Πρακτική άσκηση: Οι ανοικτές προκηρύξεις σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς - Πότε οδηγούν σε πρόσληψη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτική άσκηση: Οι ανοικτές προκηρύξεις σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς - Πότε οδηγούν σε πρόσληψη
Tο προγράμματα πρακτικής άσκησης στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ προσφέρουν στους νέους μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουν μια γεύση του τι σημαίνει η σταδιοδρομία στην ΕΕ

Την εμπειρία του εξωτερικού σε συνδυασμό με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέοι πτυχιούχοι που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα πρακτικής άσκησης μεγάλων ευρωπαϊκών οργανισμών.

Tο προγράμματα πρακτικής άσκησης στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ προσφέρουν στους νέους μια μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουν μια γεύση του τι σημαίνει η σταδιοδρομία στην ΕΕ. Οι περισσότερες περίοδοι πρακτικής άσκησης διαρκούν συνήθως από 5 μήνες έως ένα χρόνο, ενώ είναι αμειβόμενες.

Σε εξέλιξη αυτή την περίοδο είναι οι εξής προκηρύξεις θέσεων πρακτικής άσκησης:

- Ευρωπαικό Συμβούλιο: Δύο φορές το χρόνο το Συμβούλιο απασχολεί απόφοιτους από όλη την Ευρώπη, στα κεντρικά γραφεία του στο Στρασβούργο. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων λήγει στις 10 Μαΐου, ενώ η άσκηση διαρκεί από 8 εβδομάδες έως 5 μήνες. Έναρξη περιόδου απασχόλησης: Οκτώβριος 2023.

- Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων: Προσφέρει 12μηνη πρακτική άσκηση στην Πάρμα, σε απόφοιτους από διαφορετικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά υπόβαθρα, με μισθό 1.463. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου.

- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας: Προσφέρει 12μηνη περίοδο άσκησης που ξεκινά κάθε Σεπτέμβριο. Στους ασκούμενους χορηγείται μηνιαίο επίδομα που ανέρχεται σε 1.340,47 ευρώ. Αιτήσεις έως 16 Μαΐου.

- Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Διάστημα: Παρέχει σε φοιτητές και αποφοίτους πανεπιστημίων τρίμηνη μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Βιογραφικά αποστέλονται στα αγγλικά στο e mail [email protected], έως τις 31 Μαΐου.

- ΝΑΤΟ: Το Πρόγραμμα Νέων Επαγγελματιών στοχεύει στην προσέλκυση νέων επαγγελματιών που ενδιαφέρονται να εργαστούν για ένα έτος σε αμοιβόμενες θέσεις εισαγωγικού επιπέδου. Αιτήσεις έως τις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, 7 στα 10 άτομα (68%) βρήκαν εργασία ύστερα από περίοδο πρακτικής άσκησης, ενώ το 39% εξ αυτών υπέγραψαν σύμβαση εργασίας με τον ίδιο εργοδότη.

Τέσσερις στους πέντε νέους (78%) που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία πρακτική άσκηση, ενώ για έναν στους πέντε (19%) η πρώτη επαγγελματική εμπειρία τους ήταν πρακτική άσκηση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • το 39% των ερωτηθέντων συνέχισαν να εργάζονται για τον ίδιο εργοδότη, είτε με σύμβαση ορισμένου είτε με σύμβαση αορίστου χρόνου·
  • το 26% των ερωτηθέντων βρήκαν θέση εργασίας σε άλλον εργοδότη (σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου)· και
  • το 4% των ερωτηθέντων έγιναν αυτοαπασχολούμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάρτιση και πρακτική άσκηση για άνεργους νέους στην Πληροφορική με αμοιβή έως 3.000 ευρώ

ΔΥΠΑ: Οδηγίες προς τους ανέργους για τα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Προγραμματική συμφωνία Υπ. Υγείας - ΕΚΠΑ για υλοποίηση εκπαιδευτικού πρόγραμμα κατάρτισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider