Την αδήριτη ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, εξέφρασαν ο ένας μετά τον άλλο εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας περνάει μέσα από τις επενδύσεις, τόνισαν παράγοντες της αγοράς που έδωσαν το παρών στο 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο 48ωρο.
«Η μείωση των εισφορών βοήθησε τη δημιουργία θέσεων εργασίας»
«Η μείωση των εισφορών βοήθησε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα», δήλωσε, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο συνέδριο ο Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η αδήλωτη εργασία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης, ενώ θα οδηγήσει και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη να υλοποιηθούν επενδύσεις που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και να βελτιωθεί η εικόνα σε όλους τους νευραλγικούς της κλάδους, όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, το λιανεμπόριο και η εστίαση.
«Με πολύ προσωπικό κόστος διατηρούνται οι θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο»
Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της πανδημίας ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εξέφρασε, κατά τη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας.
Όπως τόνισε, στο λιανεμπόριο έχει μειωθεί η ανεργία και έχουν διατηρηθεί οι θέσεις εργασίας, ωστόσο «αυτό έχει επιτευχθεί με πολύ προσωπικό κόστος», καθώς η πανδημία έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κλάδο.
Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου χρειάζονται μέτρα στήριξης, τόνισε ο κ. Καρανίκας, επαναδιατυπώνοντας μια πάγια θέση του.
«Προειδοποιούμε εδώ και χρόνια για το επενδυτικό κενό»
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΒΕ, Δρ. Χρήστος Γεωργίου, υποστήριξε πως όλοι οι θεσμικοί και κοινωνικοί εταίροι «εδώ και χρόνια προσπαθούμε να επισημάνουμε το επενδυτικό κενό που πλήττει την οικονομία».
Για να καλυφθεί αυτό το κενό απαιτούνται παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το περιβάλλον στην εγχώρια απασχόληση, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου για να συμπληρώσει πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή το προηγούμενο διάστημα μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην τόνωση των επενδύσεων.
«Από το 2019 έχουν γίνει κάποια πράγματα στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας, τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε…», προειδοποίησε ο κ. Γεωργίου.
Η προοπτική δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τοποθετήθηκαν για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η προοπτική δημιουργίας ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, ενός πολυεπαγγελματικού, δηλαδή, ταμείου που θα έχει πληθώρα κλάδων στους κόλπους του.
Όπως εξήγησαν, μεγάλο μέρος της προεργασίας έχει γίνει, ενώ είναι μια πρόταση που παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, όπως τόνισαν, η συζήτηση θα μπορέσει να γίνει πιο ουσιώδης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Η δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα όταν η χώρα και η οικονομία επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά την πανδημία», συμφώνησαν.