Μετά τη νέα αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο «πάγο» μπαίνουν και οι αλλαγές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών.
Παρά το ράλι που σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων στην αγορά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην «πειράξει» τις αντικειμενικές τιμές τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες του 2025 ενώ με χαμηλές ταχύτητες προχωράει η σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Όσον αφορά τους δήμους που υπέβαλαν αιτιολογημένο αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακόμη δεν έχουν πιάσει δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα αναλάβουν να επανεξετάσουν τις τιμές των ακινήτων. Σημειώνεται ότι από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις μόλις σε 12 δήμους αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των τιμών ζώνης. Οι υπόλοιπες ενστάσεις των δήμων απορρίφθηκαν καθώς δεν ήταν αιτιολογημένες. Οι δήμοι στους οποίους θα επανεξεταστούν από τιμές ζώνης από ιδιώτες εκτιμητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι τιμές, είναι οι δήμοι: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Οι εκτιμητές θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός. Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.
Μεγάλωσε η «ψαλίδα»
Πάντως, είκοσι επτά μήνες μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει σε πολλές περιοχές με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι στο Κολωνάκι όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στις 4.250 ευρώ το τ.μ. σήμερα γίνονται πράξεις για διαμερίσματα του 1950 ή ακόμα και του 1930 με τιμές πώλησης που υπερβαίνουν τις 9.000 ευρώ το τ.μ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων καθώς δεν θα έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών στις εμπορικές αξίες.
Επέκταση αντικειμενικού συστήματος
Το σχέδιο της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα, προβλέπει ότι στην Αττική για πρώτη φορά θα αποκτήσουν αντικειμενικές αξίες περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το αντικειμενικό σύστημα θα επεκταθεί σε Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).
Προς αύξηση οι αντικειμενικές
Το άλμα που έχουν σημειώσει οι εμπορικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,4%, έναντι αύξησης 11,9% το 2022.
Η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 11,0% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 12,4% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 12,5% το 2022, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,2% το 2023, έναντι αύξησης 11,6% το 2022.