Ζαχαράκη: Διαρκής η μέριμνα για τους πολύτεκνους - Έρχεται το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαχαράκη: Διαρκής η μέριμνα για τους πολύτεκνους - Έρχεται το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό
Ακόμα, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι «ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στους δικαιούχους των voucher για την ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2024-2025».

«Είναι διαρκής η μέριμνα μας για την πολύτεκνη οικογένεια και πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο έχει βασικό πυλώνα τη στήριξη της».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι φέτος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πριμοδοτούνται περαιτέρω με αυξημένα μόρια, η τρίτεκνη, πολύτεκνη και μονογονεϊκή οικογένεια.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΙΚΗΣ, Σπυρίδωνα Τσιρώνη, που υποστήριξε ότι «το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας», η κ. Ζαχαράκη αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων τα οποία έχουν πολύ άμεση θετική επιρροή στις ζωές των πολύτεκνων οικογενειών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη:

- Αυξήθηκε το επίδομα γέννησης στα 3.500 ευρώ για όσες γυναίκες γεννούν 4 και άνω παιδιά.

- Για το 2023 χορηγήθηκαν επιδόματα συνολικού ύψους, μαζί με τα αναδρομικά της αύξησης, 8.179.500 ευρώ, σε 2.337 μητέρες, ενώ για το 2024 κατά μέσο όρο χορηγούνται μηνιαίως επιδόματα σε 180 μητέρες.

- Από 1/1/2024 υπάρχει αύξηση του επιδόματος παιδιού, η οποία επηρέασε και τις πολύτεκνες οικογένειες. Ειδικότερα, για τέσσερα παιδιά και άνω, οι δικαιούχοι λαμβάνουν 220 ευρώ από 170 ευρώ, με ετήσιο όφελος 600 ευρώ.

- Για το 2023 δόθηκαν 77.194.481 ευρώ σε 18.714 δικαιούχους με τέσσερα παιδιά και άνω, ενώ μέσα στο 2024 θα δοθούν 12.000.000 ευρώ σε 16.000 δικαιούχους με τέσσερα παιδιά και άνω.

- Στα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ του έτους 2024 συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες. Το ποσό που χορηγείται ανέρχεται σε 1.000 ευρώ σε κάθε μία από τις 1.000 πολύτεκνες μητέρες, δηλαδή 1.000.000 ευρώ.

Ακόμα, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι «ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στους δικαιούχους των voucher για την ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2024-2025».

Όπως είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «ο προϋπολογισμός είναι φέτος αυξημένος και φθάνει τα 361,2 εκατ. ευρώ, και απευθύνεται σε περισσότερους από 173.500 δικαιούχους γονείς όλων των δομών».

«Καλύπτουμε το σύνολο της δαπάνης για βρεφονηπιακούς σταθμούς στους γονείς που έχουν πλήρη αίτηση, αλλά και στα παιδιά με αναπηρία. Σε αυτόν τον τομέα, φέτος, για πρώτη φορά πριμοδοτούνται περαιτέρω με αυξημένα μόρια η τρίτεκνη, πολύτεκνη και μονογονεϊκή οικογένεια. Έτσι, αντί για 40 μόρια που έπαιρναν πέρυσι, φέτος θα λάβουν 50 μόρια. Φέτος μεριμνούμε ώστε να καλύψουμε περισσότερα παιδιά από ποτέ και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης», σημείωσε.

Τέλος, έδωσε έμφαση στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, σημειώνοντας ότι «αυτό συνεπάγεται ότι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, από έκπτωση φόρου ύψους 1.340 ευρώ που είχε το 2023, το 2024 θα έχει έκπτωση φόρου 1.580 ευρώ, με το ετήσιο όφελος να ανέρχεται σε 240 ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριαντόπουλος: Εξετάζεται το ενδεχόμενο στήριξης της Σαμοθράκης

Η Ουάσινγκτον μιλά για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους

Πακέτο μέτρων για το δημογραφικό και το στεγαστικό θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider