Κερδίζουν έδαφος οι ασφαλίσεις από τα γκισέ των τραπεζών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζουν έδαφος οι ασφαλίσεις από τα γκισέ των τραπεζών

Σε κορυφαίους παίχτες της ιδιωτικής ασφάλισης αναδεικνύονται οι εταιρείες που προσφέρουν ασφαλιστικά προγράμματα μέσω των δικτύων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το λεγόμενο bancassurance κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος καθώς οι ασφαλιστικές αποκτούν ένα επιπλέον δίκτυο πωλήσεων με έτοιμο πελατολόγιο, ενώ οι τράπεζες προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες τους κερδίζοντας μάλιστα προμήθεια από τα ασφαλιστικά προγράμματα τα οποία διαθέτουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι ασφαλιστικές με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων συνεργάζονται με τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο ζωής έχει η ΝΝ (19,3% της συνολικής αγοράς) η οποία παρέχει ασφαλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική με μερίδιο 17,5% που βέβαια προσφέρει προγράμματα σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Eurolife (13,6%), ασφαλιστικά προϊόντα της οποίας διατίθενται μέσω της Eurobank. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις γενικές ασφαλίσεις. Εκεί κορυφαία πέρσι αναδείχτηκε η Εθνική Ασφαλιστική με μερίδιο αγοράς 11,2%, ακολουθεί η Interamerican (8,7%) που συνεργάζεται με την Τράπεζα Πειραιώς και η Ergo (7,3%) που συνεργάζεται με την ίδια τράπεζα στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες

Αρχικά οι τράπεζες προσέφεραν στους καταναλωτές ασφαλιστικά προϊόντα σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις, όπως ασφάλειες κατοικίας οι οποίες είναι απαραίτητες για την λήψη στεγαστικού δανείου, ή ασφάλειες ζωής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του κλάδου του bancassurance, τα ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρονται μέσω τραπεζών έχουν αυξηθεί και έχουν αναπτυχθεί ειδικές μορφές προϊόντων που προκύπτουν από συγκεκριμένες τραπεζικές συναλλαγές ή τη βελτίωση τραπεζικών προϊόντων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Το bancassurance έχει επικεντρωθεί κυρίως στους κλάδους ζωής (ασφάλιση και αποταμίευση- επένδυση), ωστόσο πολλές τράπεζες, που συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρίες, μπορούν να προσφέρουν και οποιοδήποτε άλλο προϊόν ζητηθεί, όπως η ασφάλιση αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν bonus και εκπτώσεις αν τα ασφάλιστρα πληρώνονται από καταθετικό λογαριασμό ή μέσω πιστωτικής κάρτας του ίδιου ομίλου. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις η τράπεζα ασφαλίζει τον δανειολήπτη μέσω ομαδικού συμβολαίου μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider