Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής – Tίτλοι τέλους για το τέλος χαρτοσήμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής – Tίτλοι τέλους για το τέλος χαρτοσήμου
Τι αλλάζει – Σε ποιες συναλλαγές καταργείται.

Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, επιβαρύνει σήμερα πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις και αποτελεί ακόμα και σήμερα πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο, γίνεται ψηφιακό, εκσυγχρονίζεται ενώ για ορισμένες συναλλαγές καταργείται.

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931!

Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ)

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και εντός της εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει στη συνέχεια το δρόμο προς τη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται στο σημερινό καθεστώς είναι οι ακόλουθες:

  1. Αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών».
  2. Εφαρμογή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών», σε όλες τις συναλλαγές, ανεξάρτητα αν είναι έγγραφες ή είναι ηλεκτρονικές/ψηφιακές συμφωνίες
  3. Επιβολή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών» και σε συναλλαγές μεταξύ φορολογουμένων που έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αλλά υπογράφουν στο εξωτερικό τη συμφωνία ή το συμβόλαιο. Σήμερα η συγκεκριμένη συμφωνία εξαιρείται από το τέλος χαρτοσήμου.
  4. Συναλλαγή στην Ελλάδα, μεταξύ φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής θα απαλλάσσεται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών». Σήμερα η ίδια συναλλαγή επιβαρύνεται με τέλος χαρτοσήμου.
  5. Εξαιρούνται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», τα «χρησιδάνεια», μεταξύ επιχειρήσεων που αφορούν βασικά στην ενοικίαση εξοπλισμού π.χ. ψυγεία κ.λπ.
  6. Το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» θα επιβαρύνει τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, επί των οποίων σήμερα επιβάλλεται το τέλος χαρτοσήμου.
  7. Εξακολουθήσουν να εξαιρούνται τα ενοίκια κατοικιών από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», όπως άλλωστε απαλλάσσονται και από το τέλος χαρτοσήμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ψηφιακό τέλος συναλλαγής θα αντικαταστήσει το σημερινό απαρχαιωμένο πλαίσιο και θα επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο ενώ αποσαφηνίζονται θέματα που αφορούν το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, τον βαρυνόμενο με το φόρο και τον υπόχρεο προς απόδοση του φόρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιπλέον οικονομικά κίνητρα για όσους καταβάλουν τον φόρο νωρίς εξετάζει η κυβέρνηση

ΑΑΔΕ: Μετατίθενται οι ημερομηνίες για απόσυρση/αντικατάσταση ταμειακών και διασύνδεση ERP με POS

Ακίνητα: Στα νότια προάστια οι ακριβότερες κατοικίες, ράλι ανόδου στον Πειραιά – Οι τιμές πώλησης/ενοικίασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider