Το αποτύπωμά της στην αγορά των drones φιλοδοξεί να ενισχύσει η χώρα, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να προχωρά στην χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ).
Συγκεκριμένα μέσα από σχετικό RFI που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων φιλοδοξεί να συλλέξει πληροφορίες από κρατικούς φορείς, επιχειρήσεις, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους ενδιαφερόμενους, για τις βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες και να καταγράψει την τρέχουσα κατάσταση της εγχώριας αγοράς, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 18%.
Στόχος η έγκαιρη αξιοποίηση από πλευράς της χώρας μας της επαναστατικής αυτής τεχνολογίας σε διάφορους κλάδους, από τις μεταφορές και τη γεωργία έως την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και τη προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. «Καθώς η ζήτηση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη τεχνολογίας αυξάνεται, είναι όλο και πιο σημαντικό για τις χώρες να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την ενσωμάτωση των drones» όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, η εθνική στρατηγική για τα drones θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ρυθμιστικού πλαισίου και των κατευθυντήριων γραμμών, της ανάπτυξης υποδομών, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της προώθησης της έρευνας και της ανάπτυξης. Θα εξετάζει επίσης τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη από τη χρήση drones προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα, ασφάλειας, απορρήτου και ηθικής.
Τέλος θα σκιαγραφηθεί και το πλαίσιο για την ενθάρρυνση των επενδύσεων ώστε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στον κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τομέα που η χώρα θα μπορούσε να αναπτυχθεί συντεταγμένα, ακόμη και να αποκτήσει αυτονομία, μιας και το βασικότερο κομμάτι του αφορά software, θα εξεταστεί και η σκοπιμότητα χρηματοδοτήσεων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2023, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των drone στην Ελλάδα, τους στόχους που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο εθνικής στρατηγικής, την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχουν τα ΣμηΕΑ με άλλες σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης ασφαλιστικών προϊόντων ειδικά για drones και τους χειριστές τους.
Οι προοπτικές της αγοράς των drones
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς drone έφτασε το 2019 τα 14,45 δισ. δολάρια ΗΠΑ και μέχρι το 2027 αναμένεται να αναπτύσσεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 18,4% φτάνοντας την τελευταία χρονιά τα 73,06 δισ.
Η αρχή δε, για την αξιοποίηση των drones στη χώρα έγινε μέσα στο καλοκαίρι όταν με σχετική διάταξη στο νόμο 4961/2022 που ψηφίστηκε στη Βουλή, επετράπη η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με χρήση drones.
Βέβαια οι ταχυμεταφορές είναι μόνο ο ένας κλάδος όπου η χρήση των drones θα μπορούσε να επιφέρει τεράστια οφέλη. Άλλοι τομείς της οικονομίας που δύναται να επωφεληθούν από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ο γεωργικός, όπου τα drones χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των καλλιεργειών, την άρδευση και άλλες δραστηριότητες, ο ενεργειακός και ο ναυτιλιακός, όπου τα drones χρησιμοποιούνται για την επιθεώρηση και την συντήρηση συστημάτων που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές.
Πέρα από τα παραπάνω η χρήση drones ενδείκνυται και για την πολιτική προστασία, την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστροφών, την χαρτογράφηση – επιθεώρηση δασών, ακόμα και για την υγειονομική περίθαλψη μέσω εφαρμογών για την παράδοση φαρμάκων. την παράδοση φαρμάκων).