Αυξημένο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και με μπόνους ανάλογο με τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα ισχύσει για τους νέους ανέργους, οι οποίοι θα το λαμβάνουν στο εξής μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου το νέο επίδομα να ισχύσει έως το τέλος του έτους για όσους βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας μετά την θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι για όσους είναι ήδη άνεργοι (139.124 άτομα με βάση τα στοιχεία Ιουλίου).
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, θα συνδέει το επίδομα με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων, προβλέποντας υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να κινητροδοτεί τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.
Το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, θα είναι αυξημένο τους πρώτους 3-4 μήνες, καθώς θα δίνεται εμπροσθοβαρώς, χωρίς σωρευτικά το συνολικό ποσό να διαφοροποιείται. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά ένας άνεργος κατά τους πρώτους, δύσκολους μήνες της ανεργίας θα παίρνει μεγαλύτερο επίδομα, το οποίο θα φθίνει καθώς οι μήνες περνούν, δίχως το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – να διαφοροποιείται.
Η φιλοσοφία του νέου επιδόματος δηλαδή βασίζεται περισσότερο στην ανταποδοτικότητα (χρόνος εργασίας - μισθός - εισφορές) και λιγότερο στην στήριξη των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους. Ευθέως ανταποδοτικό είναι για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας που δίνεται στις ΗΠΑ, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το επίδομα είναι υψηλό και στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων μετά το σοκ της απόλυσης.
Η επιπλέον ανταμοιβή
Εφόσον ο άνεργος ήταν εργαζόμενος για πολλά συνεχόμενα χρόνια, τότε αυτόματα θα είναι δικαιούχος και ενός επιπλέον ποσού, το οποίο θα εξαρτάται από τα έτη προϋπηρεσίας και τον τελευταίο μισθό.
Συνεπώς, κάποιος με 5 χρόνια εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα λάβει το επιπλέον ανταποδοτικό ποσό, που θα είναι ωστόσο μικρότερο από κάποιον με 20 χρόνια εργασίας και μισθό άνω των 1.000 ευρώ.
Εκτός από το έξτρα ποσό για όσους πλήρωσαν περισσότερες εισφορές, αναμένεται να υπάρξουν νέα κριτήρια για τη διάρκεια καταβολής του και χρονικοί περιορισμοί στην καταβολή του για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό.
Με τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το επίδομα από 509 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να φτάνει και τα 700-800 ευρώ τους πρώτους μήνες, καθώς η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας εξετάζεται, επίσης, να υπάρχει πλαφόν στο ανώτατο ποσό του μηνιαίου επιδόματος που θα δίνεται, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην περίοδο καταβολής του, που θα φτάνει μέχρι τους 24 μήνες (σήμερα χορηγείται για 5 έως 12 μήνες).
Στη Γαλλία μάλιστα, από 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να μειωθεί η μέγιστη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας σε 15 μήνες (από 18 μήνες που είναι σήμερα) και θα επιμηκυνθεί η περίοδος εργασίας που απαιτείται για να δικαιούται κανείς παροχές. Οι εργαζόμενοι θα θεωρούνται «ηλικιωμένοι» στην ηλικία των 57 ετών και θα δικαιούνται καλύτερες παροχές – αν και λιγότερο γενναιόδωρες συγκριτικά το παρελθόν.
Στις συζητήσεις εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται στην Ελλάδα για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους, καθώς επίσης και η σύνδεση του αυξημένου επιδόματος με την κατάρτιση των ανέργων, ώστε να μπουν αμεσότερα στην ενεργό δράση.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ, αλλιώς θα διακόπτεται η καταβολή του. Εξάλλου το επίδομα θα χάνεται εάν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία σε ομοειδές αντικείμενο και εκείνος το αρνηθεί τρεις φορές.
Προπληρωμένη κάρτα
Ανατροπή στον τρόπο που πληρώνεται το επίδομα ανεργίας έρχεται από τους επόμενους μήνες, με την υποχρεωτική καταβολή του μέσω προπληρωμένης κάρτας. Οι δικαιούχοι του θα μπορούν να ξοδεύουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, μέσω της κάρτας.
Δηλαδή για όσους το επίδομα ανεργίας ανέρχεται σήμερα στα 509 ευρώ, θα μπορούν να ξοδέψουν τα 255 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα υπόλοιπα με μετρητά.
Επίσης, οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, η προπληρωμένη κάρτα θα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στις οποίες οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.