Στήνεται το νέο TAXIS: Ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούμενο και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στήνεται το νέο TAXIS: Ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούμενο και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Ριζικό λίφτινγκ στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ μετά από 27 χρόνια. Διεθνή διαγωνισμό για το έργο προκήρυξε η ΑΑΔΕ.

Στην «αναστήλωση» του TAXIS, μετά από 27 χρόνια λειτουργίας προχωρά η ΑΑΔΕ για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών αλλά και να βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τους φορολογούμενους.

Η ΑΑΔΕ έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 131,58 εκατ. ευρώ, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν περιθώριο μέχρι τις 27 Ιουνίου 2024 για την υποβολή προσφορών.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, στις δράσεις του νέου Taxis περιλαμβάνονται:

1. Μητρώο Φορολογουμένων. Θα καταγράφει στοιχεία και πληροφορίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ). Θα διαχειρίζεται υποκαταστήματα, στοιχεία έναρξης και λήξης δραστηριοτήτων, οικογενειακή κατάσταση, σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, εταιρικές σχέσεις κλπ.

2. Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας

3. Βεβαίωση Φόρου και Πληρωμές: Θα περιλαμβάνει υπηρεσίες για το σύνολο των υποχρεώσεων του κάθε φορολογούμενου για δηλώσεις. Ανάλογα με το προφίλ ο φορολογούμενος θα καλείται να βεβαιώνει προσυμπληρωμένες φόρμες, είτε να συμπληρώνει φόρμες που παρέχονται από το σύστημα. Το σύστημα θα προβαίνει σε διασταύρωση από τρίτες πηγές, θα εκτελεί υπολογισμούς φόρου, προσαυξήσεων ή προστίμων και συμψηφισμών, θα βεβαιώνει την υποχρέωση ή την επιστροφή φόρου και θα εκδίδει εκκαθαριστικά.

4. Λογιστική Εικόνα. Θα αφορά λειτουργικότητες τήρησης λογαριασμού για όλους τους φορολογούμενους και θα καταγράφει το σύνολο των κινήσεων και συναλλαγών για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσεις, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισμούς, πρόστιμα, προσαυξήσεις και συμψηφισμούς.

5. Ανάλυση Κινδύνων. Θα περιλαμβάνει τα προφίλ για διάφορες οντότητες. Τα προφίλ θα αρχικοποιηθούν και θα συντηρούνται αξιοποιώντας τις πιο κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους, αναλόγως την περίπτωση και τα προβλήματα στα οποία επιδιώκεται λύση. Η λειτουργικότητα αυτή πρέπει να μπορεί να αξιοποιεί ανάλυση και μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των υποκειμένων και να αναγνωρίζει ομοιότητες.

6. Υποστήριξη Ελέγχων. Θα περιλαμβάνει λειτουργικότητες για την υποστήριξη των εργασιών που θα πραγματοποιούνται στα Ελεγκτικά Κέντρα. Θα υποστηρίζεται με δύο εκδοχές, μια για απομακρυσμένο έλεγχο και μια για επιτόπιο έλεγχο στον χώρο του φορολογούμενου. Οι λειτουργικότητες θα καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιών, καθώς και της συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων από συστήματα της ΑΑΔΕ και εξωτερικές πηγές, προκειμένου για την προετοιμασία, την πραγματοποίηση και την μετέπειτα επεξεργασία των ευρημάτων του ελέγχου από τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

7. Δημιουργία Αναφορών και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης. Θα περιλαμβάνει τη διαχείριση ρυθμίσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση ένα ενιαίο σύνολο κανόνων. Θα παρέχονται όλα τα μέσα στο φορολογούμενο για να παραμείνει στη πλευρά της οικειοθελούς συμμόρφωσης, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως για τα μερίσματα – Οι εξελίξεις στη Ρουμανία - Κόντρα στο PR χτυπάνε καμπανάκι

ΑΑΔΕ: «Φύλλο και φτερό» τα γραφεία της ΔΟΥ Χαλκίδας - Οι τρεις «εντολές» Πιτσιλή

Κόστος στέγασης, υψηλές συντάξεις, γονικές παροχές, φοροδιαφυγή και όχι η ακρίβεια, «τρώνε» την αποταμίευση 

gazzetta
gazzetta reader insider insider