Apple WWDC 2016: Όλες οι εκπλήξεις που θα δούμε την Δευτέρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple WWDC 2016: Όλες οι εκπλήξεις που θα δούμε την Δευτέρα

Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Apple (WWDC) δεν συνηθίζεται η παρουσίαση νέων προϊόντων, γι' αυτό και ελκύει λιγότερους φανατικούς σε σχέση με τις λοιπές εκδηλώσεις της εταιρείας. Βέβαια το WWDC της φετινής χρονιάς, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού θα παρουσιαστούν αρκετές νέες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων, πολλές από τις οποίες μάλιστα είχαν καιρό να ανανεωθούν.

Στο φετινό της συνέδριο, η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τις καινούργιες εκδόσεις του iOS και του OS X, τo iOS 10 και OS X 10.12 αντίστοιχα, ενώ θα δούμε μάλλον και νέες εκδόσεις του watchOS και του tvOS, των λειτουργικών συστημάτων που τρέχουν στο Apple Watch και στην Apple TV αντίστοιχα. Αναβάθμιση περιμενουμε ακόμα και στα περισσότερα Mac προϊόντα της Apple.

Οι φήμες παραμένουν πολλές, αλλά όπως δηλώνει κι ο Siri, ο εικονικός βοηθός της Apple όταν ερωτηθεί, δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες γιατί θα τεθεί εκ νέου θέμα ασφαλείας... Για το μόνο που μπόρεσε να μας πληροφορήσει νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση της Apple ο αγαπημένος βοηθός ήταν για τις ημερομηνίες του συνεδρίου -για πρώτη φορά φέτος πρωτοανακοινώθηκαν μέσω του Siri και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν επισήμως από την εταιρεία.

Να διευκρινίσουμε πως το ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών, το οποίο θα διαρκέσει από την Δευτέρα 13 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουνίου, μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι από Mac ή iOS συσκευές στο Apple.com ή από την εφαρμογή WWDC στο iOS και στην Apple TV. Ας δούμε όμως τι θα παρακολουθήσουμε από Δευτέρα.

iOS 10 και νέα χαρακτηριστικά του Siri

Το λειτουργικό σύστημα της Apple για τα iPhone και τα iPad έχει να ανανεωθεί, ως προς την εμφάνιση του, από το iOS 7 οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αναμένονται μερικές αλλαγές στην εμφάνιση του συγκεκριμένου λειτουργικού. Μια φήμη λέει ότι το νέο λειτουργικό θα υποστηρίζει dark mode, γεγονός που συμπεραίνει κανείς αν λάβει κανείς υπόψη του την εμφάνιση της εφαρμογής WWDC και του site.

Οι πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του iOs 10 είναι περιορισμένες αλλά φήμες δείχνουν ότι η Apple θα αναβαθμίσει την υπηρεσία Siri, επιτρέποντάς του να σηκώνει τις αναπάντητες κλήσεις και να απομαγνητοφωνεί το μήνυμα για να το διαβάσει ο χρήστης αργότερα.

Επιπλέον η εξαγορά εταιρειών όπως η VocalIQ και η Perceptio μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Siri θα αναβαθμιστεί ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα το περιεχόμενο των συνομιλιών ή και να θυμάται τις προτιμήσεις των χρηστών.

Ανεβάζει ένταση στη Μουσική με νέα όψη και χαρακτηριστικά στο Music App

Ο επανασχεδιασμό του Music Application της Apple είναι ένα ακόμα νέο που περιμένουμε να ακουστεί στο WWDC 2016. Όπως όλα δείχνουν θα ακολουθηθεί μια πιο «απλή αλλά τολμηρή» σχεδίαση που δίνει έμφαση στο άσπρο και μαύρο φόντο ώστε να αναδειχθεί το κέιμενο καθώς και το εξώφυλλο του αλμπουμ. Επίσης περιμένουμε να αντικατασταθεί η καρτέλα «NEW» με την επιλογή «BROWSE» που θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά την πιο εύκολη αναζήτηση νέου μουσικού περιεχομένου. Τέλος έμφαση λέγεται πως θα δώσει η εταιρεία και στους στίχους των τραγουδιών.

Λόγω του ότι αναμένουμε το iPhone 7 Plus, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη, να αποκτήσει Dual Lends κάμερα, η Apple ακούγεται πως θα εισαγάγει βελτιώσεις και όσον αφορά στις φωτογραφίες στο iOS 10.

Όπως φαίνεται θα επαναφέρει μερικά χαρακτηριστικά που περιλάμβανε η iPhoto εφαρμογή -πριν σταματήσει να την διαθέτει- και παρόλο που δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, η επεξεργασία της φωτεινότητας και άλλων παραμέτρων σε συγκεκριμένα μέρη της φωτογραφίας με την χρήση της αφής συγκαταλέγονται στις πιο πιθανές λειτουργίες που θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Mac και OS X 10.12 λειτουργικό

Είναι γνωστό πως το OS X δεν είδε σημαντική αναβάθμιση το 2015, οι προσδοκίες όμως είναι υψηλότερες για το 2016. Συγκεκριμένα αναμένεται η εισαγωγή ή εμφάνιση του Siri στα Mac για πρώτη φορά, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν τον εικονικό προσωπικό βοηθό και σε mac συσκευές. Ο Siri Θα ενεργοποιείται από ένα εικονίδιο στη menu bar του λειτουργικού, από μια συγκεκριμένη συντόμευση πληκτρολογίου ή από μια φωνητική εντολή «Hey Siri».

Η λειτουργίες του Siri στις Mac συσκευές θα είναι, κατά μεγάλο ποσοστό ίδια με αυτές στις iOs συσκευές, με τον Siri να είναι ικανό να κάνει αναζητήσεις, να ανοίγει ερφαμογές, να βάζει μουσική από το iTunes και άλλα.

Ταυτόχρονα όμως, η Apple εργάζεται πάνω σε έναν αυτόματο μηχανισμό ξεκλειδώματος, ο οποίος θα επιτρέπει σε μια Mac συσκευή που απαιτεί password για πρόσβαση σε αυτή, να ξεκλειδώνει όταν το iPhone του ίδιου χρήστη βρίσκεται κοντά. Σε αυτό το σενάριο το Τouch ID του iPhone θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη.

Η χρήση του Touch ID για τις Mac συσκευές όμως, θα μπορούσε να σημάνει μια ενσωμάτωση του συστήματος πληρωμών Apple Pay στους browsers.

Από την πλευρά των εφαρμογών τώρα, περιμένουμε αναβαθμίσεις τόσο στις φωτογραφίες και στο iTunes, παρόμοιες με αυτές που αναφέρθηκαν για το iOS.

Τέλος υπάρχουν φήμες ότι η Apple μπορεί να μετονομάσει το λειτουργικό από OS X σε macOS για να είναι πιο κοντά στα ήδη υπάρχοντα tvOS και watchOS, για τα οποία αναμένονται νέες εκδόσεις

Apple Pay

Όπως προαναφέρθηκε η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει διαθέσιμο το Apple Pay στους browsers, επιτρέποντας στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές σε online καταστήματα απευθείας από το Safari. Όπως και με τις κανονικές συναλλαγές οι πληρωμές θα επαληθεύονται μέσω του Touch ID στο iPhone.

Μιας κι ο τομέας των e-πληρωμών κερδίζει τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον των εταιρειών τεχνολογίας κι όχι μόνο η Apple φαίνεται πως επεξεργάζεται κι ένα σύστημα πληρωμών από άτομο σε άτομο, αντίστοιχο του paf -pay a friend- της Eurobank, με το οποίο ένας χρήστης θα μπορεί να στέλνει χρήματα σε κάποιον άλλον με τη χρήση του κινητού του. Αν και περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης τέτοιου είδους συναλλαγών δεν έχουν γίνει γνωστές, ένα τρόπος που θα μπορούσε να υποστηριχτεί είναι μέσω των iMessages.

iCloud

Λόγω της πολύκροτης διαμάχης της με το FBI η Apple και προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια σειρά επεισοδίων στο μέλλον είναι πολύ πιθανόν η Apple να εισαγάγει νέα χαρακτηριστικά ασφάλειας στο iOS 10 και στο iOS 10.12. Φημολογείται μάλιστα ότι δουλεύει με στόχο να δημιουργήσει τόσο ισχυρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των συσκευών της που ούτε η ίδια θα μπορεί να σπάσει.

Apps

Πριν από το WWDC η Apple είχε ήδη ανακοινώσει μερικές μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στο App Store και στην πληρωμή των προγραμματιστών από αυτό. Διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά των εφαρμογών η Apple έκανε διαθέσιμες τις συνδρομές σε περισσότερα είδη εφαρμογών και εισήγαγε ένα καινούργιο μερίδιο για το εισόδημα από τις συνδρομές. Πιο συγκεκριμένα αν ένας πελάτης διατηρήσει συνδρομή για πάνω από ένα χρόνο, ο προγραμματιστής θα λάβει το 85% των κερδών αντί για το 70% που ίσχυε μέχρι χθες.

Επιπλέον, οι αλλαγές στο App Store αναμένεται να κάνουν την αναζήτηση των εφαρμογών ακόμα πιο εύκολη.

Hardware – Συσκευές

Αν και υπήρξαν κάποιες φήμες ότι η Apple μπορεί να παρουσιάσει ανανεωμένα MacBook Pro ή νέες Thunderbolt οθόνες το πιο πιθανό είναι ότι κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν θα είναι έτοιμο να λανσαριστεί τον Ιούνιο. Απ' ότι φαίνεται η έμφαση θα δωθεί στο software κι όχι στο hardware. Αν πάλι πράγματι υπάρχουν πλάνα για το λανσάρισμα κάποιας νέας συσκευής, ένα είναι σίγουρο: έχουν κρατηθεί πολύ μυστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider