Με πέντε κρίσιμες προκλήσεις και στοιχήματα στο πεδίο της φορολογίας θα βρεθεί αντιμέτωπο το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς μετά την χθεσινή άνετη επικράτηση της ΝΔ στον πρώτο γύρο, οι δεύτερες κάλπες προγραμματίζονται για τις 25 Ιουνίου.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι διορθώσεις στα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με αύξηση του αφορολογήτου ορίου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφορία: «Λίφτινγκ» σε Taxis, Taxisnet και Elenxis με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Ειδικότερα, η φορολογική ατζέντα με τα ανοιχτά θέματα που θα βρεθεί στο τραπέζι του νέου υπουργού Οικονομικών, περιλαμβάνει:
- Φορολογική μεταρρύθμιση. Κοινή παραδοχή αποτελεί ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, την δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες και την στήριξη των επενδύσεων. Στη πρώτη γραμμή θα βρεθεί το αφορολόγητο όριο με τη Νέα Δημοκρατία να έχει υποσχεθεί αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και το ΣΥΡΙΖΑ να έχει δεσμευτεί για ενιαίο αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ. Στο κάδρο βρίσκονται ακόμη η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που έχει υποσχεθεί η ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπόσχεται μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν το φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό και τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχονται σήμερα στις 1.047 με το δημοσιονομικό κόστος τους να φθάσει στα 12,88 δισ. ευρώ
- Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα εντός του 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που θα επιφέρει ανατροπές σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Επισημαίνεται ότι σήμερα το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας.
- Στοχευμένο «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των αιτημάτων για επανακαθορισμό των τιμών ζώνης των ακινήτων που έχουν υποβάλλει ένας στους δύο δήμους της χώρας. Οι δήμοι ζητούν μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θεωρώντας ότι σε πολλές περιοχές είναι εκτός πραγματικότητας. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το εύρος και την κλίμακα των μειώσεων στις τιμές ζώνης οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
- Επανεξέταση των φόρο-κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών απέτυχε και στο τραπέζι εκ των πραγμάτων μπαίνει η καθιέρωση νέου συστήματος εκπτώσεων στους φορολογούμενους για το χτύπημα της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων.
- Mπόνους για «Appodixi». Από το συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να βγει η διάταξη για τη χορήγηση αμοιβής ανάλογα με την αξία της συναλλαγής σε φορολογούμενους οι οποίοι θα ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής «Appodixi» για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ο βασικός σχεδιασμός προέβλεπε ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.