Όταν ξεκίνησε ο σινοαμερικανικος εμπορικός πόλεμος και η Huawei αναγκάστηκε να κόψει τους δεσμούς της με την Google, αρκετοί ήταν εκείνοι που φοβήθηκαν ότι δεν θα τα καταφέρει. Δύο και πλέον χρόνια αργότερα βέβαια, ο «θαυμαστός καινούργιος κόσμος» των εφαρμογών που δημιούργησε στο App Gallery είναι αρκετός για να τους διαψεύσει.
Το αντίπαλο δέος του Google play που δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ η κινεζική εταιρεία, περιλαμβάνει ήδη τόσες λύσεις κι ισχυρές αντιπροτάσεις και τέτοια πολυφωνία εφαρμογών που με ένα κλικ μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των χρηστών βάζοντας την ίδια στιγμή σε πρώτο πλάνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια τους.
Gaming, e-banking, e-commerce, πλοήγηση και μετακίνηση και κάθε άλλη καθημερινή συνήθεια δίνουν το παρόν στο κατάστημα εφαρμογών της Huawei αποδεικνύοντας ότι αν έχεις όλες τις αγαπημένες εφαρμογές και υπηρεσίες που χρειάζεσαι, η Google περισσεύει.
Τη ραγδαία αυτή ανάπτυξη επισφραγίζουν και οι αριθμοί: Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι και σήμερα οι ενεργοί χρήστες του App Gallery της Huawei φτάνουν τα 530 εκατ. προερχόμενοι από 170 χώρες. Οι προγραμματιστές που την εμπιστεύονται και επιλέγουν να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους για το AppGallery αριθμούν περί τα 2,3 εκατ. ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι χρήστες των προηγμένων smartphones της πραγματοποίησαν συνολικά 384,4 δισεκατομμύρια downloads μέσω του AppGallery.
Σε αντίθεση με τις προσπάθειες του παρελθόντος, βλέπε Microsoft, η Huawei έχει κερδίσει το στοίχημα και έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει την 3η μεγαλύτερη πλατφόρμα εφαρμογών, κάτι που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των χρηστών smartphones της παγκοσμίως. Να θυμίσουμε ότι η κινεζική εταιρεία έχει καταφέρει να βρεθεί στη δεύτερη θέση της χρυσής πεντάδας των κατασκευαστών ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.
Ούτε μια, ούτε δύο αλλά …18 κατηγορίες εφαρμογών
Τις πολλαπλές δυνατότητες του ανοιχτού καταστήματος εφαρμογών της Huawei, αποδεικνύει το γεγονός ότι φιλοξενεί πολλά γνωστά και δημοφιλή apps σε 18 κατηγορίες, τόσο σε τοπικό, όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι οι χρήστες μπορούν να βρουν εφαρμογές που θα τους βοηθήσουν στην μετακίνησή τους, που θα βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, που θα διευκολύνουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους. Επιπλέον, με την βοήθεια του AppGallery μπορούν να επιδοθούν σε shopping therapy, να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα και φυσικά να κοινωνικοποιηθούν μέσω social media και να ψυχαγωγηθούν μέσα από τα κορυφαία games της εποχής μας. Για να τεκμηριώσουμε τα παραπάνω αρκεί να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα
Ευκολία και μετακίνηση πάνε μαζί
Την ώρα που η ασφαλής μετακίνηση έχει γίνει προαπαιτούμενο, η Huawei βοηθάει όλο και περισσότερους developers να αναπτύξουν καινοτόμες και χρηστικές υπηρεσίες και εφαρμογές με στόχο την άνεση, την ασφάλεια αλλά και τα προνόμια και τις προσφορές στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.
Μόλις τον Σεπτέμβριο στην πλατφόρμα του AppGallery προστέθηκε η Νο1 παγκοσμίως εφαρμογή για συγκοινωνίες Moovit, η οποία προτείνει την ιδανική επιλογή δρομολογίου για οποιαδήποτε μετακίνηση με ΜΜΜ σε 3.200 πόλεις σε 106 χώρες.
Στο AppGallery της Huawei βρίσκει κανείς και την κορυφαία εφαρμογή πλοήγησης TomTom Go Navigation, η οποία προσφέρει 3D χάρτες και παρακολουθεί την κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο κ.α. Σύντομα μάλιστα αναμένεται και η εφαρμογή Bolt, η κορυφαία εταιρεία μεταφορών στην Ευρώπη, με επιλογές μετακίνησης που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενοικίαση ποδηλάτων και scooter.
Όσο για τους Έλληνες χρήστες των Huawei smartphones, εντός του AppGallery υπάρχουν διαθέσιμες και οι ελληνικές εφαρμογές Taxiplon Passenger και ParkAround για ασφαλή μετακίνηση με ταξί ή για εύκολη στάθμευση σε συμφέρουσες τιμές.
Η υγεία σε πρώτο πλάνο
Κι αν η μετακίνηση στις μέρες μας παραμένει σε περιορισμένα επίπεδα, η υγεία έχει έρθει σίγουρα σε πρώτο πλάνο. Γι' αυτό και ο κατάλογος εφαρμογών του AppGallery που σχετίζονται με την παρακολούθηση υγείας και τη φυσική άσκηση εμπλουτίζεται συνεχώς.
Στα εν λόγω apps, τα οποία αποτελούν ιδανικό συνδυασμό με τη σειρά wearables της Huawei περιλαμβάνονται εφαρμογές όπως το Huawei Health (ιδανικό για πλήρη παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των χρηστών), το Sleep Cycle (εφαρμογή για να γνωρίζετε όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου), το Home Workouts (με προτάσεις για αμέτρητα προγράμματα άθλησης που δεν απαιτούν όργανα και ειδικό εξοπλισμό), το StepsApp (για να μετράτε τον ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο αλλά και ετήσιο αριθμό των βημάτων σας) ακόμα και το Period Tracker (μια εφαρμογή που παρακολουθεί λεπτομερώς τον γυναικείο κύκλο).
Μάλιστα το App Gallery ξεφεύγει από τα γεωγραφικά όρια της Κίνας και κάνει άνοιγμα προς τρίτους κατασκευαστές εφαρμογών, φιλοξενώντας στον κατάλογό του για πρώτη φορά μία εφαρμογή για παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης και υγείας, η οποία έχει αναπτυχθεί εκτός Κίνας. Ο λόγος για την Fitify η οποία έχει ενσωματωθεί στο βραβευμένο HUAWEI WATCH GT 2 PRO, κι έρχεται να υπογραμμίσει την πρόθεση της κινεζικής εταιρείας να φιλοξενήσει και third-party apps στη διεθνή αγορά των wearables της.
E-banking με ασφάλεια και άνεση, όποια τράπεζα κι αν χρησιμοποιείτε
Οι έρευνες που αποδεικνύουν πως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την αύξηση των online τραπεζικών συναλλαγών είναι πολυάριθμες. Το ίδιο και οι λύσεις που προσφέρει η Huawei μέσω του AppGallery στον συγκεκριμένο κλάδο.
Πέρα μάλιστα από τις διεθνείς εφαρμογές και το ψηφιακό πορτοφόλι της εταιρείας «HUAWEI Wallet» για πληρωμές σε POS μέσω κινητού τηλεφώνου, υπάρχουν διαθέσιμες και εφαρμογές τραπεζών ειδικά για τους Έλληνες χρήστες. Μέχρι στιγμής το App Gallery περιλαμβάνει τις mobile εφαρμογές των τραπεζών Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει διαθέσιμο και το αντίστοιχο app της Τράπεζα Πειραιώς.
Η συμμετοχή δε του συνόλου των συστημικών τραπεζών στο οικοσύστημα της Huawei, αποδεικνύει περίτρανα ότι το Huawei AppGallery έχει περάσει με επιτυχία και τα πιο απαιτητικά τεστ ασφαλείας και αξιοπιστίας.
Online shopping therapy εν μέσω πανδημίας
Ακόμα ένας τομέας που η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά είναι κι αυτός του online shopping. Από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, το ποσοστό όσων ψωνίζουν online έχει εκτοξευτεί και πλέον 6 στους 10 χρήστες του Διαδικτύου (58%) αξιοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα, αγοράζοντας τόσο προϊόντα όσο και υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερες εφαρμογές του App Gallery έχουν ως στόχο να κάνουν πιο εύκολο άνετο κι ασφαλές το αγοραστικό μας ταξίδι. Το εν λόγω στοίχημα μάλιστα είναι σίγουρο πως θα κερδηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα κρατά τα «σκήπτρα» του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως εδώ και αρκετά χρόνια.
Ενδεικτικά παραδείγματα των λύσεων που η Huawei επιθυμεί να προσφέρει στους καταναλωτές είναι το HUAWEI Wallet (με POS μέσω κινητού τηλεφώνου), το HUAWEI City Service (με υπηρεσίες για τον πολίτη με χρήση Huawei ID) ή το Link Now (μια πλατφόρμα για online εκπαίδευση, συνεργατικότητα και distant learning).
Σε τοπικό επίπεδο, εντός του AppGallery βρίσκει κανείς πολυάριθμες δημοφιλείς εφαρμογές όπως το app του efood (την δημοφιλέστερη υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να παραγγείλει από 7.000 καταστήματα σε 90 πόλεις της Ελλάδας), ή αυτή του e-fresh για παραγγελίες ειδών σουπερμάρκετ.
Gaming και ψυχαγωγία σε ένα οικοσύστημα
Εδώ και καιρό το Gaming αποτελεί βασική επιλογή ψυχαγωγίας για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών παγκοσμίως. Γι αυτό και οι επιλογές της Huawei και σε αυτόν τον τομέα διευρύνονται συνεχώς και ταχύτατα.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι σήμερα βρίσκει κανείς στο AppGallery πάνω από 12.000 παιχνίδια. Τα gaming downloads φτάνουν ξεπερνούν πλέον τα 80 εκατ. ενώ το Huawei AppGallery διαθέτει σήμερα 490 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, σε 170 χώρες και περιοχές.
Μάλιστα όλο και περισσότεροι gaming developers στρέφονται στο οικοσύστημα εφαρμογών της Huawei, προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό τα καινοτόμα προϊόντα τους, μέσα από smartphones που έχουν διακριθεί ουκ ολίγες φορές για τις gaming επιδόσεις τους.
Ισχυρές τοπικές συνεργασίες
Όπως έχουν δηλώσει κατά διαστήματα τα στελέχη της εταιρείας, στόχος της Huawei, μέσα από το οικοσύστημα Huawei Mobile Services (HMS), «είναι να εδραιωθεί η συνεργασία της με όλους τους τομείς (χρηματοπιστωτικούς, κυβερνητικούς, εκπαιδευτικούς, επιχειρησιακούς, πολιτισμού κτλ) προκειμένου με τη βοήθεια της Huawei να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός οργανισμών και επιχειρήσεων και κατ’επέκταση να διευκολυνθεί περαιτέρω η καθημερινότητα του χρήστη».
Στόχος που επιτυγχάνεται με την συνεργασία της εταιρείας με τους εγχώριους παρόχους των κορυφαίων και πιο δημοφιλών εφαρμογών στην Ελλάδα, προκειμένου να εξοπλίσει το AppGallery με όλες εκείνες τις υπηρεσίες που έχουν γίνει απαραίτητες στον σύγχρονο καταναλωτή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πέρα από τις προαναφερθείσες εφαρμογές οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκουν διαθέσιμες στο κατάστημα εφαρμογών της Huawei τις εφαρμογές Domino’s Pizza, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Χρυσή Ευκαιρία, Nova Go, ERTFlix και Viva.gr και πολλές άλλες.
Κατά διαστήματα μάλιστα η συνεργασία αυτή με τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες εμπλουτίζεται και με πρόσθετα προνόμια κι οφέλη για τους χρήστες συσκευών HMS, δεδομένου ότι η Huawei θέλει πάντοτε να ανταμείβει τους χρήστες των συσκευών της. Σίγουρα λοιπόν, έχουμε πολλά ακόμα να περιμένουμε από την κορυφαία αυτή εταιρεία τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες και προνόμια που έχουν οι καταναλωτές που επιλέγουν μια συσκευή Huawei.
Στόχος η κάλυψη κάθε καθημερινής ανάγκης
Κι αν όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά θα πρέπει να προσθέσουμε πως ακόμα και για τις εφαρμογές που δεν βρίσκει κανείς, προς το παρόν, υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα Petal Search.
Μέχρι η πλατφόρμα να γίνει πλήρης επιλογών, οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκατομμύρια εφαρμογές χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό αναζήτησης Petal Search, ο οποίος διατίθεται μέσω του AppGallery.
Για τους μη εξοικειωμένους να σημειώσουμε ότι το Petal Search αποτελεί ένα νέο εργαλείο αναζήτησης που βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν εφαρμογές οι οποίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο AppGallery και να τις «κατεβάσουν» στα κινητά τους. Παράλληλα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες των Huawei smartphones να βρίσκουν κι ό,τι άλλο χρειάζονται όπως ειδήσεις, φωτογραφίες κ.ο.κ.. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν την μπάρα αναζήτησης που εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη του κινητού τους.
Η μηχανή Petal Search μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα Huawei smartphones με ένα κλικ μέσα από το AppGallery.
Με την βοήθεια του Petal Search μάλιστα οι χρήστες μπορούν να αναβαθμίσουν και τις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές τους, πέρα από το να αναζητήσουν νέες. Οι ήδη διαθέσιμες στο AppGallery εμφανίζονται στην κορυφή της λίστας αποτελεσμάτων, ενώ εκατοντάδες νέες προστίθενται διαρκώς στον κατάλογο του καταστήματος εφαρμογών της Huawei.
Όσο για τους αβάσιμους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί έλλειψης ασφάλειας, αίρονται αυτόματα αν σκεφτεί κανείς ότι το Petal Search έχει πιστοποιηθεί από το European Privacy Seal για συμμόρφωση με το GDPR, γεγονός που υπογραμμίζει ότι τηρεί αυστηρά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των πνευματικών δικαιωμάτων.