Google: Τι ισχύει με τα κινητά Huawei

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Google: Τι ισχύει με τα κινητά Huawei
Για ποιες συσκευές ισχύουν οι απαγορεύσεις και σε ποιες συνεχίζεται η ενημέρωση των εφαρμογών.

Εξηγήσεις σχετικά με το τι ισχύει με τις εφαρμογές της και τις συσκευές Huawei δίνει η Google σε άρθρο που δημοσίευσε ο Tristan Ostrowski, Android & Play Legal Director της εταιρείας, στο επίσημο blog της. Σε αυτό ο Ostrowsky αποσαφηνίζει την κατάσταση με τον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική κυβέρνηση και εξηγεί τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες που επιθυμούν να αγοράσουν σήμερα smartphone της γνωστής Κινέζικης εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Google να συνεργαστούν με άλλες κινεζικές, μεταξύ αυτών και η Huawei, εντάσσοντάς τες στην «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου.

«Η Google απαγορεύεται να παρέχει εφαρμογές της Google, συμπεριλαμβανομένων των Gmail, Maps, YouTube, Play Store και άλλων, για να εγκατασταθούν είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων από τους χρήστες στις νέες συσκευές της Huawei», σημειώνει ο Tristan Ostrowski.

Σύμφωνα με την Google, η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στους χρήστες οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το ποια προϊόντα υπόκεινται στους προαναφερθέντες περιορισμούς. «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις νέες συσκευές Huawei (τα νέα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον ή και όσα κυκλοφόρησαν μετά τις 16 Μαΐου 2019 όπου και επιβλήθηκε η απαγόρευση συνεργασίας). Οι χρήστες θέλουν να μάθουν αν σε αυτές τις συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες της Google».

Με στόχο να προστατεύσει την ασφάλεια των χρηστών της Google στα εκατομμύρια των υφιστάμενων συσκευών Huawei που υπάρχουν παγκοσμίως, η «εταιρεία συνεχίζει την συνεργασία της με την κινεζική εταιρεία και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς περιορισμούς, παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google στα μοντέλα που κυκλοφόρησαν μέχρι και την 16 Μαΐου 2019».

Όπως εξηγεί η Google, «η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει σήμερα στην Google να συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Huawei σε μοντέλα συσκευών που διατέθηκαν στο κοινό στις 16 Μαΐου 2019 ή πριν από την ημερομηνία αυτή». Κι αυτό «θα συνεχίσει να κάνει για όσο της επιτραπεί».

«Αυτό σημαίνει ότι τα κινητά που κυκλοφόρησαν μετά από αυτή την ημερομηνία είναι «μη πιστοποιημένα» καθώς η Google δεν είχε την δυνατότητα να υποβάλλει τις συσκευές σε ελέγχους ασφαλείας ή να εγκαταστήσει στις συσκευές το λογισμικό Google Play Protect, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει κακόβουλες εφαρμογές ή παραβιάσεις ασφαλείας», όπως διευκρινίζει η εταιρεία.

Για το λόγο αυτό μάλιστα προειδοποιεί τους χρήστες που έχουν στην κατοχή τους νεότερα προϊόντα Huawei να μην επιχειρήσουν το sideloading των εφαρμογών Gmail, YouTube, Play Store ή άλλου λογισμικού της Google σε μη πιστοποιημένες συσκευές, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι οι κανονικές εφαρμογές της και πως δεν διαθέτουν κακόβουλο λογισμικό (malware). «Οι sideloaded εφαρμογές της Google δεν θα λειτουργούν αξιόπιστα επειδή δεν επιτρέπουμε στις υπηρεσίες μας να εκτελούνται σε μη πιστοποιημένες συσκευές όπου ενδέχεται να διακυβεύεται η ασφάλεια. Το sideloading των Google apps επίσης συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο εγκατάστασης μιας εφαρμογής που έχει αλλοιωθεί ή έχει παραποιηθεί με τρόπους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών».

Τέλος, παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν αν η συσκευή Android που χρησιμοποιούν έχει πιστοποιηθεί από το Google Play Protect. «Για να ελέγξετε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη, ανοίξτε την εφαρμογή Google Play Store στο Android τηλέφωνό σας και πατήστε «Μενού» > «Ρυθμίσεις» και εκεί θα δείτε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη με την επιλογή «Google Play Protect».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider