Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Ώρα Εφορίας για τα αναδρομικά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Ώρα Εφορίας για τα αναδρομικά
Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Το νέο εκκαθαριστικό και οι δόσεις. Οι ημερομηνίες - «κλειδιά». Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι.

Χωρίς την απειλή προστίμων, οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ και έλαβαν φέτος τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο φόρος εισοδήματος που θα βεβαιωθεί με το νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025. Οι χρεώσεις αυτές μπορούν να ρυθμιστούν από τους λόγω φορολογούμενους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις ενώ ειδικά οι συνταξιούχοι που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση που θα υποβάλουν στην ΑΑΔΕ θα έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση και εξοφλήσουν την οφειλή τους σε έως 48 έντοκες δόσεις.

Ειδικότερα, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ, άνεργοι και αγρότες οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2023. Για παράδειγμα, για αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021.

Επίσης, με συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν θα δηλωθούν και οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2023 υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται (όπως βεβαίωση από πιστοποιημένο λογιστή - φοροτεχνικό βάσει αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (Α.Π.Δ.) του ασφαλιστικού φορέα, κ.λπ. ή παλαιότερες βεβαιώσεις αποδοχών από τις οποίες προκύπτει το ύψος των αποδοχών που είχαν καταστεί ανείσπρακτες, δικαστική απόφαση, κ.α.).

Για τις αποδοχές αυτές για τις οποίες ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών αποδόθηκε ή όφειλε να είχε αποδοθεί σε προγενέστερο φορολογικό έτος υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία για τα έτη που οι αποδοχές αυτές ανάγονται.

Τα SOS

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα και τόκους ενώ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
  • Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί κάποιος άλλος κωδικός.
  • Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025 ενώ εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών σε έως 24 έντοκες δόσεις. Ειδικά οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση Σεπτεμβρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Εφορία: Ψάχνει κρυφά εισοδήματα και άφαντους φορολογούμενους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Εφορία: Στο στόχαστρο οι influencers – Ο ειδικός αλγόριθμος που εντοπίζει φοροδιαφυγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider