Google Maps: Νέα υπηρεσία για διαδρομές με οικολογικό πρόσημο και με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google Maps: Νέα υπηρεσία για διαδρομές με οικολογικό πρόσημο και με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων
google maps eco friendly roots
Ξεκινά από σήμερα στις ευρωπαϊκές πόλεις το νέο εργαλείο που σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ της ταχύτερης διαδρομής και της πιο αποδοτικής ως προς την κατανάλωση καυσίμων. Πώς θα λειτουργεί

Εδώ και καιρό το Google Maps προσφέρει στους χρήστες τους, πολλαπλές φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς, όπως ποδηλατική πλοήγηση, διαδρομές πεζοπορίας, δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες κοινής χρήσης ποδηλάτων και ηλεκτρικών σκούτερ. Από σήμερα ωστόσο προσθέτει τον όρο οικολογικό και στις διαδρομές, με το αυτοκίνητο στοχεύοντας τόσο στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος όσο και στην βιωσιμότητα της τσέπης των χρηστών του. Ο λόγος για την νέα υπηρεσία οικολογικής δρομολόγησης, η οποία λανσάρεται επισήμως από σήμερα στην Ελλάδα και σε 40 άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πρόσθετο εργαλείο στο μενού του Google Maps το οποίο θα σας επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ της ταχύτερης διαδρομής και της πιο αποδοτικής ως προς την κατανάλωση καυσίμων, αν τα δύο παραπάνω δεν συμπίπτουν φυσικά. Οι χρήστες δηλαδή θα μπορούν να επιλέξουν το εικονίδιο με το φυλλαράκι για να ακολουθήσουν την διαδρομή με την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες που επιλέγουν να κινηθούν με το αυτοκίνητό τους όχι μόνο θα εξοικονομούν χρήματα αλλά θα μειώνουν και τις εκπομπές άνθρακα, κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους, δεδομένου ότι οι οδικές μεταφορές αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για μεγαλύτερη ακρίβεια μάλιστα ως προς την εξοικονόμηση καυσίμων, το αμέσως επόμενο διάστημα οι χρήστες θα μπορούν να προεπιλέγουν και τον τύπο του αυτοκινήτου που διαθέτουν, ώστε να λαμβάνουν πληροφορίες για την διαδρομή με βάση τα δικά τους δεδομένα. «Η πιο οικονομική διαδρομή εξαρτάται και από τον τύπο κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, οι πετρελαιοκινητήρες είναι συνήθως πιο αποδοτικοί για την εξοικονόμηση καυσίμων σε υψηλότερες ταχύτητες από τους βενζινοκινητήρες ή τους κινητήρες αερίου, ενώ τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες κυκλοφοριακής κίνησης. Γι’ αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους οδηγούς που αναζητούν οικολογικές διαδρομές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αναφέρουν τον τύπο του κινητήρα τους — βενζίνη ή φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα (EV) — προκειμένου να μπορούν να επιλέγουν την καλύτερη διαδρομή και να έχουν τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις αποδοτικότητας καυσίμου ή ενέργειας» ανέφεραν τα στελέχη της Google σε διαδικτυακή συνάντηση για την παρουσίασης του νέου feature. Με τον τρόπο αυτό, γνωρίζοντας και τον τύπο του οχήματος, το νέο εργαλείο θα συνυπολογίζει από την κυκλοφοριακή συμφόρηση μέχρι και τις ανηφόρες, ώστε να επιλέξει την διαδρομή που θα καταναλώσει τα λιγότερα δυνατά καύσιμα ή την λιγότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια, αν πρόκειται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τεχνολογία κατέστη δυνατή χάρη σε στοιχεία του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και σε δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τις τάσεις οδήγησης στους Χάρτες Google, ώστε να αναπτυχθούν προηγμένα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, βασισμένα στους πιο δημοφιλείς τύπους κινητήρων συγκεκριμένων περιοχών.

Για να γίνει πιο κατανοητό, φανταστείτε ότι σχεδιάζετε μια ημερήσια εκδρομή από το σπίτι σας στην Αθήνα μέχρι τη Βραυρώνα η οποία διαρκεί περίπου μια ωρα. Για να αποφασίσετε πώς θα πάτε εκεί ανοίγετε τους Χάρτες Google, οι οποίοι σας δίνουν πολλές επιλογές διαδρομών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το περπάτημα, το ποδήλατο και η δημόσια συγκοινωνία. Δεδομένης της διάρκειας του ταξιδιού η πιο λογική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το «λιγότερο οικολογικό» αυτοκίνητο. Με την νέα ωστόσο λειτουργία του Google Maps θα μπορείτε να επιλέξετε μια διαδρομή με το αυτοκίνητο, η οποία θα είναι μόλις 9 λεπτά πιο αργή αλλά θα σας εξοικονομήσει σχεδόν το 30% της αναμενόμενης κατανάλωσης καυσίμων.

google maps sustainability

Οι οικολογικές διαδρομές, έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ΗΠΑ και Καναδά και υπολογίζεται ότι έχουν συμβάλει ήδη στην απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα — οι οποίοι ισοδυναμούν με 100.000 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Google, η χρήση της οικολογικής διαδρομής και στις υπόλοιπες χώρες θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την απομάκρυνση από τους δρόμους 200.000 αυτοκινήτων ετησίως.

Στροφή των Ελλήνων σε πιο οικολογικές μετακινήσεις

Η νέα υπηρεσία, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, κρίθηκε απαραίτητη μετά και την στροφή των χρηστών σε πιο οικολογικούς τρόπους μετακίνησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον φετινό Ιούλιο, ο κόσμος χρησιμοποίησε τους Χάρτες Google κατά 65% περισσότερο, σε σχέση με το 2021, για τις διαδρομές με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ταυτόχρονα, αύξηση πάνω από 50% και 25% καταγράφηκε και για τις διαδρομές που περιλαμβάνουν περπάτημα και οδήγηση, αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτη ήταν μάλιστα και η αύξηση και των διαδρομών πεζοπορίας στην χώρα μας, με τους χρήστες που επέλεξαν πεζοπορικές διαδρομές μέσω του Google Maps να έχουν αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 250%.

Την στροφή των Ελλήνων στην φύση υπογράμμισαν και οι αναζητήσεις για πάρκα στην Ελλάδα, οι οποίες όπως ανέφερε η εταιρεία, αυξήθηκαν κατά 160% την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με το 2021.

«Με τη νέα υπηρεσία στο Google Maps, που θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, οι οποίες παράλληλα θα συμβάλουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων στις καθημερινές τους διαδρομές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ. Με ενωμένες τις δυνάμεις μας μπορούμε σίγουρα να επιτύχουμε περισσότερα απέναντι σε αυτές τις απαιτητικές προκλήσεις», δήλωσε σχετικά με την νέα υπηρεσία του Google Maps, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Mε μεγάλη χαρά, ανακοινώνουμε τη διάθεση της νέας οικολογικής λειτουργίας δρομολόγησης στους χάρτες Google. Χάρη στη νέα αυτή λειτουργία, κάθε άτομο που μετακινείται στην Ελλάδα θα μπορεί πλέον να επιλέξει τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εκπομπών άνθρακα, κι όλα αυτά με μια κίνηση μέσω της εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα ακόμη βήμα στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πραγματοποιούν πιο συνειδητές επιλογές, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα», επεσήμανε η Διευθύντρια Marketing της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαρία Φουντά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Google Maps: Πώς θα ενεργοποιήσετε τη λειτουργία «Κοινοποίηση τοποθεσίας»

Προσωπικός Ιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές στα ιδιωτικά φαρμακεία – Η διαδικασία

Τα νέα «Εξοικονομώ», η αλλαγή πορείας στις πηγές ενέργειας και το στοίχημα της απορρόφησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider