Gaming TV: Κάνε level up στις εμπειρίες gameplay σου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Gaming TV: Κάνε level up στις εμπειρίες gameplay σου
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η κατάλληλη τηλεόραση.

Η απόδοση στο gaming αποτελεί πλέον βασικό κριτήριο κατά την έρευνα αγοράς τηλεόρασης. Με τις κονσόλες νέας γενιάς να προσφέρουν κορυφαίας ποιότητας εμπειρίες gameplay, μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών εξετάζουν αν το μοντέλο που έχουν… βάλει στο μάτι, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα πάντα απαιτητικά θέλω τους. Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν πριν αγοράσεις τηλεόραση για gaming; Σε ποια χαρακτηριστικά αξίζει να δώσεις βάση και τι έχει να σου προσφέρει η κάθε τεχνολογία

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή…

Input lag

Το input lag θα πρέπει να είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που θα κοιτάξεις. Ξέχνα όλα τα υπόλοιπα σε πρώτη φάση αφού εδώ μιλάμε για τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου η κάθε ενέργεια των δαχτύλων σου στο χειριστήριο να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Μη φανταστείς ότι πρόκειται για κανένα μεγάλο διάστημα: το input lag μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds ή ms εν συντομία), όμως αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά στην όλη εμπειρία σου, ιδίως αν μιλάμε για online τίτλο που και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει.

Για εσένα τον gamer λοιπόν δεν αρκεί μία τυπική τηλεόραση που συνήθως έχει input lag γύρω στα 60 ms. Η επιλογή σου θα πρέπει να βρίσκεται σίγουρα κάτω από τα 50 ms και μάλιστα αν παίρνεις το gaming στα σοβαρά και περνάς τον χρόνο σου παίζοντας online τίτλους (από Apex Legends και Fortnite, μέχρι FIFA και Fall Guys), κάτω από 25-30 ms. Ορισμένοι επαγγελματίες παίκτες μάλιστα θα δεις ότι επενδύουν σε τηλεοράσεις που προσφέρουν input lag ακόμα και κάτω από τα 15 ms! Τώρα λοιπόν ξέρεις γιατί κάποιες 4K TV κοστίζουν όσο κοστίζουν, έτσι;

Ανάλυση

Εδώ δε χρειάζεται να πούμε και πολλά: το 4K UHD είναι το λιγότερο στο οποίο θα πρέπει να στοχεύεις. Η προηγούμενη γενιά κονσολών (PS4, Xbox One) το πάλεψε αλλά ίσα που κατάφερε στα… τελειώματά της να προσεγγίσει τον αρχικό της στόχο -για το Switch ούτε λόγος. Τα καινούρια συστήματα όμως, έρχονται να αλλάξουν εκ βάθρων τα δεδομένα. Η 4K ανάλυση θεωρείται δεδομένη με τα Xbox Series X και PS5, γι’ αυτό και δε θα πρέπει να προτιμήσεις τίποτε λιγότερο όσον αφορά στην τηλεόρασή σου.

insider

Επιπρόσθετα, φανταζόμαστε ότι δε θα χρησιμοποιείς τη νέα σου τηλεόραση μόνο για gaming. Όλο και κάποια ταινία ή σειρά θα streamάρεις πού και πού, σωστά; Netflix, Prime, Disney+ και οι λοιπές παρεμφερείς υπηρεσίες εμπλουτίζουν τη βιβλιοθήκη τους με ολοένα και περισσότερες προτάσεις σε 4K ανάλυση, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία ψυχαγωγίας που προσφέρουν. Όταν λοιπόν μπορείς να έχεις κρυστάλλινη εικόνα που βρίθει λεπτομερειών, γιατί να πεις όχι;

Ρυθμός ανανέωσης

Πολλή κουβέντα γίνεται τώρα τελευταία σχετικά με τον ρυθμό ανανέωσης των οθονών. Στις τηλεοράσεις όμως, τα πράγματα είναι κομματάκι διαφορετικά σε σχέση με τα smartphones ή τους υπολογιστές. Τα video games εδώ και χρόνια στις κονσόλες έχουν ως «ταβάνι» τα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second ή fps). Δηλαδή μέσα σε κάθε δευτερόλεπτο περνούν μπροστά από τα μάτια του θεατή 30 εικόνες. Μόλις στην τελευταία γενιά, τα Xbox Series X/S και PS5 δηλαδή, η βιομηχανία κατόρθωσε να κάνει το άλμα στα 60 fps, κάτι που σημαίνει ότι όποια τηλεόραση κι αν επιλέξεις, θα είσαι καλυμμένος.

insider

Από εκεί και πέρα, κάποιοι επιλεγμένοι τίτλοι θα τρέχουν και στα 120 fps. Για να τους απολαύσεις όμως με τέτοιο ρυθμό ανανέωσης, θα χρειαστείς και τηλεόραση που να τον υποστηρίζει, κάτι που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν κατά την έρευνα αγοράς σου. Σε γενικές γραμμές, ένας τόσο υψηλός ρυθμός ανανέωσης θα σου προσφέρει απόλυτα ομαλή κίνηση στην εικόνα (δίνοντάς σου και ένα μικρό πλεονέκτημα στα online παιχνίδια) όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να κάνεις μια γενναία έκπτωση στην ανάλυση (κοινώς ξέχνα το 4K/120 fps όταν καλά-καλά δεν ξέρουμε πότε θα παγιοποιηθεί το 4K/60 fps).

HDR

Το HDR είναι φίλος σου. Όχι, σοβαρά. Το λεγόμενο υψηλό δυναμικό εύρος ή high dynamic range αποτελεί ό,τι πιο σημαντικό έχουμε δει την τελευταία δεκαετία σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα. Πρόκειται για μία τεχνολογία που εξασφαλίζει πλουσιότερα χρώματα με βελτιωμένη αντίθεση, υψηλότερη φωτεινότητα και βαθύτερο μαύρο. Τρέχοντας ένα παιχνίδι που υποστηρίζει HDR (σε γενικές γραμμές τίτλοι που κυκλοφόρησαν από το 2017 κι έπειτα) σε τηλεόραση με τη σχετική τεχνολογία, θα δεις ότι ξάφνου η εικόνα φωτίζεται με το όλο αποτέλεσμα να είναι άκρως εκθαμβωτικό.

Ενδεχομένως να έχεις προσέξει διάφορα formats HDR: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG είναι μόνο τα πιο διαδεδομένα εξ αυτών. Το καθένα έχει κι από κάτι καινούριο να προσφέρει και θεωρητικά αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα (αν μία τηλεόραση δεν υποστηρίζει το format μίας συνδεδεμένης σε αυτή συσκευής, τότε στην ουσία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το HDR). Ευτυχώς όσον αφορά στο gaming, αυτό που χρησιμοποιείται είναι το HDR10 (τα Xbox είναι συμβατά και με Dolby Vision), οπότε βεβαιώσου ότι αυτή που έχεις επιλέξει, το υποστηρίζει και είσαι μια χαρά.

Game/Gaming Mode

OK, αυτό το βάζουμε κυρίως για προληπτικούς λόγους αλλά αξίζει να βεβαιωθείς πριν την αγορά σου. Το Game ή Gaming Mode -ή όπως αλλιώς το ονομάζει ο εκάστοτε κατασκευαστής- αποτελεί μία λειτουργία της τηλεόρασης, βελτιστοποιημένη ώστε να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία gameplay. Αυτό που κάνει, είναι στην ουσία να απενεργοποιεί κάθε αχρείαστη για το gaming μορφή επεξεργασίας εικόνας, δίνοντας βάση στο input lag που λέγαμε πιο πάνω. Έτσι, η τηλεόραση είναι σε θέση να αποδώσει καλύτερα, εστιάζοντας εκεί που θέλει ο παίκτης. Στην -σπάνια- περίπτωση που δε διατίθεται Gaming Mode, θα πρέπει να κάνεις τις ρυθμίσεις ο ίδιος μία προς μία, γι’ αυτό έλεγξε!

Θύρες

Για το τέλος αφήσαμε τις θύρες. Μπορεί να βρίσκονται στο πίσω μέρος και τα πλάγια της τηλεόρασης και να έρχεσαι ελάχιστα σε επαφή μαζί τους, όμως θα πρέπει να είσαι βέβαιος ότι καλύπτουν τα «θέλω» και τις ανάγκες σου. Κατ’ αρχάς δώσε βάση στις HDMI: όσο πιο πολλές, τόσο πιο καλά. Απόφυγε τηλεοράσεις με λιγότερες από τρεις θύρες και ει δυνατόν προτίμησε μοντέλο με τέσσερις για να ‘σαι άνετος. Όσον αφορά στην έκδοση, θα σου προτείναμε την πλέον καινούρια HDMI 2.1 προκειμένου να είσαι καλυμμένος και στο μέλλον (το… όνειρο του 4K/120 fps που λέγαμε). Αν το budget σου δε σου επιτρέπει να πας σε κάτι τέτοιο, τότε συμβιβάσου με την HDMI 2.0b.

insider

Κατά τα άλλα μία USB 3.0 (ιδανικά δύο) είναι απαραίτητη έτσι ώστε να έχεις την ευχέρεια σύνδεσης εξωτερικών δίσκων και USB sticks, ενώ αν είσαι λάτρης του retro gaming, μην αμελήσεις να τσεκάρεις για εισόδους RCA, coaxial και S-Video προκειμένου να συνδέσεις τις αγαπημένες σου κονσόλες.

Press Start

Τα μυστικά για την τέλεια gaming τηλεόραση μόλις σου αποκαλύφθηκαν! Ζύγισε προσεκτικά τις επιλογές σου, δες πού σου επιτρέπει να κινηθείς το budget σου και με βάση τα όσα είπαμε, κάνε την καλύτερη επιλογή. Η τηλεόραση που θα επιλέξεις θα σου κρατά συντροφιά για χρόνια, γι’ αυτό δώσε προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια και δε θα χάσεις.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider