«Φουσκώνει» το «κύμα» αιτημάτων από τους δήμους για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Πρώτος μπήκε στο παιχνίδι ο δήμος Αθηναίων ο οποίος ζήτησε μείωση των νέων αντικειμενικών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Το δρόμο που άνοιξε ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας ακολούθησαν οι δήμοι Γλυφάδας, Πατρέων, Παλλήνης, Μοσχάτου- Ταύρου, Πύλου – Νέστορος, Κέρκυρας, Κορινθίων. Μέρα με την ημέρα, μακραίνει ο κατάλογος των δήμων που ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών μείωση των αντικειμενικών τιμών θεωρώντας ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις πραγματικές με αποτέλεσμα να προκύπτουν άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας σκοπεύει να αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης εφόσον το υπουργείο Οικονομικών δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη μια τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων. Πάντως ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκτίμησης, η οποία εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.
Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις μεγάλης επιβάρυνσης:
-Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε στα 3.501,11 ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος ο φόρος είχε διαμορφωθεί στα 865,57 ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 304%.
-Για το 2022 το ύψος ΕΝΦΙΑ ήταν 2.632,51 ευρώ ενώ το 2021 465,94 ευρώ (αύξηση 465%).
-Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στα 2.369,27 ευρώ από 419,35 ευρώ το προηγούμενο έτος (αύξηση 467%).
- Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 5.367, 42 ευρώ και ήταν υψηλότερος επτά φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος οπότε είχε προσδιοριστεί στα 745,38 ευρώ.
Επίσης ένσταση για τις νέες αντικειμενικές τιμές υπέβαλλε και ο Δήμος Κορινθίων ζητώντας την αναθεώρηση τους προκειμένου να αποκατασταθούν οι κοινωνικές παροχές που χάθηκαν εξ αιτίας της αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Ανάμεσα στους δήμους που αναμένεται να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι και αρκετοί δήμοι της Αττικής όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως το Χαιδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι ,το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Αγιος Δημήτριος, η Αγία Βαρβάρα αλλά και οι δήμοι όπως της Αστυπάλαιας όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ως 230%, του Ναυπλίου όπου η αύξηση άγγιξε το 70%, της Λήμνου, του Λαγκαδά αλλά και δήμων της Εύβοιας όπου καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.
Η διαδικασία
Οι δήμοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου αλλά είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών Αρχών ενώ αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας.
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών ,που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Πάντως οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.