τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων έως 23 Φεβρουαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider