Αδ. Γεωργιάδης: Σύνταξη και για τους οφειλέτες των ταμείων - Μηδενική περικοπή για εργαζόμενους συνταξιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδ. Γεωργιάδης: Σύνταξη και για τους οφειλέτες των ταμείων - Μηδενική περικοπή για εργαζόμενους συνταξιούχους
Ο σχεδιασμός του υπουργείου αφορά την παρακράτηση ολόκληρου του ποσού κάθε μήνα από τη σύνταξη του οφειλέτη, έως ότου εξοφληθεί το τμήμα του χρέους μέχρι το όριο του 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες)

Τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη ασφαλισμένοι - ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και την μη περικοπή της σύνταξης σε όσους συνεχίζουν να απασχολούνται αποκάλυψε από τη Βουλή ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά την ομιλία του στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει σε ασφαλισμένους με χρέη άνω του ορίου συμψηφισμού (6.000 ευρώ για τους αγρότες και 20.000 ευρώ για τους υπόλοιπους) να βγαίνουν στη σύνταξη.

«Ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν για πολλά χρόνια ασφαλιστικές εισφορές, όμως στο τέλος του εργασιακού τους βίου συσσώρευσαν χρέη άνω των 20.000 ευρώ, χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη. Θα παρουσιάσουμε λύση δίκαιη, ώστε να μπορούν να απολαύσουν αυτοί οι άνθρωποι ότι δικαιούνται» επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο ΕΦΚΑ θα παρακρατά ολόκληρο το ποσό κάθε μήνα έως ότου εξοφληθεί το τμήμα του χρέους μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες). Στη συνέχεια θα παρακρατείται μέρος από τη σύνταξη για διάστημα 60 μηνών.

Σήμερα, όταν η οφειλή είναι μεγαλύτερη των ορίων συμψηφισμού, τότε ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό. Η εξόφληση πρέπει να πραγματοποιείται εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία που θα ξεμπλοκάρει πάνω από 100.000 οφειλέτες των Ταμείων, αναμένεται να ενταχθεί στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του Οκτωβρίου.

«Χιλιάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Δεν μπορεί το κράτος να εκδικηθεί κάποιον» ανέφερε ο υπουργός.

Μηδενισμός του πέναλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση του πέναλτι του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους. Στο εξής θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.

«Δεν πρέπει να τιμωρούμε του συνταξιούχους που εργάζονται είτε για να ενισχύσουν το εισόδημά τους είτε για να νιώθουν ενεργοί πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. ««Δεν μπορεί αυτή η ανάγκη να τιμωρείται με παρακράτηση 30% της σύνταξης. Οι λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες μέρες με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα ορίζουμε «κόφτες» ώστε να μην υποστεί κανείς ζημία».

Η νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

  • κατάργηση της ποινής 30% από τη σύνταξη
  • μεταφορά του «πέναλτι» στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι όταν απασχολούνται και το δηλώνουν στον ΕΦΚΑ.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως ανέφερε χθες και ο πρωθυπουργός, είναι η παντελής κατάργηση της περικοπής και η αντίστοιχη καταβολή ενός ποσοστού -πιθανότατα 10-15%- από την αμοιβή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους, το οποίο θα εισπράττει ο ΕΦΚΑ.

Έτσι, με κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ και επικουρική 300 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300 ευρώ της κύριας και τα 100 ευρώ της επικουρικής. Στο εξής θα δίνονται στο ακέραιο και οι δύο συντάξεις και θα υπάρξει μια έξτρα φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα από τον μισθό, που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Άλλα ευνοϊκά μέτρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα συνεχίσει και φέτος τον Δεκέμβριο η καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης, έως 300 ευρώ, σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά. Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, η λίστα των δικαιούχων ίσως επεκταθεί και σε ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες και δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι συντάξεις θα αυξηθούν εκ νέου, κατά το ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης και πάντως πάνω από το 3%, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος θα υπάρξει μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές τους δαπάνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις, στήριξη νέων και συνταξιούχων: Όλα τα μέτρα Μητσοτάκη

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Σενάριο μη περικοπής της σύνταξης - «Πέναλτι» μόνο στο εισόδημα

2+1 αυξήσεις στους συνταξιούχους έως την Πρωτοχρονιά - Ποιοι θα λάβουν και επίδομα

gazzetta
gazzetta reader insider insider