Παπαστεργίου: Η ψηφιοποίηση 2, τα πρόστιμα στην πειρατεία και το «όχι» στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπαστεργίου: Η ψηφιοποίηση 2, τα πρόστιμα στην πειρατεία και το «όχι» στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή
Η ψηφιοποίηση 2 ξεκινά επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνει από τεχνητή νοημοσύνη έως app για το κίνημα της πετσέτας.

Ο νέος προσωπικός αριθμός και το νέο wallet, ο νέος ρυθμιστικός φορέας κυβερνοασφάλειας και οι «cyberκομάντος» αλλά και η χρήση της τεχνολογίας για την πολιτική προστασία, περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανέφερε η νέα ηγεσία του στην επίσημη πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Παράλληλα βέβαια, στο επίκεντρο βρίσκεται και η βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας, η διατήρηση των τιμών στις τηλεπικοινωνίες σε σταθερά επίπεδα αλλά και η πάταξη της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση, με την επιβολή προστίμων που θα φτάνουν έως τον τελικό χρήστη.

Το Wallet και ο προσωπικός αριθμός

«Η ψηφιοποίση 1 έχει πλέον ολοκληρωθεί και περιλάμβανε όλα τα μεγάλα και κρίσιμης σημασίας έργα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Χάρη σε αυτή φτάσαμε στο σημείο να διακινούμε αρχεία δημοσίων υπηρεσιών. Πλέον έχει φτάσει η ώρα για την ψηφιοποίηση 2, η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να διακινούμε δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι που θα εμπλουτιστεί σταδιακά με πολλά ακόμα προσωπικά έγγραφα, όπως το η ψηφιακή ταυτότητα, το ΚΤΕΟ, η ασφάλεια αυτοκινήτου, η κάρτα δακτυλίου ακόμα και η κάρτα αιμοδότη που μπορεί να έχει κανείς.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται δημιουργηθεί και ο πολυαναμενόμενος προσωπικός αριθμός, ο οποίος θα μπορεί να αντικαταστήσει το ΑΦΜ κι όλους τους άλλους αριθμούς (ταυτότητας, ΑΜΚΑ κλπ) που χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για την ταυτοποίησή του στις δημόσιες υπηρεσίες. Στον σχεδιασμό προβλέπεται ο προσωπικός αριθμός να περιλαμβάνει το ΑΦΜ του πολίτη και τρία ακόμα ψηφία, δύο εκ των οποίων θα μπορεί να τα επιλέγει ο χρήστης - κι ένα ακόμα, να είναι τυχαίο και να χρησιμοποιείται ως ψηφίο πιστοποίησης (check digit). «Ο προσωπικός αριθμός δεν είναι ακόμα ένα νούμερο αλλά μια μεταρρύθμιση η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια για να γνωρίζουμε ποιος είναι ποιος και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται κάθε φορά που χάνουν την ταυτότητά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε μάλιστα ότι στόχος είναι κάποιος που θέλει να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο να μην χρειάζεται να κουβαλά κανένα έγγραφο μαζί του, απλά να του έρχεται μέσω wallet μια ειδοποίηση και να συναινεί για να αντληθούν τα όποια στοιχεία χρειάζονται από την κυβερνητική βάση δεδομένων».

Η πρώτη πραγμάτωση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νωρίτερα ακόμα από τις δύο προαναφερθείσες παρεμβάσεις αναμένεται και ο ψηφιακός βοηθός - ευρύτερα γνωστός κι ως chatbot - του gov.gr, ο οποίος θα αποτελέσει την πρώτη πραγμάτωση κυβερνητικού AI σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

To chatbot του gov.gr έχει ήδη αναπτυχθεί εσωτερικά, βρίσκεται στο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών και μέσα στον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι θα διατεθεί στο ευρύ κοινό. Στόχος του εν λόγω εργαλείου είναι να μπορεί να εξυπηρετεί αυτόματα τον πολίτη σε κάθε απορία που μπορεί να έχει κατά τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα. Το gov.gr άλλωστε έχει ήδη μεγαλώσει κατά πολύ, προσθέτοντας μόλις το τελευταίο διάστημα ακόμα 35 νέες υπηρεσίες. Με το chatbot, καθένας θα μπορεί να πληκτρολογεί ή και να εκφωνεί τις ερωτήσεις του - διασφαλίζοντας και ίσους όρους προσβασιμότητας για όλους.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας

Παράλληλα βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, ψηφιακή έμφαση θα δοθεί και στην πολιτική προστασία, μέσα από τρεις πρωτοβουλίες που θα προχωρήσουν άμεσα και στις οποίες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα λειτουργήσει ως τεχνολογικός βραχίονας των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών.

Η πρώτη αφορά στον σχεδιασμό και εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης για τις πυρκαγιές. Στόχος, όπως διευκρινίστηκε, είναι να εγκατασταθούν θερμικές κάμερες στις διαθέσιμες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και στους αναμεταδότες τηλεόρασης που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια οι οποίες θα συνοδεύονται από το απαραίτητο λογισμικό, για να ενημερώνουν έγκαιρα για τις πυρκαγιές και την εξέλιξή τους. Για το λόγο αυτό μάλιστα το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με ελληνικές και ξένες εταιρείες που προσφέρουν αντίστοιχες λύσεις, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου. Στην πολιτική προστασία θα συμβάλλει και το έργο για του μικροδορυφόρους, το οποίο πρόσφατα ανασχεδιάστηκε ώστε οι τεχνολογίες παρατήρησης γης να τροφοδοτούν με δεδομένα όλα τα υπουργεία, όταν υπάρχει ανάγκη.

Προς την ίδια κατεύθυνση και σε συνεργασία με τους Δήμους το υπουργείο σχεδιάζει και μια πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα της χώρας. Στο μέλλον σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και με τους Δήμους θα εντοπίζονται τα οικόπεδα που χρειάζονται καθάρισμα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, θα ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικά και μετά το πέρας μιας ορισμένης προθεσμίας, αν το οικόπεδο δεν έχει καθαριστεί να αναλαμβάνει τη δουλειά ο Δήμος και ο ιδιοκτήτης να επιβαρύνεται με πρόστιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η εν λόγω επικοινωνία γινόταν με συστημενες επιστολές τις οποίες πολλές φορές οι ιδιοκτήτες δεν παραλάμβαναν με αποτέλεσμα να μην προχωρά ο καθαρισμός.

Η τριπλή δέσμη μέτρων για την πολιτική προστασία περιλαμβάνει και τον έλεγχο της στάθμης των ποταμών σε συνδυασμό με εργαλεία πρόβλεψης, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις υπερχείλισης και καταστροφών που είδαμε στις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το Gigabit Voucher και το «όχι» στις αυξήσεις των telcos

Η ψηφιοποίηση στην υπηρεσία του πολίτη βέβαια δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός ξεκινά από τις έξυπνες πόλεις - ένας διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι με τη συμμετοχή 311 Δήμων, επεκτείνεται στη δικαιοσύνη και στην υγεία - όπου η ψηφιακή επίδοση εγγράφων και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή προχωρά - και φτάνει μέχρι το κουπόνι επιδότησης για υπερυψηλές ταχύτητες και «το κίνημα της πετσέτας» στις παραλίες...

Η υστέρηση της χώρας στην περίπτωση της σταθερής είναι γνωστή, όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη του υπουργείου. Αναμένεται όμως να βελτιωθεί μέσα από το κουπόνι επιδότησης Smart Readiness, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής ώστε να μπορεί η οπτική ίνα να φτάσει από το δρόμο μέχρι το σπίτι. Με την ολοκλήρωση του κουπονιού αυτού δε - ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και όσοι θα αναβαθμίσουν τώρα τα κτίριά τους - αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένα ακόμα, ονόματι Gigabit Voucher το οποίο θα επιδοτεί τα πακέτα συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Στόχος είναι να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες, γεγονός που θα λειτουργήσει και προς όφελος της χώρας, αφού θα βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όρους συνδεσιμότητας, αλλά και προς όφελος του καταναλωτή και των παρόχων, αφού οι επενδύσεις των τελευταίων θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς και άρα θα συνεχιστούν. Το όφελος του καταναλωτή άλλωστε προτάχθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση που ξεκίνησε για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τηλεπικοινωνιακών συμβολαίων. Ερωτηθείσα σχετικά για τη στάση της, η ηγεσία του υπουργείου υπογράμμισε ότι είναι κατανοεί την ανάγκη των παρόχων και τις επενδύσεις που κάνουν, είναι ωστόσο αδιανόητο σε εποχή υψηλού πληθωρισμού να δοθεί η δυνατότητα να «σπάσουν» συμβόλαια και να προχωρήσουν σε τιμαριθμικές αυξήσεις. «Αυτή την άποψη είπαμε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία και αποφασίζει». Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επεσήμανε ότι είναι «υπέρμαχοι της μείωσης των φόρων, αλλά δεν είναι το συγκεκριμένο υπουργείο που νομοθετεί σχετικά με τη μείωση του τέλους κινητής».

App για το κίνημα της πετσέτας

Όσο για την ψηφιακή συμβολή στη δικαίωση του κινήματος της πετσέτας, έχει αρχίσει να υλοποιείται μια εφαρμογή, η οποία θα χαρτογραφεί τις παραλίες και τις μισθώσεις που ισχύουν σε αυτές, ώστε μέχρι και οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν αν μια παραλία που επισκέπτονται επιτρέπεται να καταλαμβάνεται από ομπρέλες και ξαπλώστρες καταστημάτων ή όχι.

Έρχεται νέος ρυθμιστικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας

Όλα τα παραπάνω, θα απαιτούν ύψιστο επίπεδο ασφαλείας, το οποίο θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων και με τον νέο ρυθμιστικό οργανισμό κυβερνοασφάλειας που είναι στα σκαριά. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη υπό επεξεργασία με στόχο να δημιουργήσει το πλαίσιο λειτουργίας ενός νέου φορέα στον οποίο θα μεταφερθεί και η γενική αρχή κυβερνοασφάλειας που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σημειωτέον ότι η υπάρχουσα υπηρεσία απασχολεί σήμερα 48 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όταν δημιουργηθεί ο νέος οργανισμός. Στόχος του νέου αυτού οργανισμού θα είναι να εποπτεύει πάνω από 2000 φορείς αν εναρμονίζονται με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια, κι αν όχι να επιβάλει μέχρι και πρόστιμα. Υπό σκέψη είναι δε αν θα δημιουργηθεί και μια «ομάδα κρούσης» για άμεση αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και επαναφοράς των συστημάτων αλλά και ένας μηχανισμός ειδοποίησης - τύπου 112 - που θα επικοινωνεί προσπάθειες τύπου phishing στο ευρύ κοινό.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους θεατές πειρατικού περιεχομένου

Πρόστιμα δε, εξετάζονται και σε μια ακόμα περίπτωση, σε αυτή των πειρατικών συνδέσεων συνδρομητικής τηλεόρασης. Όπως ανέφερε τόσο ο κ. Παπαστεργίου όσο και ο κ. Κυρανάκης, το υπουργείο βρίσκεται σε συνομιλίες με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να βρεθεί ο τρόπος να επιβάλλονται πρόστιμα και στους τελικούς χρήστες που παρακολουθούν παράνομα περιεχόμενο, πέρα βέβαια από τις διώξεις που έτσι κι αλλιώς εφαρμόζονται στα μέλη των πειρατικών κυκλωμάτων. Η ηγεσία του Υπουργείου θεωρεί θεμιτό το μέτρο του προστίμου για την καταστολή του φαινομένου της πειρατείας. Μια άποψη που ταυτίζεται και με τους τηλεοπτικούς παρόχους της χώρας μας, για τους οποίους το πρόστιμο είναι ένα πάγιο αίτημα.

Όσο για το πώς θα εντοπίζονται οι χρήστες, δεδομένης και της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, αναφέρθηκε ότι μπορούν να βρεθούν από τα αρχεία που διατηρούν τα πειρατικά κυκλώματα, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Σε ερώτηση μάλιστα για το ύψος του προστίμου, αναφέρθηκε ότι οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, διευκρινίστηκε όμως ότι θα «μπορούσαν να χαρακτηριστούν τσουχτερά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η καλή πορεία της σεζόν, η δύσκολη εξίσωση της Θεσσαλίας και η αναταραχή που φέρνει ο πόλεμος

Παπαστεργίου: Έρχεται νέος φορέας κυβερνοασφάλειας και chatbot για το gov.gr

Παπαστεργίου: Με το νέο wallet app ο πολίτης θα διεκπεραιώνει τις δουλειές του χωρίς κανένα έγγραφο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider