ΚΕΑΟ: Ποιες οφειλές χαρακτηρίζονται ως μη εισπράξιμες και πότε διαγράφονται - Στα 47,88 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΑΟ: Ποιες οφειλές χαρακτηρίζονται ως μη εισπράξιμες και πότε διαγράφονται - Στα 47,88 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Για τα «ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη έχει προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εναντίον των οφειλετών με αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Τα 47,8 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ το α' τρίμηνο του 2024, όπως εμφανίζονται στην τελευταία Έκθεση του ΚΕΑΟ, με το ένα τρίτο αυτών (περί τα 15 δισ. ευρώ) να θεωρούνται ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Για τα χρέη αυτά έχει προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εναντίον των οφειλετών με αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις, έτσι ώστε να εισπραχθούν οι οφειλές.

Προκειμένου να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης πρέπει να έχει προηγηθεί ο μη εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων και ταυτόχρονα, να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

Στόχος του ΚΕΑΟ είναι να πάψει ο μηχανισμός να διεκδικεί ποσά που είναι αδύνατο να εισπραχθούν, έτσι ώστε να επικεντρωθεί η προσπάθεια στις οφειλές εκείνες που μπορούν να εισπραχθούν.

Να σημειωθεί ότι κάθε οφειλή που έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης, διαγράφεται μετά την παρέλευση 10 ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώρισή της στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.

Οι συνολικές εισπράξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανέρχονται σε 448.899.267 ευρώ, με ποσοστό 49% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 51% από καταβολές εκτός ρύθμισης.

Στο τέλος Μαρτίου 2024 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό 4.532.717.225 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 672.237 για οφειλές στο ΚΕΑΟ ύψους 3.255.089.382 ευρώ.

Πότε διαγράφονται οι οφειλές και πώς αποτρέπεται η δημιουργία νέων

Διαγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ γίνεται εφόσον οι οφειλέτες απεβίωσαν και οι κληρονόμοι τους αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.

Επίσης διαγράφονται οφειλές από εισφορές ύψους έως 50 ευρώ, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή τους μέσα σε μια δεκαετία από όταν βεβαιώθηκαν. Αντίστοιχα «σβήνονται» οφειλές από οποιαδήποτε αιτία που δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή τους μέσα σε μια δεκαετία από όταν βεβαιώθηκαν.

Στο πλαίσιο της δράσης αποτροπής δημιουργίας νέων οφειλών, το ΚΕΑΟ εφαρμόζει το μέτρο της αναστολής της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ, το οποίο τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή με τις διατάξεις του άρθρου 69 του Ν.4635/2019, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιβολή του.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε οφειλέτες/εργοδότες που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.

Επιβάλλεται κυρίως σε εργοδότες που αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ: «Στα μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες στο τέλος Ιουλίου

Αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ οι οφειλές των ασφαλισμένων στο ΚΕΑΟ - Πλεόνασμα 422 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ το 2023

Στον «πάγο» χρέη φορολογούμενων - Νέα κριτήρια για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές

gazzetta
gazzetta reader insider insider