Έλεγχοι για POS, ταμειακές και IRIS - Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλεγχοι για POS, ταμειακές και IRIS - Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ
Στο στόχαστρο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές.

Στο στόχαστρο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές, όπως τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τη χρήση των νέου τύπου ταμειακών μηχανών στον χώρο της εστίασης και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ελεγκτών, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν δεδομένα από το σύστημα e-send για να διαπιστωθεί εάν οι υπόχρεοι αποστέλλουν αποδείξεις και στοιχεία πωλήσεων με κάρτες. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα ταξί, οι οδηγοί των οποίων θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα ειδικό αυτοκόλλητο στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος, το οποίο αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι:

Ο οδηγός υποχρεούται:

- Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.

- Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:

- Να πληρώσει με μετρητά.

IRIS

Επίσης, στο στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι ενώ είναι υποχρεωμένοι δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και οι οποίοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ και 1.000 αντίστοιχα.

Πρόστιμα

Στο μεταξύ με τη νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως 2 χρόνια στους παραβάτες Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να συμπεριλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται είναι:

- 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλεια.

- 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλόλητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλόλητας Φ.Η.Μ.

- Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια τράπεζα πλέον – Αναβαθμίσεις και ομόλογα - Καθυστέρηση με το καλημέρα 

Φορέας Ακινήτων: Μέχρι αύριο οι ΚΥΑ για τον διεθνή διαγωνισμό – Αρχές Οκτωβρίου οι προσφορές

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την τέταρτη δόση του 1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider