Αλλαγές και νέο λειτουργικό μοντέλο για τον ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγές και νέο λειτουργικό μοντέλο για τον ΟΤΕ
Η αναδιοργάνωση είναι απαραίτητη για να ανταποκριθεί η εταιρεία στη νέα ψηφιακή εποχή, τόνισε ο Μιχάλης Τσαμάζ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις αλλαγές, με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Τσαμάζ κατά την χθεσινή γενική συνέλευση του ΟΤΕ εξηγώντας ότι η αναδιοργάνωση είναι απαραίτητη για να ανταποκριθεί η εταιρεία στη νέα ψηφιακή εποχή.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι το λεγόμενο disruption, δηλαδή η αιφνίδια ριζική αλλαγή που ενισχύεται από την νέα ψηφιακή εποχή. Στο πλαίσιο, αυτό ο όμιλος θα πρέπει να είναι κατάλληλα και εγκαίρως προετοιμασμένος, ώστε να έχει τη δυνατότητα, μέσα από ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, να καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη πριν από έναν μελλοντικό disruptor. «Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να έχει βαριές δομές, πολύπλοκες διαδικασίες και υψηλά λειτουργικά κόστη για αυτό και χρειάζεται να ανασχεδιαστεί το λειτουργικό του μοντέλου», τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

Παρότι δεν αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο αυτό λειτουργικό μοντέλο που υιοθετεί ο όμιλος, πληροφορίες θέλουν τις δραστηριότητες που δεν είναι αμιγώς τηλεπικοινωνιακές να μεταφέρονται σε θυγατρικές εταιρείες. Μεταξύ άλλων θα προωθηθεί και η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που επίσης βελτιώνουν έσοδα και αποδόσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει ήδη αναπτύξει υπηρεσίες όπως το Cosmote Insurance στον τομέα των ασφαλειών, το 11888 GIAOLA, ενώ προετοιμάζεται και για την επέκταση σε νέα πεδία όπως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς επίσης και τον διαδικτυακό στοιχηματισμό.

Κατά την χθεσινή γενική συνέλευση οι μέτοχοι της εταιρείας εξέλεξαν και το νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Το νέο συμβούλιο είναι δεκαμελές, με τα έξι μέλη να προέρχονται από τον βασικό μέτοχο (Deutsche Telekom), δύο ανεξάρτητα μέλη και δύο εκτελεστικά μέλη.

Να σημειωθεί ότι κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων πραγματοποίησε παρέμβαση το επενδυτικό κεφάλαιο, Amber Capital, προτείνοντας δικής του επιλογής στέλεχος για μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το εν λόγω fund, όπως είπε ο επικεφαλής του Τιζουζέπε ντι Μίνο, έχει επενδύσει στον ΟΤΕ συνολικά τα τελευταία χρόνια περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει το 2% του συνόλου των μετοχών του. Παρότι μάλιστα είναι θετικό για τις εξελίξεις στη χώρα και τις προοπτικές του ΟΤΕ κι ευχαριστημένος από την διοίκηση, δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκείται η εταιρική διακυβέρνηση της επιχείρησης. Προέτρεψε μάλιστα τους μετόχους μειοψηφίας να ψηφίσουν για ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ την δική του πρόταση τονίζοντας ότι η DeutscheTelecom ελέγχει το 45% των μετοχών του ΟΤΕ και διορίζει το σύνολο των μελών του διοικητικού του συμβουλίου. Ωστόσο ο βασικός αντίθετα με την Amber Capital πρότεινε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος τον κ. Ελκο Μπολκ, πρώην στέλεχος της ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών KPN, ο οποίος ανέλαβε και χρέη αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.

Κατά τα λοιπά κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για διανομή κερδών 0,46 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα θα είναι υψηλότερο από 0,46 ευρώ, αφού στις ίδιες μετοχές που κατέχει ο όμιλος δεν θα διανεμηθεί μέρισμα. Το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές θα διανεμηθεί αναλογικά στους λοιπούς μετόχους. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date) θα είναι η Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider