Δείξε μου το γραφείο σου να σου πω ποιος είσαι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δείξε μου το γραφείο σου να σου πω ποιος είσαι

Δυσκολεύεστε να βρείτε χώρο στο γραφείο σας ανάμεσα σε κούπες, τσαλακωμένα χαρτιά και φυλλάδια ντιλίβερι; Ή μήπως το γραφείο σας είναι υπόδειγμα τάξης και ασφάλειας;

Σε κάθε περίπτωση, το γραφείο μας αποκαλύπτει πολύ περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά μας, απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι η τάξη που διατηρούμε –ή δεν διατηρούμε– στο γραφείο μας επηρεάζει τη δουλειά μας: υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η δημιουργικότητα ανθίζει στην αταξία και εκείνη που προειδοποιούν ότι το χάος σαμποτάρει την επικέντρωση.

Είτε το κάνουμε επί τούτου είτε όχι, κάθε στιγμή δηλώνουμε ποιοι είμαστε μέσω της εξωτερικής μας εμφάνισης, αναφέρει στο BBC ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Sam Gosling. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χώροι, όπως το γραφείο, είναι τόσο μαρτυρούν τόσα πολλά είναι επειδή αποκρυσταλλώνουν τα μοτίβα της συμπεριφοράς μας σε βάθος χρόνου», εξηγεί.

Το δικό σας γραφείο σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκει;

Ο ακατάστατος

Το γραφείο του ακατάστατου είναι χαοτικό, πολύχρωμο και συνήθως γεμάτο μπιχλιμπίδια και «ίχνη» που μαρτυρούν την παρουσία του. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ακατάστατοι είναι πιο εξωστρεφείς και συνεργάσιμοι. «Αν μπορούσαν να διαλέξουν τη θέση του γραφείου τους, θα προτιμούσαν να είναι κέντρο διερχομένων», εξηγεί η Lily Bernheimer, ψυχολόγος και διευθύντρια του ινστιτούτου Space Works Consulting.

Το αρνητικό με τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας είναι ότι συνήθως είναι τόσο απασχολημένοι και δραστήριοι που δεν προλαβαίνουν να συμμαζέψουν.

Ο μινιμαλιστής

Σας αρέσει η ρουτίνα και τα post-it; Μάλλον αυτή είναι η κατηγορία σας. Το ότι οι μινιμαλιστές δεν νιώθουν καλά με την ακαταστασία δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι λιγότερο εξωστρεφείς ως προσωπικότητες. «Ένα πολύ καθαρό και συμμαζεμένο γραφείο δεν αποτελεί απόδειξη για το ότι κάποιος είναι κλειστός χαρακτήρας», σημειώνει η Bernheimer.

Στην πραγματικότητα, ο μινιμαλιστής έχει πιο έντονα τα χαρακτηριστικά της ευσυνειδησίας, της πειθαρχίας και της προνοητικότητας. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι εργατικοί, αξιόπιστοι και στοχοπροσηλωμένοι. Προσοχή όμως: όπως δεν αφήνει το παραμικρό «ίχνος παρουσίας» στο γραφείο του είναι μια ένδειξη για τον εργοδότη ότι δεν σκοπεύει να μείνει για πολύ

Ο κατακτητής

Οι κατακτητές διεκδικούν με σθένος τον προσωπικό τους χώρο. «Τα άτομα με κυρίαρχη προσωπικότητα υπερασπίζονται πιο έντονα τον χώρο τους», σημειώνει η Bernheimer. Με το βάθος του χρόνου, μάλιστα, τα προσωπικά τους ίχνη εξαπλώνονται και στον χώρο του άλλου: ένα παλτό, ένα καπέλο ή σκόνη που απλώνεται από το γραφείο τους στα διπλανά γραφεία. «Προσπαθούν να επεκτείνουν τον χώρο τους τοποθετώντας την κούπα του καφέ ή το σνακ τους σε διπλανά γραφεία», αναφέρει η Bernheimer.

Οι κατακτητές προτιμούν να βρίσκονται στη μέση της αίθουσας και αν δουλεύετε κοντά τους θα ευγνωμονείτε για το διαχωριστικό που υπάρχει ανάμεσά σας.

Ο διακοσμητής

Έχετε στο γραφείο σας μια συλλογή με βιβλία και περιοδικά, φωτογραφίες από εκδρομές και αγαπημένα έργα τέχνης; Τότε μάλλον σας αρέσει να αφήνετε την πινελιά σας στο περιβάλλον όπου κινείστε. Ένα απλό, στιλάτο ή πρωτότυπο γραφείο μαρτυρά έναν ανοιχτό άνθρωπο που πιθανότατα θα είναι δημιουργικός και διατεθειμένος να ζήσει νέες εμπειρίες.

Οι διακοσμητές είναι περίεργοι, εξωστρεφείς και δημιουργικοί, αναφέρει η Bernheimer. Το πιθανότερο είναι πως είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, είναι ψυχολογικά ισορροπημένοι και σωματικά υγιείς –στοιχεία που ευνοούν τόσο τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη.

Ο μυστικοπαθής

Επιλέγετε πάντα τα γραφείο με πλάτη σε τοίχο ή ντουλάπα γιατί σιχαίνεστε να βλέπουν την οθόνη σας; Δεν έχετε άδικο. Η εξελικτική επιστήμη έχει αποδείξει ότι ενστικτωδώς ο άνθρωπος επιλέγει θέσεις με καλή ορατότητα ώστε να εντοπίζει πιθανές απειλές.

Οι μυστικοπαθείς θέλουν να έχουν τον προσωπικό τους χώρο, όσο πιο μακριά γίνεται από τους υπόλοιπους. Η φασαρία τους αποσπά και δεν μπορούν να αποδώσουν. Μην τους κρίνετε, όμως, αυστηρά: μπορεί να είναι εσωστρεφείς αλλά είναι εξίσου δημιουργικοί και παραγωγικοί. Απλώς αφήστε τους στην ησυχία του και –προς Θεού– μην στέκεστε πίσω από την πλάτη τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider