Ελλάδα, Ουγγαρία, Φινλανδία οι μόνες χώρες που συμμορφώθηκαν με τον νέο κώδικα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ - Τι αλλαγές φέρνει

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα, Ουγγαρία, Φινλανδία οι μόνες χώρες που συμμορφώθηκαν με τον νέο κώδικα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ - Τι αλλαγές φέρνει

«Φωτεινή εξαίρεση» μαζί με την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, αποτελεί η χώρα μας ως προς την συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 24 κρατών μελών για παράλειψη μεταφοράς νέων κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες με τις τρεις προαναφερθείσες χώρες να αποτελούν τις μόνες από την Ένωση που έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή ότι έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, δηλώνοντας έτσι την πλήρη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο.

Τι αλλαγές φέρνουν οι νέοι κανόνες στις τηλεπικοινωνίες και στις τιμές για κινητά, σταθερά και ίντερνετ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με σκοπό την ενίσχυση των επιλογών και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, για παράδειγμα με την εξασφάλιση σαφέστερων συμβάσεων, ποιοτικών υπηρεσιών και ανταγωνιστικών αγορών.

Μεταξύ άλλων μάλιστα αναμένεται να φέρει και καλύτερες τιμές για κινητά, σταθερά και ίντερνετ στους καταναλωτές των κρατών μελών της ΕΕ., αφού στα μέτρα που προβλέπει περιλαμβάνεται ο καθορισμός ενιαίων μέγιστων τελών τερματισμού φωνητικών κλήσεων σε επίπεδο ΕΕ, όπου οι φορείς εκμετάλλευσης επιτρέπουν να χρεώνουν ο ένας στον άλλον για κλήσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μεταξύ των δικτύων τους.

Βάσει της νέας νομοθεσίας το ενιαίο μέγιστο τέλος τερματισμού είναι 0,2 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό και θα επιτευχθεί σταδιακά από τώρα έως το 2024. Η εν λόγω σταδιακή μείωση θα δώσει τη δυνατότητα ταχείας εφαρμογής του κανονισμού αποτρέποντας ταυτόχρονα σημαντικές διαταραχές για τους φορείς εκμετάλλευσης.

Μετά την ενδιάμεση περίοδο 2021-2023 από το 2024 όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης στην Ένωση θα πρέπει να επιβάλουν το ίδιο ενιαίο μέγιστο τέλος των 0, 2 λεπτών του ευρώ ανά λεπτό.

Για τις κλήσεις σταθερής κινητής τηλεφωνίας , το ενιαίο μέγιστο τέλος τερματισμού σε επίπεδο ΕΕ είναι 0, 07 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό. Λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ των τελών τερματισμού που ισχύουν σε μερικά κράτη και τέλους –στόχου η σταδιακή προσαρμογή θα καταστεί δυνατή μέσω μεταβατικής περιόδου.

Επιπλέον, θεσπίζεται ένα τυποποιημένο υπόδειγμα για τη συνοπτική σύμβαση το οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών όπως η τηλεφωνία, η αποστολή μηνυμάτων και η σύνδεση στο διαδίκτυο θα πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές στην ΕΕ. Η συνοπτική μορφή θα περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σύμβασης, όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του παρόχου η περιγραφή της υπηρεσίας, οι ταχύτητες της υπηρεσίας διαδικτύου, η τιμή, η διάρκεια, οι όροι ανανέωσης και λήξης της σύμβασης και τα χαρακτηριστικά για τελικούς χρήστες με αναπηρία.

Ο κώδικας διασφαλίζει τέλος και υψηλότερα πρότυπα για τις υπηρεσίες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων πιο αποδοτικών και προσβάσιμων επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης τη δυνατότητα να επωφελούνται από κανόνες που παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, καθώς και από ενισχυμένη κανονιστική προβλεψιμότητα, με αποτέλεσμα πιο καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές.

Διαδικασίες επί παραβάσει κατά 24 κρατών μελών

Η προθεσμία για τη μεταφορά του κώδικα στην εθνική νομοθεσία ήταν η 21η Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι στιγμής Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Σουηδία, δεν έχουν συμμορφωθεί. Κατ επέκταση η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στο καλώντας τες να θεσπίσουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα, εντός δύο μηνών.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση της Επιτροπής, ο «Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος επικαιροποιεί το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις, τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ τα κράτη μέλη είχαν στη διάθεσή τους δύο έτη για να εφαρμόσουν τους κανόνες του. Πρόκειται για βασική νομοθετική πράξη για την επίτευξη της ευρωπαϊκής κοινωνίας των Gigabit και τη διασφάλιση πλήρους συμμετοχής όλων των πολιτών της ΕΕ στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Με σκοπό να στηρίξει τα κράτη μέλη για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή παρακολουθούσε τη διαδικασία μεταφοράς και παρείχε εκτενή καθοδήγηση και βοήθεια. Επιπλέον, ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) έχει αναπτύξει και δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές που αποσκοπούν στην επιτυχή εφαρμογή των νέων κανόνων.

Σύμφωνα με τον κώδικα, τον Δεκέμβριο του 2020, η Επιτροπή εξέδωσε τις ακόλουθες νομοθετικές πράξεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την κανονιστική εναρμόνιση και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παράγοντες της αγοράς, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών και την εξασφάλιση δίκαιων τελών και ποικίλων προσφορών για υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφωνίας:

  • Νέο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό για τον καθορισμό ενιαίων μέγιστων τελών τερματισμού φωνητικών κλήσεων σε επίπεδο Ένωσης, τα οποία οι φορείς εκμετάλλευσης επιτρέπεται να χρεώνουν ο ένας τον άλλον για κλήσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μεταξύ των δικτύων τους.
  • Επικαιροποιημένη σύσταση για τις σχετικές αγορές, για τον κατάλογο προκαθορισμένων αγορών, τις οποίες οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να επανεξετάζουν τακτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider